در هفتهای که گذشت باز هم مهمترین خانههای تاریخی تهران و شهرستان با بحران تخریب مواجه شدند. اسناد خانه داییجان ناپلئون به سردار نرسید، محله وقت الساعه یزد مورد هجوم بلدوزرها قرار گرفت و مرمت خانه زرنگار با مخالفت شهرداری مواجه شد و به کمیسیون ماده ۱۰۰ فرستاده شد.
خبرگزاری میراثفرهنگی ـ گروه میراثفرهنگی ـ اسناد و مدارک خانه اتحادیه معروف به دایی جان ناپلئون هنوز به سردار مرتضی طلایی نرسیده است. طلایی، به عنوان نماینده شورای شهر حدود یک ماه پیش از خانه اتحادیه بازدید کرده و قول داد که به داد خانه رو به ویرانی برسد. با این وجود، نماینده شهرداری در پروژه عودلاجان میگوید که اسناد و مدارک خانه اتحادیه در حال تهیه است تا به طلایی داده شود.
خانه اتحادیه، از آخرین بازماندههای خانه - باغهای تاریخی تهران به شمار میرود که در بافت تاریخی لاله زار به جای مانده است. مالکان خانه اتحادیه چند سال پیش با حکم دیوان عدالت اداری اقدام به خروج از ثبت این ملک تاریخی کردند.
با این وجود دوستداران میراث فرهنگی در دو نامه به شهردار خواستار خریداری و صیانت این خانه تاریخی شدند. 6 آبان ماه امسال سردار طلایی به عنوان نماینده شورای شهر از این خانه بازدید کرده و قول حمایت و نجات این خانه از ویرانی را داد.
امروز در برنامه بازدید از ساماندهی بافت تاریخی عودلاجان، نماینده شهرداری گفت که بنا بر دستور آقای طلایی در حال تهیه اسناد و مدارک خانه اتحادیه هستند که این مدارک را به دست طلایی برسانند تا ایشان تصمیم گیری کنند.
فرهاد افشار، در پاسخ به این سوال که یک و نیم ماه از زمانی که طلایی برای رسیدگی به وضعیت خانه اتحادیه گذشته قول داده است، میگذرد، گفت:« شهرداری با توجه به کثرت ماموریت هایی که دارد اگر بخواهد روی تمام موارد سرمایهگذاری کند، قطعا از ماموریت اصلی خود میماند.»
بلدوزرها بار دیگر به جان بافت تاریخی یزد افتادند
هنوز داغ تخریب هایی که به بهانه توسعه امامزاده جعفر، اتفاق افتاد تازه است که شواهد عینی طی سه روز گذشته نشان می دهد، تعدادی بولدوزر به جان خانه ها و بافت تاریخی محله وقت الساعت افتادند.
«امیرترقی نژاد»، فعال حوزه میراث فرهنگی با بیان اینکه دو خانه تاکنون تخریب شده است، به CHN می گوید: «اگرچه این خانه ها به ثبت ملی نرسیده بودند اما شواهد نشان می دهد تخریب این خانهها که درست در همجواری حسینیه و میدان تاریخی وقت الساعت قراردارد، آغاز تعرض به بافت تاریخی و آثار تاریخی ثبت شده در این محدوده است.»
محله وقت الساعت از محلات احداث شده در نیمه اول قرن هشتم هجری است، اما بناها و عمارات اصلی قدیم که در اطراف آن بوده، از میان رفته است. در کنار این میدان تاسیسات مدرسه سید رکن الدین و مخصوصا دستگاه نجومی و رصدی آن موسوم به اوقات و ساعات ( تاسیس 725 هجری ) قرار داشت که محاذی مدرسه و در عصر خود یکی از دستگاه های مهم علمی بود .
18تپه و محوطه باستانی کردستان در معرض غرقشدگی سد تالوار!
آبگیری سد تالوار 18 محوطه تاریخی و پیش از تاریخ را مورد تهدید قرار داده است. این درحالی است که هماکنون نیز یک هیات باستانشناسی به سرپرستی عباس مترجم در حوزه آبگیری سد تالوار، در 50کیلومتری شهر بیجار مشغول به فعالیت است.
بهگزارش CHN، شرکت آب منطقهای استان زنجان با احداث سد تالوار در شهرستان بیجار 10 اثر ملی ثبت شده و هشت محوطه تاریخی شناسایی شده زیر آب را بهشدت تهدید کرد. این درحالی است که سد تالوار در 50 کیلومتری شهر بیجار و در بخش چنگ الماس این شهرستان واقع شده است. آنطور که کارشناسان سدسازی میگویند، تالوار جزو سدهای خاکی محسوب میشود و میانگین عمر آن نزدیک به 10 سال است.
با این وجود فعالیتهای عمرانی شهرستانهای بیجار، همدان و زنجان همچنان در حالانجام است. بهطوری که بیشترین اقدامات هم در استان کردستان صورت میگیرد. طرح احداث سد تالوار نیز از سال 86 به استان و سازمان میراثفرهنگی ارائه شده بود. بهطوری که اولین تیم باستانشناس به سرپرستی حامد وحدتینسب در زمستان 87 فعالیتهای بررسی و شناسایی را آغاز کرد. در بررسیهایی که توسط تیم وحدتی نسب انجام گرفت 18 محوطه و تپه باستانی از دورههای مس ـ سنگ تا دوره تاریخی و اسلامی شناسایی شد.
مرمت با چاشنی جریمه
خانه زرنگار یکی از بناهای تاریخی با معماری منحصر بهفرد شهرستان قزوین است که مرمت آن 12 سال بهطول انجامید. پرونده این بنای تاریخی درحالی به کمیسیون ماده 100 فرستاده شده که بهگفته مالک، شهرداری قزوین مدعی شده که مرمتها با نظارت این ارگان شهری نبوده و مالک خانه مستلزم پرداختن جریمه است.
«عباس زرنگار»، مالک خانه تاریخی زرنگار دراین رابطه به خبرنگار میراثفرهنگی میگوید: «بنای زرنگار متعلق به اواخر زندیه و اوایل قاجار است از سه اندرونی و بیرونی تشکیل و مرمت آن نیز از سال 78 با نظارت کارشناسان و مدیریت اداره میراثفرهنگی قزوین بدون هیچگونه دخل و تصرفی در ساختمان بنا آغاز شد.
او میگوید: «از آنجاییکه خانه زرنگار مسکونی بوده و از زمان تاسیس تاکنون زندگی در آن جریان داشته مرمتهایی که در بنا انجام شده 12 سال طول کشیده است. اما همین زمان طولانی سبب شد که مرمتها کاملا بنیادی انجام بگیرد. بهطوری که این بنا در سال 91 در فهرست آثار ملی ثبت شد.
مالک این بنای تاریخی که در طول این سالها مرمت خانهاش را با هزینه شخصی انجام داده ادامه میدهد: «پس از مدیریت محمدزاده، اداره کل میراث فرهنگی قزوین روی خوش ندید. مدیران بعدی که عمدتا سرپرست بودند نهتنها از مالکان خانههای تاریخی حمایتی نکردند که بهقدری فعالیتهای آنها ضعیف بود که سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری تمامی فعالیتهای مربوط به میراثفرهنگی استان را عهدهدار شده بود.
2004- 2024 IranPressNews.com -