رادیو آلمان: دیدار هیئت پارلمانی اتحادیه اروپا با نسرین ستوده و جعفر پناهی در ایران خشم برخی از نمایندگان اصولگرای مجلس را برانگیخته است. این دیدار در روز جمعه و در اولین روز سفر هیئت اروپایی به ایران انجام شد.
محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با فارس ضمن "ابراز تاسف" از دیدار یادشده خواسته است که دستگاههای امنیتی و حتی مجلس هم پاسخگوی این موضوع باشند.
آصفری گفته است که دعوت از هیئت پارلمانی اروپا د رهفتهای که مجلس تعطیل است شکبرانگیز است و وزارت اطلاعات و دادگستری باید پاسخگوی این سؤال باشند که چه افرادی هماهنگیهای لازم برای این دیدار را انجام دادهاند.
وحید احمدی، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز دیدار هیئت پارلمانی اروپا با "افراد وابسته به فتنه" را اشتباه خوانده و گفته است: «در هیچ جای دنیا سابقه ندارد که هیئتی از خارج بیاید و با افرادی که به موجب مقررات حاکم بر آن کشور مرتکب تخلفاتی شده و محکومیت داشتند، دیدار کند».
نسرین ستوده که دفاع از پرونده بسیاری از فعالان حقوق بشری را در کارنامه خود دارد، در شهریور ماه ۱۳۸۹ بازداشت و سپس به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی" و "تبلیغ علیه نظام" به ۱۱ سال حبس تعزیری و ۲۰ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد. این حکم سپس در دادگاه تجدید نظر تغییر یافت و به ۶ سال حبس و ۱۰ سال محکومیت از وکالت تبدیل شد. ستوده و ۱۵ فعال سیاسی و روزنامهنگار زندانی اندکی بعد از شروع به کار دولت حسن روحانی از زندان آزاد شدند.
جعفر پناهی، فیلمساز ایرانی نیز به اتهام "شراکت در فتنه ۱۳۸۸" از سوی دادگاه انقلاب به ۶ سال حبس و ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی محکوم شد. او در حال حاضر آزاد است، ولی حق خروج از ایران و گفتوگو با رسانههای داخلی و خارجی را ندارد. "فتنه ۸۸" اصطلاحی است که حکومت ایران برای توصیف اعتراضهای گسترده به نتیجه اعلامشده انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ به کار میبرد.
پارلمان اروپا جایزه آزادی بیان ساخاروف را سال ۲۰۱۲ مشترکا به نسرین ستوده و جعفر پناهی داد، ولی این دو اجازه خروج از کشور را نیافتند و به هیئت پارلمان اروپا هم اجازه سفر به ایران برای دیدار با آنها داده نشد
پارلمان اروپا جایزه آزادی بیان ساخاروف را سال ۲۰۱۲ مشترکا به نسرین ستوده و جعفر پناهی داد، ولی این دو اجازه خروج از کشور را نیافتند و به هیئت پارلمان اروپا هم اجازه سفر به ایران برای دیدار با آنها داده نشد
هیئت پارلمانی اروپا که برای دیداری چند روزه به ایران رفته است، روز جمعه (۱۳ نوامبر/ ۲۲ آذر) در اولین روز ورود خود با نسرین ستوده فعال حقوق بشر و جعفر پناهی، کارگردان سینمای ایران در سفارت یونان دیدار کرد. یکی از اعضای این هیات ۸ نفره به خبرگزاریها گفت که در این دیدار موضوع حقوق بشر در ایران، وضعیت زندانیان سیاسی و چشمانداز رهایی میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد از حصر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
"این دیدار میتواند زمینهساز تزلزل اقتدار نظام شود"
سیدمحمد یثربی مدیرکل تشریفات مجلس شورای اسلامی نیز نسبت به این که چه کسی و چگونه مجوز دیدار هیئت اروپایی با ستوده و پناهی را صادر کرده اظهار بیاطلاعی کرده است. او گفته است: «ما فقط برنامههای هیئت پارلمانی اروپا در سفر به تهران را تنظیم کردیم و اینکه هیئت پارلمانی اروپا با نسرین ستوده و جعفر پناهی دیدار داشته باشد یا نداشته باشد، ما دخیل نبودیم.»
یک عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی مجلس که قبل از سفر هیئت اروپایی گفته بود که به هیچوجه اجازه دیدار این هیئت با ستوده و پناهی داده نخواهد شد حال میگوید که این دیدار با " نگاه برخی مسئولان دولتی به بحث فتنه ۸۸" بیارتباط نیست: «چنین اقداماتی با حمایت برخی از وزرا و معاونین رئیسجمهور(بوده) و حتی ممکن است با توصیه شخص رئیسجمهور اجازه انجام این ملاقاتها داده شود و این همان موضوعی است که اکثریت نمایندگان در جریان رأی اعتماد نگران آن بودند.»
جواد کریمی قدوسی در ادامه گفتوگوی خود با فارس گفته است: «این دیدار عدم توجه به هشدار نمایندگان را نشان میدهد. قطعا وزیر امور خارجه به منظور پاسخگویی در ارتباط با این موضوع باید در کمیسیون امنیت ملی حاضر شود و تذکراتی با امضاهای بسیار زیاد به شخص رئیسجمهور داده خواهد شد.»
سایت صلحنیوز، از سایتهای نزدیک به اصولگرایان تندرو در ایران نیز با انتقاد از دولت در موافقت با دیدار هیئت با دو ناراضی ایرانی، ابراز نگرانی کرده است که این دیدار "زمینهساز تزلزل اقتدار نظام در مذاکرات هستهای و یا محملی برای جاسوسی از ایران" شود.
"دیدار با توافق طرفین انجام شده است"
به رغم مخالفتها و اظهار بیاطلاعی برخی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس نسبت به دیدار یادشده، احمد بخشایش اردستانی عضو دیگر همین کمیسیون به خبرگزاری فارس گفته است که: «این دیدار پیش از سفر مورد توافق طرفین (جمهوری اسلامی و پارلمان اروپا) قرار گرفته بود.»
بخشایش تصریح کرده است که پیش از این نیز هیئت پارلمانی اروپا قرار بود تا سفری به تهران داشته باشد اما به دلیل عدم پذیرش شرط این هیئت مبنی بر دیدار با نسرین ستوده و جعفر پناهی از سوی ایران، این سفر انجام نشده بود اما این شرط در جریان سفر اخیر آنها پذیرفته شد و آنها با این این دو نفر دیدار کردند.
ایزابل دورانت، عضو بلژیکی هیئت پارلمان اروپا قبل از آغاز سفر گفته بود که دیدار با ناراضیان، از جمله با نسرین ستوده و جعفر پناهی نیز در دستور کار هیئت است.
جمهوری اسلامی به ویژه در سالهای اخیر هرگونه دیدار نهادهای حقوق بشری خارجی با فعالان سیاسی یا حقوق بشری را ممنوع کرده و به بازرس سازمان ملل نیز اجازه سفر به این کشور برای دیدار از زندانها و بررسی کلی وضع حقوق بشر دراین کشور را نمیدهد. از این جهت دیدار هیئت پارلمانی اروپا با ستوده و پناهی موردی بیسابقه در یک دهه اخیر است.
با توجه به شدت انتقادها و حملات نمایندگان اصولگرا به دیدار هیئت پارلمانی با پناهی و ستوده بعید نیست که چالش میان مجلس و دولت در روزهای آینده که بر سر تعیین وزرا اوج گرفته بود دوباره شدت بگیرد.
شنبه، 23 آذر ماه 1392 برابر با 2013-12-14 ساعت 12:122004- 2024 IranPressNews.com -