طبق اطلاعاتی که شبکه خبری بیبیسی منتشر کرده است، سلاحهای شیمیایی سوریه در دریا و روی یک کشتی پشتیبانی نیروی دریایی آمریکا نابود خواهد شد.
به گزارش ایسنا، منابع مطلع به بخش خبری نیوزنایت بیبیسی گفتهاند یک کارخانه سیار بر عرشه کشتی باری MV Cape Ray، با روشهای شیمیایی (هیدرولیز) این مواد شیمیایی را آنقدر رقیق خواهد کرد که دیگر خطرساز نباشند.
تخمین زده میشود پسآب حاصل از خنثی کردن این سموم شیمیایی بالغ ۷.۷ میلیون لیتر شود که برای حمل آن به ۴۰۰۰ مخزن نیاز است.
فردا آخرین مهلت برای تعیین محلی برای انتقال این پسماندها است؛ البته بعد از خنثیسازی پسماند حاصل شبیه فاضلاب معمولی صنعتی خواهد بود.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی (OPCW) که مسئول امحای سلاحهای شیمیایی سوریه است آخرین روز سال میلادی جاری را به عنوان آخرین مهلت برای نابودی ذخایر شیمیایی سوریه در نظر گرفته است.
جامعه بینالمللی ذخایر شیمیایی سوریه را اضطراریترین خطری تلقی میکند که امنیت جهانی را تهدید میکند. مقداری از این ذخایر به آلبانی حمل شده اما بعد از تظاهرات طرفداران محیط زیست در آلبانی، این کشور از قبول آنها سرباز زده و خواستار انتقال مواد منتقله به محلی دیگر شده است.
تخمین زده میشود مجموعه سلاحهای شیمیایی سوریه (سلاح آماده یا ماده اولیه) حدود ۱۳۰۰ تن است و ارتش این کشور این ذخایر را در نقاط مختلفی گرد آورده است.
ارتش سوریه بخش قابل توجهی از این سلاحها را به شکل ماده اولیه نگهداری کرده؛ چرا که آن را از دسترس افراد یا گروهها دور نگه میدارد ولی میتوان آنها را به اسانی برای استفاده آماده کرد.
اینکه گازهای اعصاب مثل سارین و VX به شکل سلاح آماده نیست تا حدی کار سازمان منع سلاحهای شیمیایی را آسانتر میکند. اما مشکل فقط خنثیسازی و امحای این مواد نیست. هیچ کشوری حاضر نیست انتقال این مواد به بیرون سوریه را بر عهده بگیرد یا امنیت آن را تضمین کند؛ بنابراین ارتش سوریه مجبور شده خود این کار را به عهده بگیرد.
در حال حاضر سازمان منع سلاحهای شیمیایی این مواد را از سوریه به لبنان حمل میکند تا ارتش سوریه آنها را از لبنان به بندری در دریای مدیترانه منتقل کند.
هنوز روشن نیست آیا کشتی باری MV Cape Ray خود به این بندر عزیمت میکند تا محموله را تحویل بگیرد یا تعدادی کشتی باری کوچکتر بدون پرچم آمریکا مخازن را تحویل میگیرند و به MV Cape Ray منتقل میکنند.
با این حال مهمترین سوال این است که چگونه میتوان امنیت این مواد شیمیایی را تامین کرد و اگر کشتیهای حامل آنها هدف حمله قرار بگیرند چه اتفاقی خواهد افتاد.
چند روز پیش احمد اوزومجو، رییس سازمان منع سلاحهای شیمیایی به شبکه الجزیرة گفته بود نابود کردن این مواد در دریا راهی امن است که میتواند کاملا بر اساس مقررات و ضوابط بینالمللی صورت بگیرد. وی گفته بود در این صورت باید آمریکا نقش اصلی را در اجرای آن به عهده بگیرد.
نابودی این ذخیره سلاح شیمیایی در سوریه زیر نظر گروهی از کارشناسان سازمان منع سلاحهای شیمیایی (OPCW) انجام میگیرد که به همین دلیل این سازمان برنده جایزه صلح نوبل هم شده است. این نخستین باری است که از این سازمان خواسته شده تا بر نابودی سلاحهای شیمیایی نظارت داشته باشد.
بر اساس قطعنامه سازمان ملل باید تجهیزات تولید و ذخایر سلاح شیمیایی در سوریه تا نیمه سال ۲۰۱۴ کاملا منهدم شوند.
2004- 2024 IranPressNews.com -