روزنامه مردمسالاری: سالهاست که چتر فراموشي بر توليدات صنايع دستي سايه افکنده و خاطر هنرمندان را رنجه ساخته طوري که امروز بسياري از هنرمندان صنايع دستي در انزواي کامل به سر ميبرند و چشم انتظارند تا فريادرسي، صنعت آبا و اجدادي مردمان اين خطه را دوباره احيا کند.اين هنرمندان دير زماني است که چشم انتظارند تا مسئولان با اقدامات عملي، صنايع دستي وارداتي چين و پاکستان را از بازارهاي خراسان رضوي جمع آوري کرده و با اتکا به هنرمندان جوان اين مرز و بوم از مهجوريت صنعت دست پردهبرداري کنند.
روزگاري آثار پر نقش و نگار هنرمندان خراساني چشمها را متحير ميکرد و هر تماشاگري با نگاهي گذرا به اين آثار مجذوب زخمههاي دردآور و هنرهاي اصيل و بومي سرزمين خراسان ميشد اما امروز دست درازي چينيها در بازار صنايع دستي ديگر دل و دماغي براي هنرمندان اين عرصه باقي نگذاشته است و بسياري از عاشقان اين هنر ناب در پي يافتن شغل ديگري هستند.
خطر تغيير شغل هنرمندان صنايع دستي
يکي از هنرمندان صنايع دستي که روزهاي ناخوش احوالي را سپري ميکند در اين رابطه به ميگويد: صنعت دست تنها هنري است که ميتوان در دل کارگاههاي کوچک و يا کارخانههايي وسيع خلق و روانه بازارهاي جهاني کرد اما متاسفانه امروز به دليل غفلت مسئولان و کم توجهي به صنايع دستي بسياري از هنرمندان اين حوزه در پي تغيير شغل هستند.
منصور دهقاني ادامه ميدهد: بيالتفاتي مسئولان به هنرمندان صنايع دستي همچنان ادامه دارد طوري که هنوز براي کوتاه کردن دست چينيها و مقابله با واردات کالاهاي بي کيفيت آنان اقدام عملي مشاهده نشده است. وي با تاکيد بر اينکه دولت بايد براي بهبود وضعيت اقتصادي هم که شده توجه ويژه اي نسبت به هنرمندان صنايع دستي داشته باشد، مي افزايد: امروز کشور در شرايط دشواري قرار دارد و تحريمها روز به روز بنيانهاي اقتصاد را ضعيف مي سازند بنابراين در چنين وضعيتي دولت مي تواند با اتکاء به هنرمندان و معطوف ساختن توجه خود به صنعت دست، صادرات غيرنفتي را توسعه دهد. وي تصريح ميکند: سالهاست که حمايت از توليدات صنايع دستي کمرنگ شده است زيرا عدهاي گمان ميکنند که توجه به صنعت دست سنتگرايي است و همچنان اعتقاد دارند که توليدات وارداتي و بي هويت خارجي بايد پيشينه مردم اين خطه را از آنان بگيرد. اين هنرمند صنايع دستي ميگويد: دولت بارها وعده داده است که دست چينيها را از بازارهاي داخلي کوتاه ميکند اما اين امر تاکنون تحقق نيافته است و مشخص نيست چه زماني توليدکنندگان رنگ آرامش را خواهند ديد.
يکي ديگر از هنرمندان صنايع دستي نيز در گفتگو با خبرنگار مهر بيان ميکند: هنرمندان صنايع دستي به دليل نبود حمايتهاي لازم از جانب دولت با مشکلات بسياري مواجه شدهاند و يکي از بزرگترين اين مشکلات، واردات گسترده محصولات چين است.
چين دست بردار پنجه طلاييها نيست
آرزو متين عنوان ميکند: چينيها سالهاست که دست بردار پنجه طلاييها و هنرمندان صنايع دستي نيستند و اين امر در حالي است که مسئولان امر نيز هيچ حرکتي را مبني بر حمايت از هنرمندان انجام نمي دهند.
اين هنرمند صنايع دستي ميگويد: اين استان با دارا بودن هنرهاي فيروزه تراشي، منبت کاري و خوشنويسي بازهم شاهد فروش صنايعدستي غيربومي در بازارها است و روز به روز در سايه همين بي توجهيها، کالاهاي بي ارزش چيني و پاکستاني به دليل قيمت پايين خود مشتريها را جذب مي کنند و صنايع اصيل وطني در گرد و غبار فراموشي ناديده انگاشته مي شوند.
متين با بيان اينکه با گذر از بازارهاي اين استان ميتوان به ناديده گرفتن صنايع دستي پي برد، تصريح مي کند: در گذشته يکي از حمايتهايي که دولت انجام ميداد اين بود که وسايل و ابزارآلات لازم با مبالغ بسيار پايينتر در اختيار هنرمندان قرار مي گرفت اما امروزه ديگر چنين حمايتي را نيز شاهد نيستيم. وي بيان مي کند: اين صنعت مي تواند در حوزه اقتصاد و اشتغال زايي نقش فراواني ايفا کند بنابراين بايد براي رشد و گسترش صنايع دستي که ارزش افزوده بالايي داشته و ارز آور است اقدام شود.
توجه به صنايع دستي راهي براي دور زدن تحريمها
مدير کل ميراث فرهنگي خراسان رضوي در اين خصوص به خبرنگار مهر ميگويد: ميراث فرهنگي خواستار حمايت جدي ادارات، سازمانها و نهادهاي اين استان از هنرمندان صنايع دستي است و اين پشتيباني بايد از طريق خريد و يا سفارش محصولات صنايع دستي فراهم شود. رجبعلي لباف خانکي تصريح ميکند: بي ترديد اگر به صنايع دستي توجهات لازم صورت بگيرد ارزش افزوده فراواني دارد و ميتوان از اين رهگذر وابستگي خود را به صادرات نفتي نيز کاهش داده و تحريمها را دور بزنيم.
آموزش جوانان مستعد
عبدالوهاب اصغرزاده رئيس هيئت مديره اتحاديه بازرگاني تعاونيهاي صنايع دستي خراسان رضوي نيز به مهر مي گويد: بيش از 6 هزار استاد کار صنايع دستي در اين استان فعاليت مي کنند و آنچه در اين عرصه از اهميت فراواني برخوردار بوده آموزش نيروي انساني و جوانان مستعد است زيرا با اين اقدام ضمن ايجاد اشتغالزايي، اقتصاد نيز رونق مي گيرد.
اصغرزاده عنوان ميکند: امروزه يکي از مهمترين دغدغه فعالان صنايع دستي، دخالت چينيها در توليد صنايع دستي تقلبي است بنابراين ضرورت دارد دولت با دلسوزي بيشتري در اين زمينه ورود پيدا کرده و از ورود بيش از اندازه کالاهاي چيني به داخل کشور ممانعت به عمل آورد. وي يادآور ميشود: صنعت دست يکي از هنرهايي است که به دليل بالا بودن ارزش افزوده و ارزبري کم، صرفه اقتصادي داشته و ميتواند گرهگشاي بسياري از مشکلات اقتصادي باشد.
سالهاست که هنرمندان صنايع دستي چشم انتظار تحقق وعدههاي دولت هستند و شايد اگر دير بجنبند همين تعداد هنرمندي هم که در اين عرصه باقي ماندهاند عطاي صنعت دست را به لقاي آن ببخشند و آثار گرانسنگ خود را در آن سوي مرزها عرضه کنند.
2004- 2024 IranPressNews.com -