در حالی که رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا خبر از پیگیری طرح تشدید تحریم ها علیه ایران داده است، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی از احتمال تصویب طرحی سخن گفته است که بر اساس آن دولت موظف به توسعه فناوری هسته ای در کشور می شود.
به گزارش مشرق به نقل از رجانیوز، محمد دهقان، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا وتهدید کنگره در خصوص تشدید تحرم ها علیه ایران گفت: اگر کنگره آمریکا بخواهد مذاکرات را به شکست بکشاند پارلمان ایران نیز می تواند دولت را موظف به توسعه فناوری هسته ای نماید.
دهقان در گفتگو با مهر همچنین گفته است اگر آمریکا و 5+1 رفتار تند و غیر منطقی در مقابل نرمش ایران نشان دهد دست ما هم باز است و اگر مذاکرات با این گونه رفتار ها و مواضع تند به نتیجه نرسد، دلیلی ندارد که ایران هم به تعهدات قبلی خود پایبند باشد.
هر چند پیگیری موضوع هسته ای ایران جز وظایف مجلس شورای اسلامی به حساب نمی آید ولی بر اساس اختیاراتی که قانون اساسی به مجلس داده، این نهاد می تواند اقدامات لازم برای حفظ استقلال کشور را به تصویب برساند و دولت را موظف به انجام آن کند.
در همین راستا در پاییز سال 1384 مجلس طرح "الزام دولت به تعلیق اقدامات داوطلبانه پروتکل الحاقی" را تصویب و دولت را مکلف کرد که در صورت ارجاع پرونده هستهای جمهوری اسلامی به شورای امنیت، همکاری با آژانس در چارچوب پروتکل الحاقی را متوقف کند. دولت نهم نیز پس از اجرای پرونده ایران به شورای امنیت، بر اساس اختیاراتی که توسط مجلس به تصویب رسیده بود، اجرای این پروتکل را متوقف کرد.
البته پس از مذاکرات ژنو 4 نیز با مطرح شدن موضوع پذیرش پروتکل الحاقی توسط ایران در صورت لغو تحریم ها ، بار دیگر نقش مجلس در موضوع هسته ای مطرح شد.
عراقچي در جریان این مذاکرات در پاسخ به سوالي درباره اينكه آيا سطح غني سازي و پروتكل الحاقي در طرح پيشنهادي جديد ايران وجود دارد اعلام کرد پذیرش پروتکل الحاقی بخشی از گام پایانی ایران است.
البته بر اساس آنچه که به عنوان شرایط پذیرش قطعی پروتکل الحاقی قید شده ، رای مثبت نمایندگان مجلس آن کشور برای اجرای این پروتکل است.
پس از این اظهارات بود که رئیس مجلس از ورود قوه مقننه به موضوع هستهای در صورت رفتار دوگانه غرب سخن گفت.
علی لاریجانی در نطق پیش از دستور جلسه 28 مهر با اشاره به اینکه لازمه توفیق در مسیر پرونده هستهای ایران صرفاً رعایت ضوابط عام بینالمللی است افزود: ایران عضو آژانس است و انپیتی را پذیرفته است، انپیتی مقررات بینالملل برای همه کشورها در مسئله هستهای است و بنا نیست برای ایران مقررات خاصی تدوین شود، بنابراین رعایت این ضوابط میتواند معیارگفتگوهاباشد.
وی ادامه داد: در این شرایط نیز مذاکراه کنندگان ایرانی باید توجه داشته باشند و مجلس شورای اسلامی نیز چنانچه احساس کند طرفهای قدرتمند رفتار دوگانه و غیرموجهی دارند در زمینه حجم و تنوع فعالیتهای هستهای مقررات لازم را مصوب خواهد کرد.
هر چند نقش آفرینی مجلس نباید موجب موازی کاری در پیشبرد موضوع هسته ای شود ولی با تدوین یک برنامه جامعه دستگاه دیپلماسی کشور می تواند از هم افزایی ظرفیت نهاد قانون گذاری برای دستیابی به اهداف خود بهره بگیرد.
آدينه، 24 آبان ماه 1392 برابر با 2013-11-15 ساعت 12:112004- 2024 IranPressNews.com -