به گزارش صدای آمریکا از ژنو، با آنکه مقام های رسمی تاکنون درباره جزئیات نشست های ژنو چیزی نگفته اند اما لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه با گفت و گوی روز شنبه خود با خبرنگاران این سکوت را شکست و سرنخی از مشکلات را به دست داد.
لوران فابیوس در پایان نشست روز شنبه با کری، اشتون و وزیران خارجه بریتانیا و آلمان به خبرنگاران گفت «مسئله پرونده هسته ای ایران برای امنیت جهان بسیار مهم است.»
او افزود:« اما هنوز نکات مهمی وجود دارد که باید رویشان کار کرد. من هنوز امیدوارم به توافق دست یابیم اما هنوز مواردی هست که باید حل شود.».
وزیر خارجه فرانسه در گفت و گو با رادیوی فرانسوی فرانس انتر گفت کشورهای گروه تماس می خواهند ایران عملیات راه اندازی نیروگاه جدید تولید آب سنگین خود را که قرار است سال آینده در اراک آغاز شود، به تعویق بیندازد. این نیروگاه می تواند میزان وسیعی پلوتونیوم تولید کند که عامل اصلی در تولید بمب اتمی است.
فابیوس گفت تیم سازمان ملل همچنین از ایران می خواهد غلظت بخشی از ذخیره اورانیوم ۲۰ در صد غنی شده خود را که عامل بالقوه دیگری برای تهیه بمب است کاهش دهد.
به گفته فابیوس، ایران خواستار برداشتن میزان مهمی از تحریم های اقتصادی ست و گروه مذاکره کننده سازمان ملل از ایران می خواهد در مقابل آنچه می خواهد امتیاز بدهد.
وزیر خارجه بریتانیا، الکساندر هیگ، گفت مذاکرات به پیشرفت های واقعی رسیده اند اما تضمینی برای موفقیت وجود ندارد.
او گفت:« بی تردید امکان ندارد که بگوییم حتما توافقی تا پایان امروز حاصل می شود. البته در این صورت باید به مذاکرات در هفته های آینده ادامه دهیم.»
برخی از نمایندگان کنگره امریکا، در مورد هرگونه کاهش تحریم های ایران بدون دریافت امتیازی از این کشور ابراز نگرانی کرده اند. نخست وزیر اسرائیل گروه مذاکره کننده سازمان ملل را متهم کرده است که هرچه ایران می خواهد به این کشور می دهد بی آن که چیزی در عوض دریافت کند.
سخنان رولان فابیوس روشن می کند که اکنون کشورهای مذاکره کننده خواستار دریافت امتیازهایی بیش از آنچه در آغاز تصور می شد، هستند. اسرائیل نگران است که ایران بتواند توانایی بالقوه ازسرگیری تولید بخش هایی از برنامه اتمی خود را که خطرناک تعبیر می شود حفظ کند.
ایران می گوید قصد ندارد سلاح اتمی تولید کند، اما شورای امنیت سازمان ملل قانع نشده و از ایران خواسته است تولید سوخت با غلظت نزدیک به تولید سلاح اتمی خود را متوقف سازد و به بازرسان سازمان ملل اجازه بازرسی و اطمینان یافتن از تحقق این امر را بدهد. شورای امنیت همراه با اتحادیه اروپا و بسیاری دیگر از کشورها برای واداشتن ایران به همکاری یا دست کم تن دادن به مذاکره درباره برنامه اتمی خود این کشور را مورد تحریم های شدید اقتصادی قرارداده اند.
دولت جدید ایران تمایل خود را به همکاری و مذاکره نشان داده است اما در داخل کشور با مخالفت تندروهایی روبروست که با قبول هرگونه مصالحه درباره برنامه اتمی ایران مخالفند.
به گفته مقام ها در ژنو، حتی اگر توافقی هم به نتیجه برسد تنها مرحله اول شمرده می شود و در صورت شکست مذاکرات تحریم ها باید ازنو برقرار و تشدید شوند. اما به نظر منتقدان، از سرگیری غنی سازی اورانیوم برای ایران بسیار آسان تر از تحمیل دوباره تحریم ها از سوی جامعه بین المللی است.
یکشنبه، 19 آبان ماه 1392، 0:58 بعدازظهر برابر با 2013-11-09 ساعت 20:112004- 2024 IranPressNews.com -