علی رغم خوش بینی مسئولان وزارت نفت؛
تدوام روند کاهشی صادرات نفت ایران
آمار منتشر شده توسط شرکت مشاوره و تحقیقاتی دریانوردی «آیاچاس ماریتام» از کاهش 22 درصدی صادرات نفت ایران خبر میدهد. این شرکت که مقر اصلی ان در انگلستان است بر اساس آماری که از تردد نفتکش در بنادر هر کشور دارند و با محاسبات ریاضی پی به میزان انتقال نفت از هر کشور به خارج از آن یا وراد شدن نفت به هر کشور میبرد.
نزدیک به سه ماه است که تیم اصلی مدیریت صادرات نفت ایران در دولت یازدهم، کار خود را آغاز کرده است ولی متاسفانه اخبار دریافتی حاکی از تداوم روند کاهشی صادرات نفت ایران است.
به گزارش خبرنگار اعتدال، آمار منتشر شده توسط شرکت مشاوره و تحقیقاتی دریانوردی «آیاچاس ماریتام» از کاهش 22 درصدی صادرات نفت ایران خبر میدهد. این شرکت که مقر اصلی ان در انگلستان است بر اساس آماری که از تردد نفتکش در بنادر هر کشور دارند و با محاسبات ریاضی پی به میزان انتقال نفت از هر کشور به خارج از آن یا وراد شدن نفت به هر کشور میبرد.
بنابراین گزارش در سال 2013 میلادی و در ماه اکتبر میزان ظرفیت صادرات نفتی ایران 1.02 بشکه در روز ، در ماه سپتامبر ۱.03 ، در ماه آگوست 1.0۷ ، در ماه جولای 1.01 ، در ماه ژوئن 1.13 در ماه می 1.02 ، در ماه آوریل 1.۰9 ، در ماه مارس 1.1۷ ، در ماه فوریه 1.022 و در ماه ژانویه این رقم 1.137 میلیون بشکه در روز بوده است.
البته این آمار بسیار خوشبیانه تر از اماری است که از سوی آژانس بین المللی انرژی اعلام شده است. آژانس بین المللی در گزارشی اعلام کرده بود که در سال 2013 میلادی صادرات نفت ایران در ماه سپتامبر 1.17 ، در ماه آگوست 0.985 ، در ماه جولای 0.9 ، در ماه ژوئن 0.96 ، در ماه می ۱.25 ، در ماه آوریل 0.835 ، در ماه مارس 1.1 ، در ماه فوریه 1.26 و در ماه ژانویه این رقم 1.13 میلیون بشکه در روز بوده است.
با توجه به آمار فوق و کاهش صادرات 2 میلیون بشکه نفت خام در روز از سال 2011 ، با یک حساب ساده می توان گفت که اقتصاد ایران با تحریم های اعمالی و کاهش صادرات نفت سالانه 73 میلیارد دلار (اگر متوسط قیمت نفت خام 100 دلار در نظر گرفته شود) دچار زیان گردیده است و این سیر نزولی هنوز در دولت یازدهم تداوم دارد.
در این گزارش میزان استاندارد ظرفیت هر فروند نفتکش بسیار بزرگ حدود ۲ میلیون بشکه نفت خام در روز، ظرفیت کشتی سوئز ماکس یک میلیون بشکه و نفت کش افراماکس ۶۵۰ هزار بشکه نفت خام در روز تخمین زده شده است. ظرفیت نفتکش های ژاپنی VLCC که در دیگر پایانه های خلیج فارس بارگیری کرده اند یک میلیون بشکه در روز در نظر گرفته شده است. این گزارش بر اساس سیگنال های صادره از نفتکش های متوقف در بنادر ایران و نزدیکی پایانه های کشور تهیه گردیده است.
این گزارش در حالی است که سیدمحسن قمصری مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران روز گذشته گفته بود: نوسان صادرات نفت ایران به دلیل مسائل عملیاتی پالایشگاه های کشورهای مقصد است و هم اکنون صادرات نفت بدون هیچ مشکلی ادامه دارد.
وی در ادامه افزوده بود: میزان صادرات نفت ایران به کشورهای متقاضی در فصل های مختلف سال با توجه به شرایط آب و هوایی (هر یک از کشورهای وارد کننده) متفاوت است و بر این اساس پالایشگرها ها مقادیر مختلفی برای صادرات نفت از ایران تقاضا می کنند.
همچنین خبرگزاری شانا وابسته به وزارت نفت، مدعی شده بود: بر اساس اعلام خبرگزاری رویترز، بهبود روابط ایران و آمریکا سبب خواهد شد که عرضه نفت ایران به بازارهای جهانی حدود ٨٠٠ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
2004- 2024 IranPressNews.com -