نظرسنجی‌های تردیدآمیز موسسه گالوپ درباره ایران

بر اساس نظرسنجی موسسه "گالوپ" علی‌رغم وجود تحریم‌ها "اکثر ایرانیان" خواستار ادامه برنامه هسته‌ای هستند. در ماه‌های اخیر انتقادات بسیاری از سوی ناظران سیاسی درباره اعتبار نظرسنجی‌های این موسسه درباره ایران مطرح شده است.

به گزارش رادیو آلمان، موسسه نظرسنجی "گالوپ" چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۲ نتایج نظرسنجی جدیدی از ایرانیان را منتشر کرده و نوشته است ۸۵ درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی تحریم‌ها را باعث ضربه زدن به وضعیت معاش و زندگی خود عنوان کرده‌اند و ۵۰ درصد این ضربه را "بسیار بزرگ" عنوان کرده‌اند.

آن‌طور که در این نظرسنجی ادعا شده با این حال "اکثریت ایرانیان" همچنان خواستار ادامه برنامه هسته‌ای به‌رغم وجود همه تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران هستند.

در این گزارش که در سایت موسسه "گالوپ" منتشر شده، همچنین ادعا شده که ۴۶ درصد از شهروندان ایرانی که در این نظرسنجی شرکت کرده‌اند آمریکا را مسئول تحریم‌ها می‌دانند و در مقابل تنها ۱۳ درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی اعلام کرده‌اند که بیشترین مسئولیت در به‌وجود آمدن تحریم‌های کنونی متوجه ایران است.

همچنین در این گزارش اعلام شده که ۹ درصد شرکت‌کنندگان در نظرسنجی گالوپ اسرائیل را در به‌وجود آمدن تحریم‌ها علیه ایران مقصر می‌دانند. ۶ درصد نیز سازمان ملل و همچنین ۶ درصد کشورهای اروپایی را مقصر تحریم‌ها علیه ایران عنوان کرده‌اند. ۱۶ درصد هم اعلام کرده‌اند نمی‌دانند مسئول اعمال تحریم‌ها علیه ایران کیست.

موسسه نظرسنجی "گالوپ" مدعی شده این میزان حمایت از برنامه هسته‌ای علی‌رغم فشارهای تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران نشان دهنده "نقش ناسیونالیسم و ملی‌گرایی" در میان ایرانیان است.

گالوپ علاوه‌ براین اعلام کرده است که برای این نظرسنجی طی سه سال اخیر به صورت تلفنی با ۴ هزار و ۵۰۵ شهروند بالای ۱۵ ساله ایران مصاحبه شده است.

استقبال سایت‌های محافظه‌کار ایرانی از نظرسنجی "گالوپ"

برخی سایت‌های دولتی و وب‌سایت‌های نزدیک به تندروها در ایران ضمن بازنشر نظرسنجی گالوپ از نتایج آن استقبال کرده‌اند.

خبرگزاری "مهر" در گزارشی با عنوان "اکثریت مردم ایران خواهان ادامه فعالیت‌های هسته‌ای با وجود تحریم‌ها هستند" نوشته است: «یک موسسه افکارسنجی غربی در آستانه مذاکرات جدید تهران و کشورهای ۱ + ۵، اقدام به یک نظرسنجی از مردم ایران کرده که نتیجه آن حکایت از حمایت اکثریت ایرانیان از ادامه فعالیت‌های هسته‌ای دارد.»

سایت محافظه‌کار "جام‌نیوز" نیز در گزارشی با عنوان "نتیجه جالب نظرسنجی گالوپ" نوشته است ایرانیان از رویارویی هسته‌ای با غرب "حمایت" می‌کنند.

تردید درباره معتبر بودن نظرسنجی‌های "گالوپ" درباره ایران

در سال‌‌های اخیر اعتبار نظرسنجی‌های موسسه "گالوپ" درباره ایران همواره با حرف و حدیث‌های فراوانی از طرف کارشناسان و ناظران سیاسی ایران همراه بوده است.

سال گذشته نیز موسسه "گالوپ" در گزارشی نوشت که بر اساس نتایج یک نظرسنجی "ایرانیان از برنامه هسته‌ای به‌رغم فشار تحریم‌ها حمایت می‌کنند". پس از آن، در فضای رسانه‌های فارسی زبان انتقادات بسیاری به اعتبار این‌گونه نظرسنجی‌ها از طرف ناظران سیاسی مطرح شد.

منتقدان انجام این‌گونه نظرسنجی‌های تلفنی از راه دور درباره ایران را دقیق نمی‌دانند. به گفته آن‌ها بسیاری از شهروندان ایران از ابراز دیدگاه‌های واقعی خود به علت شرایط امنیتی حاکم بر زندگی‌شان پرهیز می‌کنند یا نظر خود را وارونه اعلام می‌کنند.

در انتقادات بسیاری که به نتایج نظرسنجی‌های قبلی موسسه "گالوپ" درباره ایران منتشر شده، آمده است با روش‌هایی که در یک کشور دموکرات و آزاد نظرسنجی می‌کنند نمی‌توان درباره کشوری هم‌چون ایران به صورت تلفنی و از راه دور نظرسنجی کرد و نتایچ چنین نظرسنجی‌هایی قابل اعتماد نیست.

پیش از این عبدالستار دوشوکی، رئیس "مرکز مطالعات بلوچستان ـ لندن" در یادداشتی با عنوان " چرا نظرسنجی اخیر گالوپ غیرعلمی و غیر قابل استناد است" نوشت: «موسسه نظرسنجی گالوپ در سال ٢٠١٢ نظر سنجی‌های مختلفی در بیش از ١۵٠ کشور جهان انجام داده است که از نظر متدولوژی دو شیوه متفاوت مورد استفاده قرار گرفته است. شیوه مصاحبه رودررو یا مصاحبه تلفنی تصادفی و اتفاقی. شیوه نظرسنجی در کشورهای مستبد معمولا از طریق مصاحبه حضوری یا رودررو بوده است.»

در ادامه این یادداشت امده است: «نمونه کشورهایی که در آن مصاحبه تلفنی صورت گرفته عبارتند از استرالیا، اتریش، بلژیک، کانادا، قبرس، آلمان، ایرلند، ایتالیا، ژاپن، لوکزامبورگ، هلند، بریتانیا، و صد البته ایران. یعنی ایران در زمره کشورهای دمکراتیک و آزاد قرار داده شده است که در آن شهروندان ترس و هراسی از اظهار نظر خود ندارند.»

عبدالستار دوشوکی "اشتباه فاحش گالوپ" را اتخاذ شیوه تماس تلفنی با ایران برای نظرسنجی عنوان کرده و ادامه داده است: «تصور بفرمایید که در ایران در منزل خود نشسته‌اید که ناگهان زنگ تلفن به صدا در می آید و کس یا کسانی از آن‌سوی خط و ظاهرا از آن‌سوی جهان می‌خواهند نظر شما را در مورد تحریم‌ها و این‌که مسبب اصلی تحریم‌ها کی‌ست بدانند. شما نیز بدون این‌که ذره‌ای شک کنید که شاید این سربازان گمنام امام زمان باشند تا بدانند آیا شما با استکبار جهانی برای بی‌اعتبار کردن کشورتان و نشر اکاذیب بر علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی، همکاری می کنید یا نه، خطر کرده و همه حقیقت را بیان کنید؟ آیا شما در جو فعلی ایران فقط با یک زنگ تلفن، ندیده و نشناخته، حاضرید صدایتان در آن‌سوی خط ضبط شده و بجای آمریکا و اسرائیل "نظام الهی و مقدس جمهوری اسلامی" را مسبب تحریم ها و مشقات مردم بدانید؟».

در این یادداشت آمده نکته دیگر درباره نظرسنجی‌های موسسه گالوپ این است که این موسسه کشورهایی با نظام بسته هم‌چون کوبا، برمه (میانمار) و کره شمالی را احتمالا به دلیل محدودیت‌های جدی و احتمال عدم احراز صحت محاسباتی در لیست کشورهای آزمون آماری خود برای سال ٢٠١٢ قرار نداده است.

این در حالی است که شیوه نظرسنجی درباره ایران همان شیوه‌ای است که این موسسه برای نظرسنجی در کشوری هم‌چون کانادا به‌کار می‌گیرد. یعنی نظرسنجی تلفنی از راه دور با این پیش فرض که مصاحبه شونده ترسی از بیان دیدگاه‌های خود ندارد.

پنجشنبه، 16 آبان ماه 1392 برابر با 2013-11-07 ساعت 19:11
خبر بعدی : سخنگوی اشتون: رژیم تهران هنوز گام اول را برنداشته
خبر قبلی : حاکم شدن جو امنیتی بر زندانها و شهرهای کردستان


برگ نخست
سرویس تازه: فيلم برای موبایل

2004- 2024 IranPressNews.com -