جایگزینی ارز مبادلهای به جای ارز مرجع سبب افزایش قیمت نهادهها شده که این امر سبب افزایش قیمت تمامشده مرغ میشود بنابراین اگر به تولیدکننده در زمینه جبران ضررهایش کمک نشود، جوجهریزی و تولید مرغ کاهش پیدا میکند.
خبرگزاری فارس ـ ایمنالسادات موسوینژاد: اقدام اخیر دولت مبنی بر جایگزینی ارز مبادلهای به جای ارز مرجع برای واردات نهادههای طیور شوکی بود که بر مرغداران به عنوان تولیدکنندگان مرغ وارد شد، با توجه به اینکه قیمت نهادهها 70 درصد هزینه مرغداران را تشکیل میدهد بنابراین افزایش قیمت نهاده بر اساس این جایگزینی تاثیر فراوانی بر چرخه تولید گوشت مرغ داشت.
پیش از این امر نیز مرغداران با توجه به تحریم و تامین نشدن ارز اختصاص داده شده در زمینه تامین نهادهها با مشکلاتی مواجه میشدند.
فعالیت 528 واحد مرغداری در استان قم
در مجموع 528 واحد مرغداری در استان قم وجود دارد که از این تعداد 387 واحد مرغداری گوشتی و 141 واحد مرغداری تخمگذار است و ظرفیت مرغداریهای گوشتی 6 میلیون و 970 هزار قطعه و مرغداریهای تخمگذار 6 میلیون و 840 هزار قطعه است.
34 هزار و 430 تن گوشت مرغ در استان قم در سال گذشته تولید شد به طوری که 23 درصد از گوشت مرغ تولید شده به خارج استانهای دیگر و کشورهایی مانند عراق صادر میشود و استان دارای رتبه یازدهم تولید گوشت مرغ در کشور است.
جایگزینی ارز مبادلهای با ارز مرجع آری یا خیر؟
جایگزینی ارز مبادلهای به جای ارز مرجع تبعات سوء و مفیدی است که نخستین و بارزترین عامل آن افزایش قیمت نهادههای طیور است که احتمال آشفتگی بازار تولید مرغ را بهوجود میآورد.
حسینعلی بیگی معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قم ضمن موافقت با جایگزینی ارز مبادلهای در ازای ارز مرجع میگوید: با حذف بروکراسی ارز مرجع، نهاده به وفور میتواند وارد کشور شود البته به شرطی که بروکراسیها برای واردات کاهش پیدا کند تا نهاده هر چه سریعتر وارد شود.
وی تصریح میکند: در حال حاضر مرغداران متضرر هستند و در شهریورماه جوجهریزی نسبت به شهریور سال گذشته 45 درصد به دلیل گرانی و نبودن نهاده کاهش داشته است.
امیر محمدیچهر، معاون بازرگانی داخلی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم در خصوص کاهش تولید گوشت مرغ میگوید: کاهش تولید گوشت مرغ به ضرر مصرفکننده است بنابراین تولید مرغ باید طوری باشد که یک سود منطقی برای تولیدکننده داشته و از طرفی مصرفکننده جنسهای گران خریداری نکند.
وی عنوان کرد: سازمان صنعت، معدن و تجارت ذخایر مرغ دارد که در مواقع ضروری و احساس گرانی برای تعدیل قیمت مرغ به بازار عرضه میکند که در گذشته در نمایشگاههای مختلف این امر صورت گرفته است.
به گفته محمدیچهر حمایت از تولیدکننده در نهایت منجر به حمایت از مصرفکننده میشود و نظر دولت بر این است که تولیدکننده صرفه اقتصادی داشته باشد و بتواند وارد چرخه تولید و رقابت شود.
جایگزینی ارز مبادلهای و تاثیر بر نهادههای طیور
ذرت، سویا و جو غذای اصلی طیور است که بر اساس گفته علی بیگی ذرت از قیمت 600 تومان در مهر سالجاری به 850 تومان رسید که 42 درصد افزایش داشته و سویا با افزایش 76 درصدی از یکهزار و 50 تومان به یکهزار و 850 تومان و جو از 590 به 810 تومان با 37 درصد افزایش قیمت رسید.
وی ادامه میدهد: سویا در بازار آزاد 2 هزار و 100 تومان معامله میشود که تقریباً افزایش قیمت 2 برابری داشته که این عوامل فشار فراوانی به مرغداران وارد میکند.
محمدیچهر ابراز امیدواری کرد که به تدریج نهادهها به قیمت اصلی و واقعی خود برسد و نگرانی تولیدکنندگان و مصرفکنندگان گوشت مرغ برطرف شود تا بدون ضرر مرغداران، قیمت ثابت و پایدار را در نهادهها و تولید مرغ داشته باشیم.
مرغ ارزانترین پروتئین کشور
مرغ ارزانترین پروتئین در کشور است بنابراین باید از تبعات ناگوار احتمالی جایگزینی ارز مبادلهای به جای ارز مرجع جلوگیری شود و اقدامی صورت گیرد که با تعیین قیمت عادلانه، مصرفکنندگان و تولیدکنندگان مشکلی در زمینه تولید و تهیه گوشت سفید نداشته باشند.
ابوالفضل حاجاکبری، مسئول گروه تولیدی مرغداری اخوان حاج اکبری استان قم با بیان اینکه اکنون 30 درصد مرغداریهای استان فعال هستند، میافزاید: این مطلب به این معناست که ماهانه باید سه میلیون قطعه جوجهریزی صورت گیرد در حالی که اکنون یک میلیون قطعه جوجهریزی انجام میشود بنابراین تولید گوشت مرغ پایین آمده است.
وی خاطرنشان میکند: اکنون جوجهریزی برای مرغدار مقرون به صرفه نیست و مرغدار هیچ سودی نمیبرد و حتی ضرر میکند.
تبعات افزایش قیمت مرغ
به گفته معاون بازرگانی داخلی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم از تیر سالجاری قیمت مرغ به تدریج افزایش پیدا کرد و از چهار هزار و 600 تومان اکنون به قیمت 6 هزار و 650 تومان رسید که با قیمت 6 هزار و 500 تومان که برای مرغ آماده طبخ پیشنهاد شده، تفاوت چندانی ندارد.
وی معتقد است، بیش از این قیمت مرغ افزایش پیدا نمیکند چراکه اکنون انحصار شکسته شده و مرغداران میتوانند خودشان ثبت سفارش کرده و نهادهها را وارد کنند.
اگر جلوی تبعات جایگزینی ارز مبادلهای با ارز مرجع گرفته نشود ممکن است با افزایش قیمت مرغ رو به رو شویم که این امر توان خرید مردم در زمینه گوشت سفید را پایین میآورد البته حاجاکبری پایین آمدن خرید مرغ توسط مردم را مقطعی میداند و میگوید: پس از مدتی دوباره مردم به خرید گوشت مرغ میپردازند چراکه پروتئین جایگزین این گوشت وجود ندارد.
وی تصریح میکند: با توجه به افزایش تقاضای مردم باید اقدامی صورت گیرد که تولید گوشت مرغ افزایش پیدا کند تا پاسخگوی نیاز جمعیت باشیم.
علی بیگی با بیان اینکه تعدیل قیمت در بحث قیمت بازار نهادهها را تا 2 ماه آینده شاهد خواهیم بود، تصریح میکند: دولت باید به هر طریقی مانند پرداخت یارانه برنامهریزی داشته باشد تا مرغدار به حذف تولید مرغ نپردازد و پرورش مرغش را داشته باشد تا کمبودی در کشور احساس نکنیم.
وی خاطرنشان میکند: برآورد ما این است که 2 ماه برای تعادل قیمت نهادهها زمان نیاز است، اگر تعادل قیمتها صورت نگیرد، علاوه بر تولید گوشت مرغ و تخم مرغ در زمینه شیر و گوشت با مشکلاتی رو به رو میشویم.
یکی از مرغفروشان استان قم با اشاره به افزایش قیمت مرغ میگوید: با گران شدن قیمت مرغ مردم استقبال کمتری نسبت به خرید مرغ دارند و در صورتی که مرغدار ضرر کند اقدام به جوجهریزی نمیکند و اگر میزان مرغ کم شود سهمیهبندی صورت میگیرد و مرغهای منجمد به بازار عرضه میشوند.
پیشگیری از معضلات احتمالی ارز مبادلهای برای واردات نهادهها
تولیدی حاج اکبری یکی از مرغداریهای استان قم است که از ظرفیت 300 هزار واحدی برخوردار است که از این تعداد در حدود 130 هزار واحدش خالی است و اقدام به جوجهریزی نشده چراکه مقرون به صرفه نیست.
به گفته حاج اکبری اکنون مرغداریها از ذخایر انبارها در حال استفاده هستند و در صورت تمام شدن این ذخایر تجدید جوجهریزی و پرورش صورت نمیگیرد که اگر این امر ادامه پیدا کند تبعات سوء مصرفکننده را تهدید میکند.
باید در نظر داشت ارز مبادلهای برای ورود نهادهها نه تنها بر طیور بلکه بر روی تولیدات دامی نیز تاثیر گذاشته و سبب مشکلاتی در این حوزه میشود، بنابراین جا دارد مسئولان امر در این زمینه اقدامات پیشگیرانهای انجام دهند تا از بروز مشکلات و معضلات احتمالی این بخش جلوگیری کنند تا جایگزینی ارز مبادلهای به جای ارز مرجع برای ورود نهاده موفقیتآمیز باشد.
چهارشنبه، 15 آبان ماه 1392 برابر با 2013-11-06 ساعت 12:112004- 2024 IranPressNews.com -