نگاهی به تقویم کنگرهها، کنفرانسها و همایشهای تخصصی کشور در سال جاری حاکی از این است که برگزاری این نشستهای بینتیجه و پر هزینه همچنان ادامه دارد.
در حالی که هم اکنون اقتصاد ملی تحت شدیدترین تحریم هاست و کسری بودجه دولت را بشدت نگران کرده، به نظر می رسد، برگزاری همایشهای بیاثر و بیخاصیت از تقویم کاری وزارتخانه ها و سازمانهای مختلف حذف نشده است. در سالی که نام حماسه سیاسی و اقتصادی را بر پیشانی دارد و از ابتدای سال تا پایان مهر ماه جاری همایشهای متعددی برگزار شده و به نظر می رسد تا پایان سال هم این روند ادامه دارد. برخی از مهمترین همایشهایی که در نیمه اول سال جاری برگزار شده و یا در 6 ماهه دوم سال برگزار خواهد شد، عبارتند از : اولین همایش ملی فلزات و آلیاژهای غیرآهنی (مواد و فناوری های نوین کاربردی)، کنفرانس بین المللی اقتصاد در شرایط تحریم، همایش مجازی ره آوران آموزش با محوریت آموزش در عصر دیجیتال، دومین کنفرانس بین المللی مدیریت، کارآفرینی و توسعه اقتصادی، سومین کنفرانس تجهیزات عملیاتی صنعتی، بیست و سومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی، هفتمین همایش ملی و اولین همایش بینالمللی تجارت و اقتصاد الکترونیکی، همایش منطقه ای کارآفرینی، اولین کنفرانس ملی سبک زندگی، اولین همایش حفاظت از تالاب ها و اکوسیستم های آبی، اولین همایش ملی فضاهای عمومی شهری پایدار، همایش سراسری مروری بر تاریخ اقتصاد مقاومتی در ایران، اولین همایش ملی سرمایه گذاری و تولید ملی، هشتمین همایش سراسری بهداشت و ایمنی کار، اولین همایش ملی تولید، توزیع درآمد و عدالت اقتصادی، ششمین کنفرانس توسعه نظام تأمین مالی در ایران، اولین همایش ملی چشم انداز اقتصاد ایران «با رویکرد حمایت از تولید ملی»، اولین همایش منطقه ای کارآفرینی و تجاری سازی، اولین همایش توسعه پایدار با رویکرد بهبود محیط کسب و کار، همایش ملی نقش سبک زندگی در اقتصاد مقاومتی، همایش ملی حماسه اقتصادی تولید ملی مدیریت تحریم ها.
افزون بر این، فهرست بلند بالا که از مهمترین همایشهای سال جاری ارایه شد، چندین و چند همایش دیگر هم در نوبت برگزاری در سال آینده است و به نظر می رسد سازمانها، وزارتخانه ها و شرکتهای خصوصی امسال و سال آینده هم به دنبال «حماسه آفرینی» در زمینه صرف هزینه های گزاف و برپایی نشستهای بیخاصیت هستند! واقعیتی که در برگزاری چنین نشستهایی غیرقابل انکار است، اینکه همه ساله و با شروع نیمه دوم سال جریان برگزاری همایشهای رنگارنگ و متنوع سرعت می گیرد، به گونه ای که در دو سه ماه پایانی سال از هر گوشه و کناری نام «همایش» به گوش می رسد تا بدین وسیله با پایان اسفند کفگیر ارگانها هم به کف دیگ بودجه بخورد و با شروع سال نو همین روند بار دیگر تکرار شود.
اندر حکایت همایشهای بیخاصیت در سالهای جاری زیاد گفته و شنیده شده است. برخی منتقدان از آن به عنوان «همایش های بیخاصیت » و برخی هم به «حاتم بخشی از بیت المال» یاد می کنند. به عقیده صاحب نظران اینکه همایشی با صرف هزینه سنگین برگزار شود و پرونده آن با مراسم اختتامیه، تقدیر و تشکر از چند نفر و احیاناً چاپ نتایج نشست در کتاب یا مجلاتی بسته شود که شاید هیچ وقت توسط مسؤولان و سیاستگذاران ورق نخورد و صورت عمل به خود نبیند، به اقتصاد ملی ضربه های سنگینی می زند و خواهد زد. کارشناسان بر این باورند، هدف اصلی برپایی هر همایش و اجلاسی طرح مجموعه ای از مشکلات و نارسایی ها در حوزه های مختلف و یا ارایه تازهترین دستاوردها برای حل برخی ناهنجاری هاست، اما در عمل خروجی همایشهایی که در سالهای متمادی در کشور برگزار شده، به هیچ وجه با اهداف اولیه برگزاری همایشها همخوانی نداشته است و حتی در شرایط سخت فعلی هزینه های هنگفتی به اقتصاد ملی تحمیل کرده و وقت قابل توجهی هم برای آن صرف شده است. ریخت و پاشهایی که در همایشهای مختلف و بیحاصل انجام می شود، در سالهای اخیر موجبات انتقاد مراجع تقلید را هم فراهم آورده، به طوری که آیت ا... مکارم شیرازی با اشاره به اینکه کشور هم اکنون با مشکلات بزرگی روبهروست که باید رفع و رجوع شود، بصراحت اظهار داشته است: «در این شرایط باید به جای همایشهای بیخاصیت، همایشهایی برای بررسی واقعی راههای کنترل تورم برگزار شوند».
2004- 2024 IranPressNews.com -