الف: تا به حال به مراودات و ارتباطاتمان دقت کرده اید؟ چقدر بی رنگ و بی روح شده اند، چقدر سرد هستند و چقدر تنهاییم؛ آن هم در عصر ارتباطات! در دنیایی که به اندازه یک دهکده کوچک شده است بجای اینکه بهم نزدیکتر شویم از یکدیگر دور شده ایم. وقتی مناسبتی می شود منتظر دوستان و اقوام خود هستیم تا سری به ما بزنند، حالمان را بپرسند. فرق نمی کند این مناسبت چه باشد؟ عید، مراسم عزاداری مثل ایام محرم یا حتی گرفتار شدن به یک بیماری که در آن لحظه نیازما به حضور افرادی در کنارمان بیشتر حس می شود. اما در همین لحظات یک پیامک عهده دار پر کردن جای خالی دوستان در کنارمان می شود.
تازه خودمان هم وقتی می خواهیم به دوستانمان سری بزنیم یا کوتاهی می کنیم و یا وقتی که همت می کنیم برای دیدار آنها، با این پاسخ مواجه می شویم که«امروز نمی شود، شرایطش نیست، باشد برای یک روز دیگر»!
اصلاً از مناسبت ها که بگذریم در همین روزهای عادی هم گاهی می شود که چندین ماه از یکدیگر خبری نمی گیریم و مشغله زیاد را بهانه این کم التفاتی خود می نماییم در حالی که هیچ مشغله ای آنقدر بزرگ نیست که دوستان و اقوام را ماهها از هم دور کند و باید گفت همین دوری جستن هاست که مشغله ها را هم بیشتر می کند چرا که علاوه بر بی بهره ماندن از برکات معنوی صله ارحام، از مواهب مادی آن نیز بی نصیب می مانیم. زیرا نمی توانیم از حال یکدیگر آگاه شده و به هم کمکی نماییم. بعضی وقتها هم در روزهای عادی حتی وقت جواب دادن به تلفن های یکدیگر و یا گاهی حوصله شنیدن صدای یکدیگر را هم نداریم!
هر چه زمان می گذرد فاصله ها بيشتر، علایق کمتر و ارتباطات خانوادگي سردتر و کم رنگ تر مي شود. این در حالي است که اسلام سنت حسنه صله رحم را به عنوان یک واجب دینی مورد تاکيد قرار داده و مسلمانان را به آن سفارش مي کند. تورم و هزینه های سرسام آور که ضرورت چند شیفت کار کردن را ایجاد می کند، ترافیک، گرفتاري و سایر مشغله های زندگی تبديل به بهانه اي براي افراد جامعه شده که بسياري از کاستی های احتمالی رفتار و کردار خویش را توجیه نمایند تا شايد بدین وسیله از بار تقصير خود بکاهند. البته مسلماً کسي منکر این گرفتاری ها و مشکلات نیست ولی آیا می توان با این توجیهات زندگی را تعطیل کرد و از سایر امور ضروری غافل شد؟
زندگی اجتماعی همانطور که از نامش پیداست یعنی زندگی در کنار هم و با یکدیگر. اما سبک زندگی ما تغییر کرده است و پیشرفت تکنولوژی و وسایل ارتباطی هرچقدر که افراد را بهم نزدیک کرده به همان اندازه هم موجبات دوری آنها را ازهم فراهم آورده است. زندگی دینی آن هم در یک کشور مسلمان نیاز به رعایت برخی ارزش ها و اجرای برخی دستورات دارد تا به این وسیله زمینه تعالی معنوی و پیشرفت مادی خود را فراهم آوریم.
صله رحم موجب افزایش برکات در زندگی، رفع بلایا، استجابت دعا، آگاه شدن از شرایط زندگی هم و کمک به یکدیگر و افزایش دوستی و وحدت بین مردم می شود. در دین اسلام و روایات معصومین(ع) تأکیدات بسیاری بر دید و بازدید و صله ارحام از یکدیگر شده است. متأسفانه آثار و برکات این امر مؤکد و مورد توصیه و احترام، به درستی به مردم شناسانده نشده است و خویشاوندان و دوستان بجای اینکه به فکر افزایش ارتباط با یکدیگر و مودت در این ارتباطات باشند، به محض بروز یک مشکل یا سوء تفاهم بی اهمیت به سرعت قطع ارتباط می نمایند. یادمان باشد که حتی یک سلام هم می تواند صله رحم به حساب بیاید.پس خودمان را از این برکت بزرگ محروم نکنیم.
در گذشته های نه چندان دور که خبری از ارتباطات سرد تلفنی، پیامکی و اینترنتی نبود محافل خانودگی قداست بیشتری داشت به گونه ای که فامیل دور هم بودند، از احوالات یکدیگر با خبر می شدند، کسی از مشکل دیگری بی تفاوت نمی گذشت و به هم کمک می کردند. بریدن از خویشان تنها به معنای قطع رفت وآمد نیست؛ همان گونه که صله رحم، فقط در دیدار یکدیگر خلاصه نمی شود. از جمله مصداق های قطع رحم اینست که بستگان خود را به گفتار یا کردار بیازاری، با آنها رفتار ناشایست کنی، نیازمند به چیزی مثل: لباس، مسکن و خوراک و... باشند ولی هیچ اقدام نکنی یا هنگام بیماری به عیادتشان نروی و ... صله رحم حساب روز قیامت را آسان و از مرگ ناگوار جلوگیرى مىکند. این سنت حسنه نزد خداوند سبحان چنان مهم است که آن را از جهت پاداش، سریعترین عبادت قرار داده و افزون بر پاداش اخروی، پاداش دنیوی و زودهنگام برای آن مقرر داشته است. بر این اساس امیرالمومنین(ع) می فرماید: «سه خصلت است که دارندگان آن از دنیا نروند، تا مجازات و نتیجه آن را در دنیا ببینند: ستمکردن، قطع رحم کردن و قسمخوردن به دروغ که بوسیله آن با خدا مبارزه شود.»
شنبه، 20 مهر ماه 1392 برابر با 2013-10-12 ساعت 03:102004- 2024 IranPressNews.com -