با آغاز دولت يازدهم و مواضع رئيسجمهور درباره مقوله عفاف و حجاب انگار اين بحث به شكل جديتري وارد عرصههاي گفتمان و عمل در جامعه شده است به گونهاي كه شاهد اظهارنظرهاي متعددي در اين زمينه از سوي چهرهها و شخصيتهاي سياسي و اجتماعي هستيم
با آغاز دولت يازدهم و مواضع رئيسجمهور درباره مقوله عفاف و حجاب انگار اين بحث به شكل جديتري وارد عرصههاي گفتمان و عمل در جامعه شده است به گونهاي كه شاهد اظهارنظرهاي متعددي در اين زمينه از سوي چهرهها و شخصيتهاي سياسي و اجتماعي هستيم؛ از نصايح رئيسجمهور و دعوت جوانان به حفظ هنجارهاي جامعه و بيان نقش پليس به عنوان آخرين مرحله ترويج عفاف و حجاب گرفته تا رئيس پليس كشور كه معتقد است كمكاري 26 دستگاه مسئول در ترويج عفاف و حجاب طي هشت سال گذشته موجب افزايش بار كاري پليس در اين بين شده است.
عفاف و حجاب از آن دست مقولاتي است كه در كشور ما در جايگاه يك مطالبه اجتماعي و همگاني از سوي عموم مردم جامعه مطرح ميشود چراكه رسوخ بدحجابي و بيتوجهي به عفاف ميتواند زمينهساز بسياري از آسيبهاي اجتماعي باشد و جامعه را به سمت و سويي ببرد كه خروج از تبعات آن مستلزم پرداخت هزينههاي رواني و اجتماعي فراواني است. از سوي ديگر، اما هجمههاي گوناگون در حوزه عفاف و حجاب دست به دست هم دادهاند تا اين مقوله را از جامعه اسلامي دور كنند و با تغيير سبك و سياق زندگي مردم، زمينه را براي سلطه و بهرهبرداري از جامعه ما فراهم نمايند.
تلاش شبكههاي ماهوارهاي براي تغيير ارزشها
در غفلت و انفعال مسئولان جامعه به خصوص دستگاههاي فرهنگي همچون صدا و سيما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي كه مسئوليت توليد محتواي ارزي در جامعه را به عهده دارند، بيش از 100 شبكه ماهوارهاي فارسي زبان با توليد و پخش برنامههاي هدفمند ميكوشند تا ارزشهاي جامعه اسلامي ما را هدف قرار دهند. در اين ميان براي بانوان جامعه اسلامي برنامه ويژهاي دارند، چراكه بنا به تعبير معمار كبير انقلاب، صلاح و فساد جامعه در صلاح و فساد زنان است. از سوي ديگر نيز فضاي مجازي و شبكههاي اجتماعي دامهاي گستردهاي را براي فريب جوانان و بانوان ما تدارك ديدهاند و هجمههاي گوناگوني بر سر راه زنان جامعه ما قرار دارد تا آنها را از مسير پاكدامني خارج كنند؛ تداركاتي كه شوراي عالي انقلاب فرهنگي را بر آن داشت تا مصوبهاي را براي ترويج عفاف و حجاب تدوين و تصويب كنند، مصوبهاي كه 26 دستگاه را پاي كار ميآورد و با ارائه راهكارهاي ايجابي و آگاهيبخشي و نهادينه كردن باورها و ارزشهاي ديني، مقوله عفاف و حجاب در جامعه را از گزند شبكههاي ماهوارهاي و سياهچالههاي فضاي مجازي، درامان نگه ميدارد. هر چند اين مصوبه پس از هشت سال هنوز اجرايي نشده است.
محصور ماندن مصوبه عفاف و حجاب در ديوارهاي كاغذي
مصوبه 427 يعني مصوبه ترويج عفاف و حجاب ديگر وارد هشت سالگي خود ميشود؛سال پر فراز و نشيبي كه خيلي وقتها به طور كامل از ياد ميرفت. كمكاريها و پا پس كشيدنهاي 26 دستگاهي كه براي اجراي بندهاي اين قانون و ترويج عفاف و حجاب وظايف ايجابي گوناگوني داشتند، موجب شد تا اين مصوبه همچون بسياري از مصوبات ديگر روي كاغذ باقي بماند. در اين ميان تنها عملكرد ملموس در حوزه ترويج عفاف و حجاب، عملكرد نيروي انتظامي و گشت ارشاد است؛ موضوعي كه بنا به تأكيد سردار احمدي مقدم، رئيس پليس كشور به خاطر كوتاهي ساير دستگاهها در عمل به وظايفشان رخ داده است.
نگاه دولت يازدهم به حجاب
نخستين موضع رئيس دولت يازدهم درباره عفاف و حجاب با تقدير برخي از مراجع تقليد عظام و بيانيه تقدير 180 نفر از نمايندگان مجلس مواجه شد. در اين موضعگيري روحاني با تأكيد بر حساسيت موضوع اخلاقي، اجتماعي عفاف و حجاب و لزوم اهتمام به آن، از همه مردم اخلاقمدار و به ويژه جوانان رشيد و فهيم كشور دعوت كرد با رعايت اين دستور ديني، هنجارهاي مورد قبول اكثريت جامعه را محترم بشمارند.
روحاني از نيروي انتظامي خواست تا در برخورد با اين موضوع، اجراي قانون را با رويكرد اخلاقي و با رعايت كرامت انساني و به دور از هر گونه افراط و تفريط پيگيري كند. مأموريت به وزير كشور براي طرح موضوع در شوراي اجتماعي كشور و بررسي موضوع اخلاقي، اجتماعي عفاف و حجاب در كميسيون فرهنگي هيئت دولت و ارائه نتيجه به هيئت وزيران و شوراي عالي انقلاب فرهنگي، از ديگر تأكيدات رئيسجمهور بود. اين اما پايان مواضع دولت يازدهم در ارتباط با مقوله حجاب و عفاف نبود و مراسم دانشآموختگي دانشجويان علوم انتظامي فرصت ديگري را در اختيار وي قرار داد تا درباره موضوع عفاف و حجاب در جامعه و همچنين نقش پليس در برقراري اين مطالبه عمومي اظهار نظر كند.
بنا به تأكيد رئيسجمهور بانوان عفيف جامعه بايد از حضور پليس احساس آرامش و امنيت كنند. در جامعه ما زنان در مسير عفت و پاكدامني هستند. اگر در مسئله حجاب لازم است تذكري داده شود بايد از مدرسه، دبيرستان، دانشگاه، مساجد، علما و حوزه آغاز شود و آخرين مرحله بايد نيروي انتظامي تذكر دهد زيرا پليس نبايد بار همه جوانب را خود به دوش بكشد. به همين علت دولت و وزارت كشور در راستاي همياري پليس پيشقدم است.
سردار اسماعيل احمديمقدم هم در پيش از خطبههاي نماز جمعه با اشاره به اهتمام دولت جديد در اجراي قانون عفاف و حجاب گفت: 26دستگاه در اين قانون وظيفه دارند، اما در هشت سال گذشته كمترين تحرك از اغلب دستگاهها ديده شد و برخي نيز مقابله ميكنند و فلسفه مينويسند كه اين قانون قابل اجرا نيست. اين در حالي است كه طرحي را نيز ارائه نميكنند كه اميدواريم با اراده دولت يازدهم، نيروي انتظامي حرف آخر در اين زمينه را بزند. به گفته رئيس پليس نگاه دومي نيز وجود دارد كه معتقدند ناجا حرف آخر را هم نزند اما اين مسئله شدني نيست.
نقش مهم دستگاههاي مروج عفاف و حجاب در ترويج بدحجابي
با نگاهي به مصوبه عفاف و حجاب نيز ميبينيم تمركز راهكارها براي اجرايي شدن اين مصوبه روي راهكارهاي ايجابي است نه سلبي. با وجود اين صدا و سيما و همچنين فيلمهايي كه روي پرده نقرهاي به نمايش در ميآيد و حتي كتبي كه مجوز انتشار ميگيرند در بسياري از موارد مروج فرهنگ و سبك زندگي غربي است. با چنين روندي اما بديهي است مصوبه عفاف و حجاب به اجرا نزديك نميشود و همچنان در حصار كاغذي محبوس ميماند. مگر آنكه دولت يازدهم براي اجراي مصوبه عفاف و حجاب در دستگاههاي مسئول از آموزش و پرورش گرفته تا وزارت ورزش و جوانان و معاونت زنان و خانواده اهتمام لازم را داشته و بكوشد تا قانون حجاب و عفاف را از حصار كاغذياش بيرون آورد.
2004- 2024 IranPressNews.com -