آمارهای نگران کننده از خشونتهای روانی و جنسی در ایران

یک متخصص پزشک قانونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، خشونت روانی و کلامی را شایع ترین نوع خشونت در بین خانواده های ایرانی توصیف کرد و گفت: متاسفانه استفاده از کلامات نامناسب، رکیک، دست گذاشتن روی نقاظ ضعف و حساس فرد، بی احترامی و غیره از جمله خشونت های کلامی رایج در بین مردم و خانواده های ایرانی است که در همه خانواده ها با هر نوع سطح تحصیلات هم دیده می شود.

دکتر بهنام بهنوشی در گفت و گو با خبرنگار شفقنا زندگی؛ ضمن تعریفی از خشونت خانگی افزود: خشونت خانگی یعنی یک عضو خانواده با اعمال زور و خشونت علیه سایر اعضای خانواده بخواهد نظر خود را بر آنها تحمیل کند که بیشترین نوع خشونت از سوی مردان بر همسران خود اعمال می شود و البته خشونت از سوی پدر به فرزند، برادر به خواهر و زن به مرد هم در خانواده ها دیده می شود.

خشونت های روانی و کلامی شایع ترین نوع خشونت خانگی در ایران

وی در ادامه خشونت را به چهار نوع روانی، فیزیکی، جسمی و اعمال انواع محدودیت ها تقسیم بندی کرد و گفت: در واقع بر اساس بررسی ها و تحقیقات انجام شده در 28 استان کشور مشخص شد که خشونت های روانی یا کلامی شایع ترین و بیشترین نوع خشونت خانگی در کشور ما محسوب می شود و البته میزان آن در استان های مختلف متفاوت است ولی در همه استان ها این نوع خشونت بر سایر انواع دیگر بیشتر است.

در بیشتر 60 درصد خانواده های ایرانی خشونت های کلامی و روانی دیده می شود

دکتر بهنوشی در ادامه یادآور شد: می توان به جرات اظهار کرد که در بیشتر از 60 درصد خانواده های ایرانی خشونت های کلامی و روانی دیده می شود.

مراجعات ناشی از خشونت های فیزیکی در کشور بسیار محدود است

این متخصص پزشکی قانونی همچنین به خشونت های فیزیکی یا جسمی اشاره کرد و تصریح کرد: این نوع خشونت ها معمولا با کتک زدن و با استفاده از وسایل خارجی منجر به ضرب و جرح افراد حتی آسیب دیدن اعضای بدن و گاهی اوقات نیز باعث مرگ آنها می شود که البته این نوع خشونت نیز در خانواده های ایرانی دیده می شود که متاسفانه به دلیل عدم مراجعه به مراجع رسیدگی آمار دقیقی از آن در دست نیست.

در میان 10 درصد خانواده های ایرانی خشونت خانگی دیده می شود

از 100 قربانی خشونت فیزیکی در خانواده ها، تنها یک نفر مراجعه می کند

وی در ادامه با بیان اینکه در 10 درصد از خانواده های ایرانی خشونت خانگی دیده می شود یادآور شد: قربانیان خشونت های جسمانی در خانواده های ایرانی به دلایلی از جمله ترس از تکرار خشونت، تداوم زندگی، حفظ آبرو، عدم آگاهی از مجازات ناشی از آن و غیره خشونت خود را کتمان می کنند و به پزشکی قانونی مراجعه نمی کنند و بر این اساس می توان گفت از هر 100 قربانی خشونت فیزیکی تنها یک نفر مراجعه می کند و البته بر خلاف تصور عموم این نوع خشونت در تمامی خانواده ها با هر نوع سطح تحصیلات، وضعیت فرهنگی و اقتصادی دیده می شود.

بر اساس مراجعات صورت گرفته به پزشکی قانونی، بیشترین اعمال خشونت جنسی در خانواده ها از سوی افراد درجه یک صورت می گیرد

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، به خشونت های جنسی در خانواده ها نیز اشاره کرد و افزود: این نوع خشونت بصورت های مختلف منجر به آزار جنسی افراد، اجبار به باردار شدن و همچنین اجبار در سقط جنین اعمال می شود، که متاسفانه بسیاری از قربانیان این نوع خشونت به دلیل اعتقادات فرهنگی ، دینی و عرفی از ابراز آن خودداری می کنند به همین دلیل به نظر می آید میزان آن در خانواده ها نسبت به سایر انواع خشونت کمتر باشد.

دکتر بهنوشی در ادامه با بیان اینکه بیشتر خشونت های جنسی در خانواده های ایران از سوی افراد درجه یک صورت می گیرد خاطر نشان کرد: بر اساس مراجعات صورت گرفته به پزشکی قانونی، بیشترین خشونت های جنسی که در خانواده ها اعمال می شود از سوی نزدیکان درجه یک افراد یعنی از تجاوز پدر به دختر و یا برادر به خواهر است و با توجه به اینکه این نوع از خشونت ها تا حدودی به وضعیت فرهنگی و اقتصادی خانواده ها بستگی دارد بنابراین در خانواده هایی با فقر فرهنگی و اقتصادی بیشتر وجود دارد.

افراد تحصیل کرده بیشتر از خشونت های کلامی استفاده می کنند

این استاد دانشگاه، خشونت روانی و کلامی را شایع ترین نوع خشونت در بین خانواده های ایرانی توصیف کرد و افزود: متاسفانه استفاده از کلامات نامناسب، رکیک، دست گذاشتن روی نقاظ ضعف و حساس فرد، بی احترامی و غیره از جمله خشونت های کلامی رایج در بین مردم ما و خانواده های ایرانی است که در همه خانواده ها با هر نوع سطح تحصیلات هم دیده می شود و بر خلاف تصور عموم قشرهای تحصیل کرده بیشتر از دیگران از این نوع خشونت حساب می کنند.

خشنونت کلامی ابزار زنان و خشونت فیزیکی ابزار مردان در خانواده ها

وی در ادامه اظهار کرد: آقایان بیشتر از خشونت های فیزیکی و خانم ها نیز بیشتر از خشونت های کلامی استفاده می کنند.

به گفته دکتر بهنوشی نوع دیگر خشونت ها همان اعمال انواع محدودیت ها در خانواده ها است که متاسفانه در این نوع نیز خانم ها قربانی واقع می شوند، در واقع انواع محدودیت های شغلی، اقتصادی، ارتباطی و غیره نیز از جمله این نوع خشونت ها است و بیشتر از سوی همسران به زنان تحمیل می شود.

نفرت، کینه و انزجار از جمله عوارض خشونت در خانواده ها

این متخصص پزشکی قانونی، نفرت، کینه و انزجار را از جمله عوارض خشونت در خانواده ها عنوان کرد و افزود: در اکثر مواقع کسانی که خشونت را اعمال می کنند از جمله افرادی هستند که در دوران کودکی قربانی خشونت قرار گرفتند و دیده می شود این افراد در بسیاری از مواقع از عملکرد خود پشیمان و با غذرخواهی و حتی خود کشی از نتیجه کار خود پشیمان می شوند.

در هر 11 ثانیه یک زن در جهان مورد خشونت قرار می گیرد

وی با بیان اینکه در هر 11 ثانیه یک زن مورد خشونت قرار می گیرد اظهار کرد: در سال 1996 طرحی به عنوان خشونت علیه زنان در سازمان ملل مطرح شد که بر اساس آن هر کار خشونت آمیزی که باعث اسیب جسمی، جنسی، روحی و ورانی علیه زنان شود را خشونت می نامیدند که البته نتیجه تحقیقات سازمان جهانی بهداشت نشان داد در هر 11 ثانیه یک زن در معرض یکی از انواع خشونت قرار می گیرد.

خشونت ها در کشور های عربی رواج بیشتری دارد

بنابراظهارات این متخصص پزشکی قانونی، نوع خشونت اعمال شده در مناطق و کشورهای مختلف متفاوت است مثلا اخیر میزان خشونت های جنسی علیه زنان در هند افزایش یافته است اما در مجموع در کشور های جنوب و شرق آسیا خشونت های روانی و در کشور های عربی و اسلامی نیز خشونت در راستای اعمال محدودیت رواج بیشتری دارد.

زنان قربانیان اصلی خشونت در تمامی دنیا

دکتر بهنوشی، با تاکید بر اینکه زنان قربانیان اصلی خشونت در تمامی دنیا محسوب می شوند گفت: باید سیستم ها حمایتی ز این افراد در تمامی جوامع افزایش و تقویت شود که البته در این راستا باید ابتدا اطلاع رسانی دقیق تر شود یعنی قضات، وکلا و نیروهای انتظامی با این وسایل آشنا شوند تا بتوانند با انواع خشونت های خانگی برخورد نمایند.

سیستم مدون که از خشونت های خانگی جلوگیری کند در کشور وجود ندارد

وی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر سیستم مدون و جامعی که حامی خانواده ها باشد و از خشونت های خانگی جلوگیری کند در کشور وجود ندارد اظهار کرد: در حال حاضر دادگاه خانواده را تنها مرجع رسیدگی به خشونت های خانگی در کشور است و البته مراجعه به این مرکز نیز به دلیل انواع مسائل فرهنگی و اجتماعی بسیار به ندرت دیده می شود.

این استاد دانشگاه، افزود: باید در مورد این نوع خشونت ها اطلاع رسانی بیشتری صورت بگیرد تا هم خانواده ها به حقوق خود آشنا و در صورت مشاهده خشونت به مراجع رسیدگی مراجعه کنند و هم اینکه کسانی که اعمال خشونت آمیز را مرتکب می شوند یک نوع حالت بازدارنده داشته باشد.

دکتر بهنوشی در پایان خاطر نشان کرد: در برخی کشورها سیستمی را راه اندازی کردند که بر اساس آن شماره تماسی را در اختیار خانواده ها قرار می دهند که در صورت مشاهده خشونت تماس بگیرند و پلیس سریع در صحنه حاضر می شود و این افرادی که خشونت اعمال می کنند را در سیستم ثبت می کنند و البته در مرحله اول کار آنها جرم و جنایی محسوب نمی شود اما در صورت تکرار خشونت به عنوان جرم در سیستم ثبت می شود و این شیوه برخورد باعث کاهش آمار خشونت در کشور های پیشرفته شده است.

یکشنبه، 24 شهریور ماه 1392 برابر با 2013-09-15 ساعت 10:09
خبر بعدی : اعتراض نماینده ولی فقیه به وزیر کشور
خبر قبلی : افزايش خودکشی در ايران تحت حاکميت آخوندها


برگ نخست
سرویس تازه: فيلم برای موبایل

2004- 2024 IranPressNews.com -