امروز جان کری و سرگئی لاوروف، وزرای امور خارجه آمریکا و روسیه، در ژنو با یکدیگر دیدار میکنند تا در باره جزئیات قرارگرفتن تسلیحات شیمیایی سوریه زیر نظارت بینالمللی و نابودی آنها مذاکره کنند. تیمهایی از کارشناسان هر دو وزیر را در این مذاکرات همراهی میکنند. اخضر ابراهیمی، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، نیز در این مذاکرات شرکت دارد.
به گزارش رادیو آلمان، بنا به دادههای مقامات آمریکایی، جان کری برای پیشبرد مذاکرات دستکم دو روز در ژنو خواهد ماند.
هفته پیش روسیه پیشنهاد کرد که برای ممانعت از حمله آمریکا به سوریه سلاحهای شیمیایی این کشور زیر نظارت بینالمللی قرار گیرند.
دولت آمریکا پس از سخنرانی باراک اوباما خطاب به مردم آمریکا در روز سه شنبه (۱۰ سپتامبر) بر این نکته تاکید کرد که برای تلاشهای دیپلماتیک جاری که پس از پیشنهاد روسیه به جریان افتاده مهلت زمانی محدودی وجود ندارد. به گفته جان کارنی، سخنگوی کاخ سفید، گرچه واشنگتن با هر گونه وقتکشی در این زمینه مخالف است ولی کنترل بینالمللی بر سلاحهای شیمیایی سوریه نیازمند زمان است. او ادامه داد: «روند تهیه قطعنامهای در این زمینه در شورای امنیت تازه شروع شده است.»
کارنی در عین حال با اشاره به تلاشهای فشرده روسیه در دو روز گذشته و تاکید بر این نکته که سرانجام این تلاشها با اعتبار و آبروی مسکو پیوند دارد، رهبری کرملین را متهم کرد که در دو سال گذشته علاقهای به این گونه تلاشها و همکاریها نداشته است.
روز دوشنبه گذشته اوباما پس از طرح پیشنهاد روسیه اعلام کرد که فعلا از اقدام نظامی مجازاتگرانه علیه دولت سوریه صرفنظر خواهد کرد. این اقدام قرار بود در پاسخ به حمله شیمیایی روز ۲۱ اوت در حومه دمشق صورت گیرد. دولت دمشق متهم به انجام این حمله شیمیایی شده است.
اختلاف نظر در شورای امنیت
اولین طرح قطعنامهای که روز سهشنبه پس از پیشنهاد روسیه توسط فرانسه به شورای امنیت ارائه شد با مخالفت روسیه و چین روبرو شد. در جلسهای که روز چهارشنبه نمایندگان قدرتهای دارنده حق وتو در شورای امنیت تشکیل دادند، روسیه، هم تهدید نظامی مطرح در قطعنامه علیه سوریه در صورت عدم پایبندی این کشور به خلع سلاح شیمیایی و هم مسئول دانستن دولت دمشق در حمله شیمیایی روز ۲۱ اوت را غیرقابل قبول خواند. در این حمله بنا به آمار مختلف از ۱۰۰ تا ۱۴۰۰ نفر جان خود را از دست دادهاند.
ابه نظر کارشناسان اجرای پیشنهاد روسیه با دشواریهای خاصی توام است. ماموریت خطرناک بازرسان سازمان ملل در گرماگرم درگیری دولت سوریه و مخالفان، مخفی بودن زرادخانه شیمیایی این کشور و پیچیدگیهای مربوط به نابودی این گونه سلاحها از جمله دشواریهایی هستند که ذکر میشوند.
پنجشنبه، 21 شهریور ماه 1392 برابر با 2013-09-12 ساعت 10:092004- 2024 IranPressNews.com -