تلاشهای گسترده بریتانیا برای پنهان کردن نقش خود در وقایع ۲۸ مرداد
رادیو آلمان: شصت سال از عملیات مشترک سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و بریتانیا علیه دولت ملیگرای دکتر محمد مصدق گذشته و همچنان بریتانیا از افشای جزئیات نقش این کشور در این تحول مهم تاریخی، میهراسد. هراس بریتانیا از چیست؟
در شصتمین سالگرد اجرای موفقیتآمیز عملیات موسوم به "آژاکس" که کودتایی نظامی علیه دولت محمد مصدق بود، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، با انتشار بخشی دیگر از اسناد مرتبط با این رویداد تحولساز تاریخی، برای نخستین بار رسما نقشآفرینی آمریکا در طراحی و اجرای این کودتا را تایید کرد.
با این حال، اگرچه تا کنون بارها در اسناد و روایتهای گوناگون اشاره شده که عملیات آژاکس محصول مشترک سیا و امآی۶، سازمان اطلاعاتی بریتانیا بوده، این کشور همچنان مصرانه و سیستماتیک در تلاش است تا نقش خود در این ماجرا را پنهان کند و در تبلیغات رسانهای خود هم عمدتا بر محوریت آمریکا در اجرای این عملیات تاکید میکند.
آرشیو امنیت ملی آمریکا که روز دوشنبه، ۲۸ مرداد ۱۳۹۲ اسناد مرتبط با نقشآفرینی سیا در کودتای ۲۸ مرداد را بر اساس قانون آزادی اطلاعات در آمریکا (Freedom of Information Act) به دست آورده و منتشر کرده، گزارش داده که مقامات بریتانیا در سالهای گذشته بارها در مکاتبات محرمانه و آمیخته به هشدار خود با مقامات آمریکایی، افشای این اسناد را "مایه شرمساری" خوانده و از آنها خواستهاند از انتشار آن دسته از اسنادی که مستقیما به نقش بریتانیا و سیستم اطلاعاتی این کشور اشاره دارند، خودداری کنند.
عباس میلانی، از پژوهشگران برجسته تاریخ معاصر و مدیر مرکز مطالعات ایرانشناسی دانشگاه استنفورد، با تایید تلاشهای گسترده بریتانیا برای پنهان کردن نقش خود در کودتای ۲۸ مرداد، میگوید: بریتانیا اولین کشوری است که طرح کودتا و براندازی دولت مصدق را مطرح میکند و در اجرای طرح هم نقشی به مراتب پررنگتر از آمریکا دارد.
سانسور تاریخ و تداوم محرمانگی برای تامین "منافع ملی"
بریتانیا نخستین بار در سال ۱۳۵۶، یک سال پیش از انقلاب اسلامی در ایران، از وزارت خارجه آمریکا خواسته بود که مانع از انتشار اسناد مرتبط با کودتای ۲۸ مرداد شود. اما این نگرانیهای مقامات بریتانیایی حتی تا امروز هم ادامه دارد. آنها معتقدند افشای همه جزئیات، منافع آنها در ایران و منطقه را در معرض تهدید قرار میدهد. آرشیو امنیت ملی آمریکا هشدار داده که تداوم محرمانگی این اسناد، پیآمدی جز "تحریف تاریخ" نخواهد داشت.
بریتانیا از سال ۱۳۵۶ بارها از مقامات آمریکایی خواسته که از اشاره به نقش این کشور در کودتا خودداری کند بریتانیا از سال ۱۳۵۶ بارها از مقامات آمریکایی خواسته که از اشاره به نقش این کشور در کودتا خودداری کند
معاون آرشیو امنیت ملی ایالات متحده از جامعه اطلاعاتی این کشور درخواست کرده که برای روشن شدن ابعاد این مسالهی محوری تاریخی، همه اسناد موجود پیرامون آن را از طبقهبندی محرمانه خارج کنند و در دسترس عموم قرار دهند، چون به اعتقاد او "دیگر دلیل قانعکنندهای برای محرمانه نگه داشتن این اسناد وجود ندارد".
دکتر عباس میلانی میگوید به تجربه دریافته که رویکرد بریتانیاییها متفاوت از آمریکاییها است و آنها معتقدند هرچه اطلاعات کمتری درباره این حوادث تاثیرگذار تاریخی منتشر شود، منافع آنها بیشتر تامین خواهد شد و کمتر در معرض تهدید قرار خواهد گرفت.
سه شنبه، 29 مرداد ماه 1392 برابر با 2013-08-20 ساعت 21:082004- 2024 IranPressNews.com -