شرایط نامناسب اقتصادی و گرانی فزایندهٔ فراوردههای لبنی باعث شده است مردم این روزها کمتر به سراغ خرید این محصولات بروند. چنین شرایطی، کارخانههای تولید لبنیات را با خطر کاهش تقاضا رو به رو کرده است.
به گزارش ایلنا، در شرایطی که بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانهها، بیش از ۳۰۰ کارخانه کوچک تولید لبنیات تعطیل شدهاند و بسیاری نیز ظرفیت تولیدشان را تا ۲۵ درصد کاهش دادهاند، گرانی شیر و سایر فراوردههای لبنی، بحران دیگری را پیش روی این صنعت قرار داده است. کارگران صنایع لبنی در سراسر کشور نگران از دست دادن شغلشان هستند.
حذف شیر از سفره فقرا
افزایش بیش از دوبرابری قیمت شیر که با هزینه لیتری ۹۶۰ تومان به کارخانههای تولید لبنیات میرود و پاستوریزه میشود، باعث شده این محصول لبنی از سفره اقشار فرودست جامعه حذف شود. هم اکنون، هر لیتر شیر پاستوریزه با قیمتی بالای ۲ هزار تومان به بازار عرضه میشود.
این فرایند، نزاع میان دامداریها و کارخانههای تولید لبنیات را تشدید کرده است.در حالی که دامداریها معتقدند هزینهای که بابت پاستوریزاسیون روی قیمت اولیه شیر خام اضافه میشود توان خرید این محصول لبنی را از مردم گرفته است، کارخانههای تولید لبنیات علت گرانی شیر را قیمت بالای شیرخام عنوان میکنند.
«سعید سلطانی سروستانی» مدیر عامل اتحادیه دامداران با پیش بینی کاهش تقاضای فراوردههای شیری در آینده نزدیک میگوید: با گران شدن شیر، بسیاری از مردم که به دامداریها دسترسی دارند به خرید مستقیم شیر خام می پردازند. گرایش مردم برای خرید شیر ارزان، مردم را به مصرف و تولید سنتی سوق داده است. مردم با خرید شیر خام به تولید پنیر و ماست خانگی میپردازند که این به ضرر کارخانه داران است.
وی سپس نتیجه گیری میکند: باید شرایطی فراهم شود تا دامداران محصولاتشان را به بازار عرضه کنند. در حال حاضر، شیر خام بدون نظارت و به صورت فلهای در میان مردم توزیع میشود. برای حفظ سلامت مردم باید فروشگاههایی تعبیه شود تا شیر تازه با شناسنامه (اسم دامداری، شرایط نگهداری شده و…) ارائه شود.
عمق نزاع دامداری ها و کارخانجات صنایع لبنی
«رضا باکری» دبیر انجمن صنایع لبنی کشور با ادبیات خاصی که حاکی از عمق نزاع صنعتی ها و دامداری ها است در واکنش به صحبت های سلطانی می گوید: به ایشان چه ربطی دارد که چه بلایی سر صنعت کاران می آید؟ ایشان به جای اظهار نظر درباره صنایع لبنی درباره «گاوداری» اظهار نظر کند.
وی در ادامه، دامداریها را به تلاش برای عرضه مستقیم شیر خام به مصرف کنندگان متهم میکند و میپرسد: بعد از دهها سال هزینه برای از بین بردن بیماریهای مشترک انسان و دام، آیا دامداران مجازند شیرخام به مردم بفروشند یا محصولات لبنی باید از طریق پاستوریزاسیون عرضه شود؟
آنچه پشت کسب سود بیشتر گم میشود
پاستوریزاسیون روشی برای توزیع محصولات لبنی سالم در میان مردم است. حتی اگر قیمت شیر عرضه شده بالا باشد نمیتوان از عرضه سیستماتیک شیر غیر پاستوریزه به بازار دفاع کرد. از طرفی افزایش بیش از دو برابری قیمت شیر پاستوریزه شده نسبت به قیمت شیر خام که به تبع، سایر محصولات لبنی را نیز گران تر می کند، غیر منطقی به نظر میرسد.
شاید چشم پوشی طرفین از سود بیشتر، راهی را برای کاهش قیمت محصولات لبنی از جمله شیر، باز کند. راه حلی که با رفع مشکل فعلی صنایع لبنی پیش از تبدیل به بحرانی جدید، نگرانی ده ها هزار کارگر این صنعت را در رابطه با امنیت شغلی شان برطرف می کند.
2004- 2024 IranPressNews.com -