«گردشگری» یکی از مهمترین صنایع در حال رشد است که بیشتر کشورهایی که ثروتهای خداداد مانند نفت ندارند به آن توجه جدی دارند.
به گزارش قدس آنلاین، این کشورها با تامین زیرساختهای لازم و حتی ایجاد جاذبههای کاذب و فانتزی سعی در دعوت گردشگران، خدمت رسانی به آنان و درآمدزایی برای کشورشان دارند. اکنون و همزمان با آغاز به کار دولت جدید و با توجه به ضعف سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در سالهای گذشته که به از دست رفتن فرصتهای بیشماری منجر شده، لازم است دولت یازدهم نگاه تازهای به این حوزه درآمدزا برای کشوری که یکی از باسابقهترین تمدنها و بیشترین جاذبههای گردشگری را دارد، داشته باشد.
بیشترین جاذبههای گردشگری در ایران
واقعیت این است کمتر کشوری در جهان به تعدد و تنوع ایران، از آثار باستانی و جاذبههای گردشگری بهرهمند است و متأسفانه به جرأت میتوان گفت هیچ کشوری در جهان به اندازۀ ایران به آثار باستانی و جاذبههای گردشگری ملی خود بیاعتنا نبوده است. گردشگری از متنوعترین محورهای توسعه و جزو سه صنعت برتر و سودآور جهان به شمار میآید و رشد آن تغییرات اجتماعی، اقتصادی و محیطی فراوانی را به دنبال خواهد داشت. در این راستا سرمایه گذاری گسترده، توجه به توانمندی نهادهای مرتبط و بسیج امکانات دستگاههای مسؤول برای جذب گردشگران که تاکنون از آن غفلت شده باید مورد بازنگری قرار گیرد. در ایران سه بازار اصلی برای جذب گردشگران خارجی وجود دارد؛ اولین بازار، بازار گردشگری مذهبی و زیارتی است. مشهد، قم و شیراز مقصد مسافرت زیارتی شیعیان جهان هستند. بازار دوم، بازار گردشگران فرهنگی است که شیراز، اصفهان، خوزستان، خراسان، کردستان، یزد، تبریز و کرمان توانایی جذب این نوع گردشگران را دارند. بازار سوم گردشگری در کشورمان طبیعت گردی است. جنگلهای سبز شمال ایران، کوهستانهای زیبای زاگرس، کویر بکر مرکزی و عرصههای بیابانی ایران برای گردشگران اروپایی و آسیایی جذابیت خوبی دارد که لازم است با تبلیغات مناسب و ایجاد زیرساختها از قبیل هتلها، جادهها و امکانات بینراهی، زمینه جذب گردشگر را فراهم آوریم.
گردشگری با هزار متولی و هیچ گونه حمایت
مهندس علیرضا اسدی از مدیران دفاتر خدمات مسافرتی تهران با انتقاد از بروکراسی زاید در توسعه گردشگری و ورود توریسم به کشور در گفت و گو با خبرنگار ما میگوید: واقعیت این است که در حال حاضر متقاضیان و علاقهمندان به این حوزه به دلیل متعدد بودن ادارات در امر دریافت مجوز، عطای آن را به لقایش بخشیدهاند و از گردشگری به صنعتی با «هزار متولی و هیچ حمایت» یاد میشود.
وی میافزاید: هم اکنون سازمان میراث فرهنگی، اطلاعات، نیروی انتظامی، معاونت گردشگری، نهاد ریاست جمهوری، استانداری، فرمانداری و شهرداری، سازمان تعزیرات حکومتی و حتی تامین اجتماعی، باید درباره تخصص افراد، کاربری ساختمان محل فعالیت و نیز دریافت مجوزهای فعالیت نظر دهند.
این فعال گردشگری، تأمین سرمایه و عدم تخصیص منابع مالی لازم از سوی بانکها را از عوامل عقب ماندگی صنعت گردشگری در کشور دانسته، میگوید: صدور مجوزهای یک ساله از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و تمدید سالانه آن نیز از مشکلات این بخش است که باید اصلاح شود و این پروانهها زمان بیشتری اعتبار داشته باشند.
مهندس اسدی میافزاید: امروزه گردشگری در کشور یک رشته میانبخشی محسوب میشود و یک بخش کامل نیست، زیرا بخشی از آن در توسعه راههای ایران است، قسمت دیگر آن نگاه امنیتی است و در نهایت، سوی دیگر آن پذیرایی و جذب مسافر است، به همین دلیل ما شاهد ناهمگونی در این حوزه هستیم که باید این مشکلات رفع شود.
تحریم اقتصادی؛ فرصت طلایی برای گردشگری
دکتر اسدا... فرمان آرا استادیار دانشگاه و عضو جامعه تورگردانان اروپا در گفت و گو با خبرنگار ما میگوید: با توجه به تحریمهای اقتصادی و مشکلات فروش نفت، فرصت خوبی ایجاد شده تا به صنعت گردشگری به عنوان یک صنعت ارزآور، توجه بیشتری شده و توسعه آن در صدر برنامههای اقتصادی دولت جدید قرار گیرد.
وی میافزاید: بسیاری از کشورها هنگامی که با بحران اقتصادی مواجه شدهاند، سعی و توان خود را بر رونق گردشگری داخلی متمرکز کردهاند تا از این طریق از رکود این بخش و صنایع وابسته به آن جلوگیری کنند و ما نیز با این همه جاذبههای گردشگری در همین مقطع قرار گرفتهایم. به گفته این عضو هیأت علمی، گره کوری به نام صنعت گردشگری با یک عزم ملی قابل باز شدن است و لازم است جریان صنعت توریسم، دو طرفه باشد. ما بههمان اندازه که صادرات گردشگر داریم، باید شاهد ورود گردشگر نیز باشیم، چون این تأثیر پذیرفتن از فرهنگ بیگانه، با تأثیری که فرهنگ ما بر گردشگران خارجی میگذارد، جبران میشود و ورود و خروج سرمایه، موجب گردش سرمایههای ملی و تبادل اقتصادی با جهان میشود.
دکترفرمانآرا تأکید میکند: متأسفانه سیستم معیوب گردشگری ما سرمایههای پولی و نقدینه ملی را دودستی به کشورهای مقصد تقدیم میکند و در برابر آن هموطن گردشگری را تحویل میدهد که تحت تأثیر فرهنگ بیگانه قرار گرفته است، بنابراین لازم است صنعت یک طرفه گردشگری ایران را دریابیم.
تأکید رئیسجمهور جدید بر اهمیت گردشگری
افزایش 50 درصدی تقاضا برای سفر به ایران پس از انتخابات از بهترین خبرهای حوزه گردشگری است. رئیس جمهور «حسن روحانی»، مساله گردشگری را مساله بسیار مهمی از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، تبیین فرهنگ انقلاب اسلامی و اشتغال میداند و میگوید: در صنعت توریسم باید زیربناها مثل هتل، فرودگاه و حمل و نقل را درست کنیم و همه اینها براحتی امکانپذیر است. برای گسترش صنعت توریسم حتی اگر سرمایهگذار داخلی نداشته باشیم - که داریم - سرمایهگذار خارجی آماده است برای ما هتل بسازد و بعد از پول آن هتل برداشت میشود و هتل به کشور واگذار میشود.
رئیس جمهور روحانی، اذعان دارد: ما مشکلات بسیار زیادی در بخش گردشگری و فرهنگ داریم که باید به آن بیشتر توجه کنیم، در زمینه فرهنگ و فعالیتهای فرهنگی باید امنیت ایجاد شود. مجموعه محاسبات نشان میدهد اگر ما بتوانیم در یک سال 10 میلیون گردشگر خارجی جذب کنیم، 6/13 میلیارد دلار درآمد کسب میکنیم و این مجموعه گردشگر، چهار میلیون شغل ایجاد میکند.
رئیس جمهور میافزاید: سه و نیم میلیون بیکار در کشور داریم که اگر 10 میلیون گردشگر وارد کشور شوند مشکل اشتغال کاملاً حل خواهد شد. رقم گردشگران در کشورهای همسایه مثل ترکیه در سال 2012 بالای 30 میلیون نفر بوده است. ما ظرفیتهای زیادی داریم و چهارمین کشور از نظر جاذبههای گردشگری هستیم، بنابراین نباید به تعامل با مردم و فرهنگ جهانی بیاعتنا باشیم.
2004- 2024 IranPressNews.com -