تنها 30 سال تا برهوت واقعی فاصله داريم

روزنامه مردمسالاری: سد زاينده رود حتي ذخيره لازم براي تامين آب شرب مردم منطقه را ندارد، چه رسد به اينکه بتواند زاينده رود را زنده نگه دارد. شايد باورتان نشود که اگر گوش هايمان به همين منوال بدهکار هشدارهاي پي در پي کارشناسان، مسولان و رسانه هاي جمعي نباشد ظرف فقط چند سال با يک برهوت مواجه خواهيم شد. يک مثال ساده کافي است تا در يابيد اين اتفاق چندان هم عجيب نيست و اگر به مردم اصفهان تا همين 15 سال پيش مي گفتند که ظرف مدت 15 سال رودخانه زاينده رود به طور کامل خشک خواهد شد کسي آن را باور نمي کرد اگر تعارفات

را کنار بگذاريم و کمي واقع بين باشيم اين اتفاق خيلي پيش تر افتاده است و باز شدن گاه و بي گاه رودخانه در چند سال اخير نفس مصنوعي و مقطعي براي زنده رود بوده است.

درياچه هامون در سيستان، درياچه پريشان در فارس، درياچه اروميه تنها نمونه هاي بزرگ شده و نمايان خشک شدن منابع آبي کشورمان مي باشد. طي چند روز اخير اعلام شد که سد زاينده رود حتي ذخيره لازم براي تامين آب شرب مردم منطقه را ندارد، چه رسد به اينکه بتواند زاينده رود را زنده نگه دارد.

بحران بسيار جدي است، پس گوشهايمان را اين بار براي يک بار هم که شده تيز تر کنيم، چرا که بخشي از باز کردن گره اين مشکل در دستان فرد، فرد جامعه است. برخي نظرات کارشناسي حکايت از آن دارد که صرفه جويي روزانه يک شيشه آب معدني توسط هر فرد مي تواند مشکل آب شرب کشور را حل کند، اين اتفاق تنها با يک دقيقه کمتر زير دوش حمام قرار گرفتن مي تواند بيفتد، اين ساده ترين کاري است که مي شود کرد.

اگرچه بحران آب طي سال هاي اخير تنها به اصلاح الگوي مصرف شهروندان ربط ندارد اما به طور قطع تاثير مصرف درست آب بيش از آن چيزي است که در تصور بگنجد.

در کنار اين مسئله اما بايد به نکته قابل توجه تري نيز اشاره داشت و آن استفاده از سفره هاي آب زيرزميني است که به طور قطع عمده ترين مشکل بحران آب را در کشور در بر گرفته است.

متاسفانه طي سال هاي اخير هر استانداري که مشغول به کار مي‌شود، توسعه کشاورزي، صنعت و دانشگاه را در دستور کار خود قرار مي‌دهد، غافل از آنکه همه آن اقدامات نياز به آب داشته و براي ما که با محدوديت آب مواجه هستيم، مشکلات بسياري را به وجود خواهد آورد. در صورتي که مثلا به جاي افزايش سطح زير کشت بايد درآمد را در واحد سطح بالا ببريم.

به باور کارشناسان به دليل استفاده از چاه هاي عميق سفره هاي آب زير زميني خشک و در نتيجه آن حتي اگر بارندگي طي 20 سال دو برابر شود باز هم نمي تواند جبران خشکي زمين ها را داشته باشدو اين يعني بايد منتظر يک اتفاق خزنده و در عين حال وحشتناک در سطح کشور باشيم و متاسفانه بايد گفت اگر وضعيت به همين منوال پيش برود بايد منتظر درست از آب در آمدن پيش بيني ناسا مبني بر کوير شدن ايران در سي سال آينده بود حال آنکه خشکي زاينده رود موجب ايجاد محيط هاي باير شده که اين مکان ها حاوي فسفر و ازت سمي است اين ريزگردها از زمين‌هاي کشاورزي است که به دليل کم‌آبي باير مانده‌اند و حاوي فسفر و ازتي هستند که به دليل استفاده از سموم کشاورزي در خاک باقي‌مانده است.

هم اکنون بسياري از شهر‌هاي کشور دچار مشکلات جدي در زمينه کمبود منابع آب هستندو بي‌توجهي به مديريت منابع آب، بحران زيست محيطي در کشور را تشديد مي‌کند.

مسئله عجيبي نيست که به زودي کشورها براي تصاحب منابع آبي به جنگ با يکديگر بر خواهند خواست که در اين ميان سهم ايران در اين نبرد تنها يک فاجعه عظيم خواهد بود.

هشدار در مورد کمبود آب و صرفه جويي در مصرف آن مسئله تازه اي نيست و شايد آنقدر اين مسئله مطرح شده که گوش هايمان به عادت هميشه از آن مي گذرد و ذهن همچنان به روزمرگي هاي خود ادامه مي دهد. اما اين بار موضوع جدي است، بسيار هم جدي است.


دوشنبه، 14 مرداد ماه 1392 برابر با 2013-08-05 ساعت 11:08
خبر بعدی : جزایری و هشدار در مورد خوش خیالی ها
خبر قبلی : فیلم؛ حمایت از همجنسگرایان ایران در پراید استکهلم


برگ نخست
سرویس تازه: فيلم برای موبایل

2004- 2024 IranPressNews.com -