استاندار و شهردار همچنان بر تخریب یزد اصرار میکنند، هرچند هنوز صدای فرو ریختن یکباره خانههای تاریخی وحشت به جان یزدیها میاندازد. چندین خانه در چند روز متوالی با خاک یکسان شدند. محله آشفته شد، ساکنان بافت تاریخی اعتراض کردند، تجمع کردند تا مسئولان سازمان میراث فرهنگی برای بازدید راهی یزد شدند و تخریب متوقف شد. اما هنوز یزدیها از بیم فرو ریختن خانههایشان خواب ندارند. مردم میگویند که شبنامه پخش شده و هر لحظه بیم حمله یکباره بلدوزرها وجود دارد.
خبرگزاری میراث فرهنگی – گروه میراث فرهنگی- تخریبهای بافت تاریخی یزد متوقف شده اما هنوز کابوس فرو ریختن، خواب اهالی یزد را آشفته کرده است. به طوریکه وقتی 28 تیرماه، شب هنگام چندین کامیون در بافت تاریخی دیده شد. اهالی بافت تاریخی یزد، نگران شده و در تماسهایی که با انجمنهای میراث فرهنگی و رسانهها داشتند، خواستار پرس و جو درباره دلیل حضور این کامیونها شدند.
28 تیرماه، شب هنگام کامیونهایی وارد بافت تاریخی یزد شدند و بار دیگر نگرانی به جان مردم یزد انداختند. هرچند که رانندهها میگفتند تنها برای آوار برداری آمدهاند
هرچند در نهایت رانندههای کامیون و کارگرها اظهار کردند که تنها برای آوار برداری آمدهاند، باز هم نگرانیها به قوت خود باقی ماند. اکنون بیش از یک سال است که مردم آشفته و متعجب از گسترش طرحی به نام «توسعه امامزاده جعفر » هستند که البته اتفاقاتی که در ماه گذشته افتاد،ثابت کرد که این ترسها بیدلیل نبوده است.
افزون بر مسئله حضور دوباره کامیونها در بافت تاریخی، شبنامهای به دست اهالی یزد رسیده است که در آن به نوعی مردم تهدید به این شدهاند که باید با طرح موافقت کنند. این شبنامه از سوی اهالی بافت تاریخی یزد برای خبرگزاری میراث فرهنگی فرستاده شده است که به صورت فایل به این گزارش پیوست شده است.
این بخشهایی از یک شبنامه است که بین اهالی یزد پخش شده و بار دیگر آنها را نگران کردهاست.
این شبنامه و صحبتهایی که مسئولان اجرای طرح طی چند روز گذشته داشتند، بار دیگر دغدغه تخریب بافت تاریخی را به جان اهالی یزد انداخته است. استاندار یزد، بار دیگر در صحبتهای اخیر خود بر اجرای طرح اصرار داشته و گفته است: «طرح جدید توسعه امامزاده جعفر(ع) همگن با بافت تاریخی است و در صحن جدید هیچ اثر تاریخی تابلو دار وجود ندارد.»
مردم معتقدند که میراث فرهنگی حق الناس است
این گفتهها در حالی است که پس از بازدید معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و همچنین مشاور عالی این سازمان از بافت تاریخی یزد، معین شد که این طرح باید متوقف شود تا کارشناسی دقیق صورت بگیرد. اگرچه ممکن است در کمتر مسئلهای کارشناسان و مسئولان میراث فرهنگی اجماع داشته باشند اما نکته اینجاست که در مورد بافت تاریخی یزد،مسئولان و کارشناسان در غیرکارشناسی بودن طرحی که در حال اجرا بود، اجماع دارند.
مردم یزد، تاریخشان را دوست دارند
«همه بر این باوریم یکی از صدقات جاریه برای آدمی انجام امورات خیریه است که تا جهان باقی است فایدهاش نیز به انسان میرسد. همه ما هم با چند سال پس و پیش از این دنیا رفته و دستمان از امورات خیریه کوتاه می شود. شاید یکی از موقعیتهایی که برای اهالی اطراف امامزاده جعفر پیش آمده استجابت دعای در نمازمان باشد که دنیا و آخرت خوب را از خداوند متعال طلب می کنیم. بدیهی است همکاری در پیشبرد طرح جامع امامزاده جعفر هم دنیا دارد و هم آخرت، چرا که کسی خانه ها را مجانی نمی خرد و به قیمت کارشناسی و شاید هم بیشتر بخرند.»
این گفتهها به نقل از مطلبی با عنوان "سنگ اندازی در برابر اجرای طرح جامع امامزاده جعفر(ع) یزد" است که در سایت یزد فردا به نقل از جمعی از اهالی یزد کار شده است. این در حالی است که مردم یزد از جمله مهمترین مخالفان این طرح بوده و بارها و بارها در اعتراض به آن جلوی فرمانداری و سازمان میراث فرهنگی تجمع کردهاند.
مردم یزد بافت تاریخی که با مذهب و زندگی آنها آمیخته است را دوست دارند. بافت تاریخی اگر از بین برود، کارشناسان میگویند مجموعه ای از ارتباطات اجتماعی و مذهبی هم خواهد گسست
مهدی صادق احمدی، دانشجوی دکتری مرمت و مدرس دانشگاه درباره مخالفت مردم نسبت به این طرح به chn میگوید: «من خودم برای نخستین بار در تجمعی که مردم در اعتراض نسبت به اجرای این طرح از نگرانی مردم متعجب شدم. در شهرهای دیگر مردم خانههایشان در طرح میافتد، بیشتر به مسئله مالی توجه میکنند تا هویت تاریخی. اما مردم یزد ثبات کردند که هویت تاریخیشان را دوست دارند. آنها میگویند حتی متری یک میلیون زمینهایمان را بخرند، حاضر نیستیم که بفروشیم. خیلی برای من هم جالب بود که آنها نمی خواهند تاریخشان را از دست بدهند.»
خانههای مردم را خراب نکنید
در چندماه گذشته بسیاری از انجمنها و نهادهای غیردولتی در یزد هم نسبت به تخریب خانههای تاریخی واکنش نشان دادند. بیانیههای بسیاری منتشر شده حاکی بر اینکه طرحی که به منظور توسعه امامزاده جعفر در حال اجراست، غیرکارشناسی و حتی مغرضانه است.
با این همه عظمت بافت تاریخی یزد، در چند ماه گذشته به خاک نشسته است
بافت تاریخی یزد، بزرگترین و مهمترین بافت خشتی ایران در جهان بوده و حتی قرار بود پرونده ثبت جهانی آن هم آماده شود. اتفاقی که مسئولان در همه دنیا از آن استقبال میکنند و آن را در حکم گنج ملی میدانند.
امامزادهای، یکی از نوادگان منسوب به امامزاده جعفر که پیشتر جزو هیات امنای این امامزاده بوده است، هرچند در برابر سوالهای مربوط به این طرح سکوت میکند اما در پاسخ به این سوال که شما موافق اجرای این طرح هستید یا نه؟ به خبرگزاری میراث فرهنگی میگوید: «من پیشتر جزو هیات امنای این امامزاده بودم، اکنون نیستم. نمی توانم کارشناسانه اظهار نظر کنم. این کار تخصصی است و به نظرم مسئولان سازمان میراث فرهنگی باید نظر بدهند تا من. اما من تنها یک جمله میگویم: خانه مردم را خراب نکنید.»
اهالی یزد، میخواهند که خانههایشان باقی بماند
علیاکبر حدادی، دبیر تشکل یادگار یزد هم مخالف اجرای این طرح بوده و میگوید: «اگر مسئولان قرار است اقدام به ساماندهی امامزاده جعفر کنند، ابتدا صحنی که چند سال است، میخواهند درست کنند، کاشی کاری کنند. مناره امامزاده را درست کنند. چرا اقدام به تخریب خانههای بافت میکنند؟ فضای امامزاده را ساماندهی کنند.»
مهدی صادق احمدی، دانشجوی دکتری مرمت و مدرسدانشگاه اما بار دیگر تاکید میکند که بعد از سفر معاون سازمان میراث فرهنگی، قرار شد که طرح مورد بررسی و مطالعه بیشتر قرار بگیرد. همه کارشناسان اجماع دارند که طرح کنونی کارشناسی نیست. اما متاسفانه باز هم می بینیم در سطح شهر شبنامه پخش می شود و مسئولان به کار خود ادامه میدهند. در حالی که این طرح از بسیاری جهات کاملا اشتباه است و در نهایت باعث از بین رفتن بافت تاریخی، عناصر ارزشمند مانند حسینیه ها و ایجاد ترافیک در سطح شهر میشود.
2004- 2024 IranPressNews.com -