دنیای اقتصاد: سقوط سکه و دلار در بازار ادامه دارد. این سقوط به گونهای است که روزانه رکوردهای جدیدی ثبت میشود. روز گذشته دلار با 150 تومان کاهش بالاترین رکورد کاهش روزانه را در یک هفته گذشته ثبت کرد. هر دلار آمریکا در آخرین ساعت کاری به 3150 تومان رسید که پایینترین قیمت در شش ماه گذشته بوده است. سکه نیز با 40 هزار تومان کاهش به یک میلیون و 135 هزار تومان رسید.
روند عرضه سكه و دلارهاي خانگي به حدی است که برخی صرافان از کمبود ریال در روزهای اخیر برای خرید در نیمه دوم روز سخن میگویند. تحولات مثبت سیاسی و پیشینه مثبت ريیسجمهور منتخب در تعامل سازنده با دنیا، بازار را امیدوار به گشایشی در بخش دیپلماسی و کاهش تدریجی تحریمها کرده است.
برخی تحلیلگران در خصوص مسیر قیمت ارز در بازه زمانی بلندمدت معتقدند: پس از پايان اثرگذاري متغيرهاي رواني در بازار، مسير آينده بر مبناي متغيرهاي واقعي شكل خواهد گرفت كه اصليترين تعيينكننده آن نيز متغير تحريمها است.
شیب کاهش قیمت تند شد
هیجان ریزش قیمتها در بازار ادامه دارد و مقادیر کلان ارز و سکه در بازار به دنبال مشتری میگردد. دیروز هجوم فروشندهها و دارندههای دلار به صرافیها به بالاترین سطح رسید.
رقمهای 50 هزار، 70 هزار تا 200 هزار دلاری توسط افراد و شرکتها برای فروش به صرافیها رفت. به نحوی که اغلب صرافیها برای خرید دلارهای عرضه شده، ریال کم آوردند. افزایش عرضه در بازار، قیمتها را به شدت کاهش داده است.
دیروز قیمت دلار تا 3200 تومان افت کرد و نسبت به روز پنجشنبه تقریبا 90 تومان دیگر ارزان شد. برخی در بازار 3150 تومان هم دلار میفروختند. این شرایط افت 100 تومانی قیمت را برای دلار به ارمغان آورد. همچنين در بازار سکه نیز اغلب سکهها با افت 40 هزار تومانی روبهرو شدند. در بازارهای جهانی، اما قیمت طلا تقریبا در سطح قیمت بعد از ظهر جمعه بسته شد و از این رو محور قیمت سکه و طلای داخلی همچنان افت دلار است.
پیشبینی ها برای فروش بزرگ ارز تحقق یافت و افت هیجانی قیمتها را کمتر کسی باور میکند. خوشبینها از یک طرف و افزایش عرضه ناشی از این خوشبینی از طرف دیگر بازار ارز و سکه را برخلاف گذشته وارد فاز جدیدی از تغییر در تصمیمگیریها کرده است. عدهای نه تنها این وضعیت را به معنی تخلیه حباب نمیدانند، بلکه از افت سریع و ادامهدار قیمت دلار احساس نگرانی میکنند.
در عین حال به نظر میرسد که بازار به نوعی با خوشبینی و انتظارات زیادی از آینده روبهرو است.
اینکه دلار برای مدتهای زیادی تنها به دلیل بالاماندن انتظارات تورمی، کاهش نیافته و سایر بازارها را نیز با افزایش قیمت کالاها به دنبال خود میکشید، شکی نیست، اما تخلیه 400 تومان از قیمت آن ظرف تنها یک هفته میتواند زنگ خطری برای اقتصاد نیز باشد. امروز نشانه جالبی از این افت به چشم آمد و آن افت 377 واحدی شاخص کل بورس بود. افت ارزش سهام شرکتهای صادراتی نگران از كاهش ارزش دلار، یکی از دلایل آن بود.
این اما همه نگرانی از این شرایط نیست. در میان هیجانهای مثبت از افت تقریبا روزانه 100 تومانی قیمت دلار، برخی نیز از احتمال بالاگرفتن انتظارات بیش از حد از رییسجمهور آینده احساس نگرانی دارند.
به گمان این عده کاهشهای هیجانی قیمت در حالی است که هنوز متغیرهای اقتصادی تغییر نکردهاند. هنوز نرخ تورم بالاتر از 30 درصد است. نقدینگی همچنان در بالاترین سطوح است. در سطح تولیدات کارخانهای و صنعتی اتفاق خاصی رخ نداده و عملا هنوز تحریمها برداشته نشده است. هنوز سوئیچ سوئیفت بسته مانده و مسیر نقلوانتقال ارز به بانکهای کوچک آسیایی با کارمزدهای زیاد انجام میشود. نگرانی این عده از این است که تشدید افت قیمتها موجب افزایش انتظارات بیجا از رییسجمهور آینده شود؛ چراکه در صورتی که دولت یازدهم دلار 3000 تومانی یا کمتر را تحویل بگیرد و در گذر زمان نتواند روند کاهشی را به هر دلیل حفظ کند، ریسک بازگشت سریع قیمت نیز کم نخواهد بود.
این نگرانی البته میتواند در شرایط فعلی به وجود بیاید؛ چراکه کاهش شدید قیمتها با این وضعیت را دنیای اقتصاد از زمستان گذشته مرتبا هشدار داده بود. در واقع بازار ارز تنها منتظر گوشه چشمی برای از میان برداشته شدن انتظارات تورمی در بازار بود. نیاز به نقدینگیهای جاری در شرکتها از یک سو و بازگشت اطمینان نسبی به آینده قیمتها و خروج کالاهای احتکار شده در انبارها عامل مهمی برای کاهش قیمتها است. در بازارهای کالایی داخلی البته هنوز چسبندگی قیمت وجود دارد و قیمتها مانند دلار شتاب کاهشی ندارند. این شرایط میتواند در گذر هفتهها و ماهها به تسلیم شدن فروشندگان در مقابل افت تقاضا بینجامد و آنگاه درک افت قیمتها محسوستر خواهد بود.
به نظر من اگر توجه میشد!
در میان هیجانهای بازار ريیسکل بانک مرکزی نیز از کاهش بیشتر قیمتهای بازار گفت، او افزود که اگر به نظراتش توجه میشد قیمتها بیشتر کاهش مییافت.
بهمنی با اشاره به روند کاهشی نرخ ارز گفت: امیدواریم سیر نزولی نرخ ارز ادامه یابد و اگر برخی مسوولان و دوستان به نظرات ما توجه کنند، قطعا نرخ ارز بیشتر از این کاهش خواهد یافت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این نظرات در حوزه سیاستهای پولی بانک مرکزی است، گفت: قطعا سیاستهای پولی یکی از این مولفهها است.
قیمتهای داخلی
به هر روی دیروز دلار با تقریبا90 تومان افت تا 3200 تومان کاهش یافت. بهای خرید دلار حتی در بین دلالان تا 3100 تومان هم به گوش میرسید. پایین ماندن کف قیمت نشان از انتظار برای ریزش بیشتر قیمتها دارد. دیروز یورو نیز با 90 تومان کاهش تا 4290 تومان افت کرد. پوند انگلیس به 5150 تومان رسید و 130 تومان ارزان شد. در بازار سکه همه انواع سكه با افت تقریبا 40 هزار تومانی روبهرو شدند. سکه بهار آزادي تا يك میلیون و 135 هزار تومان کاهش یافت. نیم سکه به 585 هزار تومان و ربع سکه به 358 هزار تومان رسید. نوسان قیمت تا غروب ادامه داشت.
در بازارهای جهانی
بهای هر اونس طلا در سطح 1298 دلار در پایان معاملات هفتگی بسته شد که البته تغییر چندانی به خود ندید. در آمریکا بازارهای بورس با کاهش شاخصها مواجه شدهاند و اعلام برداشته شدن تدریجی برنامه خرید ماهانه 85 میلیارد دلار اوراق قرضه تا پایان 2013 بهای کالاها از جمله طلا را با افت روبهرو کرده است. ارزش دلار در بازارهای جهانی؛ اما رو به افزایش است. در بازارهای جهانی برخی از احتمال کاهش قیمت تا 1000 دلار خبر دادهاند و البته در نظرسنجی هفتگی کیتکو اکثریت هم به کاهش بیشتر قیمت طلا در هفته کاری بازارهای جهانی رای دادهاند.
انتظار کاهش بیشتر قیمت در هفته آینده
اکثر کارشناسان اقتصادی کیتکو در نظرسنجی این هفته از روند بهای جهانی طلا به کاهش بیشتر قیمت این فلز رای دادند.
بنابراین گزارش در نظرسنجي اين هفته از 19 کارشناس اقتصادي کيتکو 11 نفر به کاهش، 4 نفر به افزايش و4 نفر به عدم تغيير بهاي جهاني طلا در هفته جاري راي دادند.
کارشناسانی که به کاهش قیمت طلا در هفته جاری معتقد هستند، اعلام کردند: انتشار خبر کاهش میزان خرید اوراق قرضه توسط بانک مرکزی آمریکا در هفته گذشته فشار کاهشی را بر بازار طلا بیشتر کرده و در نتیجه روند نزولی ادامه خواهد یافت.
گفته شده با توجه به گمانهزنیها در مورد کاهش زود هنگام میزان خرید اوراق قرضه توسط بانک مرکزی آمریکا و انتشار خبرهایی حاکی از کاهش نرخ تورم، روند کاهشی طلا ادامه خواهد یافت.
وی همچنین گفت: به نظر میرسد بازار پذیرفته است کهمدت اجرای سیاستهای انبساط پولی آمریکا تا اواسط سال آینده کاملا پایان خواهد یافت.
قیمت جهانی طلا در بلندمدت به 1000 دلار خواهد رسید
همچنین یک کارشناس بازار طلا پیشبینی کرد که قیمت جهانی طلا در بلندمدت روند نزولی خود را ادامه خواهد داد و به کمتر از 1000 دلار در هر اونس خواهد رسید.
«بیلباروش» تحلیلگر برجسته موسسه راهبردی ایآیتریدر تاکید کرد: در حالی که قیمت طلا در سه ماه نخست امسال 10 درصد کاهش داشته و در سه ماه دوم نیز احتمالا 20 درصد دیگر کاهش خواهد یافت، به نظر میرسد قیمت این فلز گرانبها در بلندمدت به کمتر از 1000 دلار در هر اونس خواهد رسید.
بر اساس این گزارش، وی تصریح کرد: ما هدف 1154 دلاری برای هر اونس طلا را در میانمدت اعلام کردهایم، ولی احتمال کاهش قیمت طلا به 1000 دلار در هر اونس در بلندمدت وجود دارد.
وی افزود: نگرانی نسبت به متوقف شدن اجرای بخشی از سیاستهای محرک پولی در آمریکا و افت نرخ تورم در این کشور تاثیر زیادی بر کاهش قیمت جهانی طلا داشته است.
وی گفت: کاهش نرخ تورم آمریکا به زیر 2 درصد موجب کاهش نگرانی سرمایهگذاران نسبت به فشارهای تورمی شده و این مساله میتواند موجب افت بیشتر قیمت طلا شود.
یکشنبه، 2 تیر ماه 1392 برابر با 2013-06-23 ساعت 08:062004- 2024 IranPressNews.com -