مذاکرات دامداران با دولتیها برای افزایش قیمت شیرخام همچنان ادامه دارد؛ مذاکراتی که جدیترین پیشنهاد آن افزایش 25درصدی قیمت شیر خام و تداوم عرضه نهادههای دامی و علوفه به دامداران است. دامداران اما همچنان از محققنشدن وعدههای شرکت پشتیبانی امور دام گلایه دارند و خلفوعده این شرکت را مهمترین عامل وضع موجود تولیدکنندگان اعلام میکنند.
کارشناسان قوهقضاییه نیز چند هفته پیش نتیجه 50روز بررسی خود در زمینه حداقل قیمت شیر را به کارگروه تنظیم بازار اعلام کرده است و بر همین اساس شیر خام هر کیلو گرم 930تومان در هنگام تحویل کارخانه بهاحتمال بسیار در پلههزار و 170تومان خواهد ایستاد به شرطها و شروطها. تداوم عرضه علوفه به قیمت تضمینشده از طرف دولت و بازگشت به سازوکار تصویه چکی بدهیهای دامداران؛ اتفاقی که بهگفته تولیدکنندگان چند ماهی است که دیگر رخ نمیدهد و پشتیبانی امروز دام برخلاف تفاهمنامه امضاشده اقدام به دریافت ضمانتنامه بانکی در قبال نهاده و علوفه میکند. خارجشدن دولت از چارچوب تفاهمنامه موجب شد تا پس از انقضای آن در پانزدهم فروردین، تولیدکنندگان نیز شیر خام را با قیمتی بالاتر از 930تومان تعیینشده به صنایع لبنی عرضه کنند و همین اتفاق موجب افزایش نامحسوس و زیرپوستی قیمت لبنیات در بازار شد.
این اتفاق اما میتواند با رسمیشدن به افزایش بیش از پیش قیمتها در بازار دامن بزند. شاید در گرانی و افزایش چندینباره قیمتها تولیدکنندگان هیچ گناهی نداشته باشند؛ زیرا افزایش هزینههای تولید و صد البته مشکلات ایجادشده در تامین مواد اولیه صنایع لبنی و نهادههای دامی مورد نیاز دامداران راهی جز افزایش قیمت یا پایین کشیدن کرهکرههای تولید باقی نمیگذارد.
بر همین اساس است که کارشناسان تنها راه عبور از شرایط فعلی را بازگشت کوپن به اقتصاد کشور و سهمیهبندیکردن بعضی از اقلام کالاهای اساسی میدانند. راهکاری که بهگفته تحلیلگران بازار پیشنیاز آن تثبیت نرخ ارز در محدوده مشخص و تامین تمام نیاز ارزی کشور با قیمت مشخص شده است تا از این طرق واردات مواد اولیه و کالاهای اساسی مورد نیاز به روند عادی خود بازگردد. بههرحال هرچه که هست این روزها مردم باید منتظر افزایش دوباره قیمتها در حوزه لبنیات باشند؛ زیرا رییس اتحادیه دامداران در همین رابطه میگوید: با توجه به افزایش قیمت نهادهها و هزینههای تولید، قیمت پیشنهادی دامداران برای فروش هر کیلوگرم شیرخام 1150 تا 1170تومان است که (امروز سهشنبه) در جلسه ستاد تنظیم بازار بررسی میشود.
سیروس روستا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: براساس جلساتی که با نمایندگان صنایع لبنی و دامداران داشتهایم مقرر شد قیمت پیشنهادی برای فروش هر کیلوگرم شیرخام پایه (3/2درصد چربی و بار میکروبی 100هزار) تعیین و فردا در جلسه ستاد تنظیم بازار ارائه شود. وی افزود: پیش از این دو بار جلسه ستاد تنظیم بازار لغو شده بود که بهنظر میرسد با توجه به ابلاغ قانون تجمیع وظایف بخش کشاورزی که براساس آن شرکت پشتیبانی امور دام باید به وزارت جهاد کشاورزی ملحق شود، مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی مسائل مرتبط با این بخش را به آینده واگذار کردهاند.
رییس هیاتمدیره اتحادیه مرکزی دامداران گفت: دامداران و شرایط آنها در سالجاری در کشوقوس واگذاری شرکت پشتیبانی امور دام، بلاتکیلف مانده است. روستا اظهار امیدواری کرد قیمت نهایی شیرخام در جلسه ستاد تنظیم بازار که قرار است امروز برگزار شود، بررسی و اعلام شود. بنابر این گزارش براساس تفاهمنامه منعقدشده سال گذشته شرکت پشتیبانی امور دام با اتحادیه مرکزی دامداران که تا پایان پانزدهم فروردین امسال اعتبار داشت، باید هر کیلوگرم شیرخام پایه (3/2درصد چربی و بار میکروبی 100هزار) کیلویی 930تومان از دامداران خریده میشد و بهازای هر کیلوگرم شیرخام نیز نهادههای دامی ارزانقیمت در اختیار دامداران قرار میگرفت.
افزایش قیمت بهزودی
براساس گزارشهای رسیده جلسه تنظیم بازار دیروز وزارت صنعت برگزار بود و در این جلسه نمایندگان انجمن صنایع لبنی کشور و اتحادیه مرکزی دامداران حضور داشتند و بحث و تبادلنظر پیرامون قیمتهای جدید شیر انجام شد که بهگفته یکی از حاضران در جلسه درنهایت تصمیمگیری در اینباره به امروز موکول شد. بر همین اساس یکی از اعضای کارگروه تنظیم بازار معتقد است درصورت تصمیمگیری برای افزایش قیمت شیر خام، قیمت نهادههای دامی نیز افزایش مییابد.
رضا سالمی، مدیر کل تامین دام و فرآوردههای محصولات دامی شرکت پشتیبانی امور دام، در گفتوگو با ایسنا، درباره افزایش قیمت نهادههای دامی تصریح کرد: با توجه به تعهدات فروش نهادههای دامی در سال گذشته، نهادهها با همان قیمتهای قبلی به فروش میرسد و قرار است براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار قیمتهای جدید نهادههای دامی اعلام شود.
وی با بیان اینکه اگر قیمت شیر خام افزایش یابد باید قیمت نهادههای دامی نیز افزایش یابد، بیان کرد: ستاد تنظیم بازار قیمتهای جدید را اعلام میکند و شرکت پشتیبانی امور دام قیمتهای جدید را اجرایی میکند ما هیچ اختیاری در حوزه قیمتگذاری نداریم. بهگفته سالمی اگر سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرفکنندگان قیمت شیر خام را افزایش دهد نهادهها نیز با قیمت بالاتری به فروش میرسد، تصریح کرد: هر قیمتی که سازمان حمایت برای این کالاها اعلام کند ما همان را اجرایی میکنیم. براساس این گزارش قیمت شیر در بازار چندروزی است که روند صعودی گرفته و این افزایش قیمتها در سکوت کامل سازمان حمایت رخ داده است؛ افزایشی که پیشبینی میشود بهزودی در حوزه لبنیات پرمصرف نیز رخ دهد تا افزایشها در این حوزه فراگیر شود. افزایش قیمت بیش از 90درصد محصولات لبنی، اما بهگفته دبیر انجمن صنایع لبنی کاملا منطقی است و هزینههای تولید راهی جز افزایش برای تولیدکنندگان نگذاشت.
رضا سالمی در پاسخ به اینکه چرا انواع شیر طعمدار در بازار افزایش قیمت داشته است به بهار گفت: ستاد تنظیم بازار دو گروه کالایی 16قلم کالا را در تاریخ 8مهر91 و 58 قلمکالا را در 26آبان91 قیمتگذاری کرده است و خارج از این دو گروه، قیمت محصولات لبنی بهصورت عرضه و تقاضا تعیین میشود. دبیر انجمن صنایع لبنی افزود: این دو گروه اقلام لبنی 90درصد محصولات پرمصرف را شامل میشوند و قیمت 10درصد باقی را کارخانهها براساس عرضهوتقاضا تعیین میکنند.
سه شنبه، 31 اردیبهشت ماه 1392 برابر با 2013-05-21 ساعت 11:052004- 2024 IranPressNews.com -