بهار: کهریزک، نامی که در روزهای بعد از انتخابات ریاستجمهوری دهم و اتفاقات پس از آن، دیگر کمتر ایرانی است که به گوشش نخورده باشد یا حتی وقتی سوار خط یک متروی تهران میشود و مقصد اعلام میشود؛« کهریزک»، یاد روزهای پرماجرای خرداد سال 88 و خبرهای مختلفی نیفتد که درباره بازداشتگاه کهریزک منتشر شد. حالا چهارسال از آن روزها گذشته، بازداشتگاه غیراستاندارد کهریزک تعطیل شده، سهنفری که در این بازداشتگاه کشته شدند، چهارسال است که نیستند و درست در روزهایی که بالاخره دادگاه متهمان پرونده این سهنفر در حال برگزاری است، دوباره کهریزک خبرساز شده است اما این بار برای سگها؛ سگهایی که پلیس دیدنشان را در خیابانها تاب نمیآورد و آنها را در گونی میاندازد و با خود میبرد. تا اینجای ماجرا البته به ظاهر چندان مشکلی وجود ندارد؛ حالا تقریبا چهارسالی میشود که هرچندوقت یکبار، ماموران پلیس در جریان اجرای طرح امنیت اجتماعی به محض دیدن سگهایی که توسط صاحبانشان به خیابانها آمدهاند، آنها را توقیف میکند، به صاحبانشان یک رسید میدهد و آنها را با خود میبرد. امسال هم و بعد از آنکه یک هفته از شروع مرحله جدید طرح امنیت اجتماعی میگذرد، پلیس روشهایش را هم برای مقابله با آنچه به آن «سگگردانی» میگوید، عوض کرده است. ماموران پلیس این روزها با ماشینهایشان در خیابانها میچرخند، سگهایی را که میبینند از صاحبانشان میگیرند، در گونی میاندازند و با خود میبرند؛ تا اینجای ماجرا مانند سالهای قبل است اما درباره بقیه ماجرا، خبرهای متفاوتی به گوش میرسد. از تحویل ندادن رسید به صاحبان سگها تا بردن و نگهداری این سگها به منطقه قلعهچمن در کهریزک تهران.
خبر را پیام محبی، نایبرییس جامعه دامپزشکان کشور و رییس بیمارستان دامپزشکی تهران به «بهار» میدهد. او میگوید که در سه روز گذشته صاحبان تعدادی از سگها با او تماس گرفته و گفتهاند که پلیس با نگهداری سگهایشان در سولهای در منطقه قلعهچمن کهریزک، پاسخی درباره وضعیت آنها نمیدهد: «در مرحله جدید طرح امنیت اجتماعی، وقتی ماموران پلیس سگها را از صاحبانشان در خیابانها میگیرد به آنها میگوید که میخواهیم آنها را بکشیم. علاوه بر این، آنها خلاف سالهای گذشته، هیچ رسیدی به صاحبان سگها نمیدهند و آنها را با شیوههای خشن با خود میبرند. ماموران پلیس به صاحبان این سگها هیچ آدرسی برای تحویل گرفتن سگهایشان نمیدهند، در حالی که سالهای قبل این اتفاق نمیافتاد و پلیس با گرفتن تعهد از صاحبان سگها آنها را بازمیگرداند.» دو سال پیش بود که محبی به مصطفی محمد نجار، وزیر کشور نامه نوشت و درباره وضعیت نگهداری حیوانات بازداشت شده توسط نیروی انتظامی تذکر داد. او در آن زمان و در نامههایی که سال 86 به وزیر کشور نوشته، آمادگی بیمارستان دامپزشکی تهران را برای همکاری داوطلبانه و رایگان با پلیس اعلام کرده است. او در اینباره میگوید: «من چندسالی میشود که این موضوع را پیگیری میکنم چون معتقدم که پلیس در این سالها فراقانونی عمل کرده و به جای اینکه مجری قانون باشد، خودش قانونگذاری و آن را اجرا میکند. اگر به فرض هم حرف سردار رادان و سردار احمدیمقدم درباره ممنوعبودن سگگردانی و نگهداری سگ درست باشد، باز هم باید این را پرسید که گناه سگ در این میان چیست؟ شرع مقدس، احادیث و روایات به کرات ما را به مهربانی و برخورد شایسته با حیوانات رهنمون کرده است. اما در این ماجرا اگر جرمی از سوی صاحب یا مالک حیوان انجام شده، پس برخورد با حیوانات زبانبسته و بیگناه از سوی پرسنل نیروی انتظامی چه محلی از اعراب دارد؟» محبی میگوید که نگهداری سگها در مکانهای غیربهداشتی برای ماموران پلیس هم خطرناک است: «همانطور که در بازداشتگاهها و زندانهای انسانی رعایت حداقلی از استانداردهای بهداشتی الزامی است، قطعا در رابطه با حیوانات هم چنین است، چنانکه درنظرنگرفتن مسائل بهداشتی ممکن است علاوه بر آلودگی محیط سبب بروز بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان هم شود و مخاطراتی برای پرسنل نیروی انتظامی ایجاد کند.»
حالا دو،سه روزی میشود که اعضای نزدیک به 40خانواده در مکان نگهداری این سگها در کهریزک منتظرند. خودشان میگویند نه خواب دارند نه خوراک. غذا بهدست منتظر ایستادهاند تا ببینند چه میشود. میگویند نگرانند، ناراحتند، شبها خوابشان نمیبرد و در برابر همه اینها ماموران پلیس هرکدام، یکچیز به آنها میگویند. یکی میگوید آنها را پس نمیدهیم، بروید دنبال کارتان، یکی میگوید قرار است آنها را بکشیم و گوشتهایشان را در چرخ گوشت بیندازیم، یکی دیگر میگوید قرار است آبها که از آسیاب افتاد و بالاخره از رفتن و آمدن خسته شدید، آنها را در بیابانها رها کنیم.
زنی دوروز پیش، وقتی دخترش سگش را برای گردش به یکی از پارکهای منطقه فرمانیه برده بود، ماموران پلیس سگش را گرفته و با خود بردهاند. او وقتی با «بهار» گفتوگو میکند صدایش درنمیآید، از بس از شدت ناراحتی جیغ کشیده و جواب درستی نشنیده است: «دوروز پیش وقتی که دخترم سگمو توی پارک میگرداند، دو مامور پلیس به او نزدیک شدند، به سگم لگد زدند و او را در کنار دو سگ دیگر در یک گونی انداختند و وقتی دخترم به آنها اعتراض کرد، به اعتراض او توجه نکردند.
این ماموران از بیشتر سگهایی که میگیرند، عکس گرفتهاند ولی این اتفاق برای سگ من نیفتاده است.» او میگوید که تا لحظه تنظیم گزارش حدود 70قلاده سگ در ساختمانی در کهریزک نگهداری میشوند. مرد دیگری که روز چهارشنبه گذشته در ساعت 12:30 ظهر، ماموران پلیس، سگش را با خود بردهاند، در گفتوگو با «بهار» ماجرا را اینطور توضیح میدهد: «آن روز پدرم، سگم را برای گردش بیرون برده بود که ماموران پلیس به سمت او آمدند و با گرفتن سگم به او گفتند که سگ را برای انجامدادن آزمایشهای هاری به پارک پردیسان میبرند و اگر مشکلی نداشت او را رها میکنند. در حالی که اینچنین نشد و وقتی او را سوار ماشین کردند، پدرم را جا گذاشتند و سگم را هم به پارک پردیسان نبردند. پدرم برای جلوگیری از بردن او، حتی جلوی ماشین پلیس خوابیده ولی ماموران پلیس هیچ توجهی به او نکردند.» او میگوید که برای پیداکردن سگش به مقر فرماندهی پلیس در خیابان پلیس و کلانتری وزرا و مقر پلیس در سهراه افسریه مراجعه کرده ولی آنها به او گفتهاند که اینجا سگدانی نیست و آخرسر یکی از ماموران پلیس بهطور پنهانی به او گفته است که ماموران سگش را به سولهای در کهریزک بردهاند.»
این نخستینبار نیست که موضوع برخورد با نگهداری سگ و بردن آنها به خیابانها جدی میشود. فروردین دوسال پیش، نمایندگان مجلس طرحی را در کمیسیونهای قضایی و فرهنگی تهیه کردند که در آن آمده بود آوردن حیواناتی مانند سگ در اماکن و معابر عمومی ممنوع و مرتکبشونده به ضبط حیوان و جزای نقدی محکوم میشود.
این طرح که در قالب الحاق یک ماده به قانون مجازات اسلامی چندماه بعد از آن در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد شامل یک ماده واحده و یک تبصره بود و براساس ماده واحده این طرح، گرداندن حیوانات خطرناک یا حیواناتی که برای سلامت عمومی مضر بوده یا نجسالعین هستند، از قبیل سگ در اماکن و معابر عمومی و وسایط نقلیه ممنوع است و مرتکبشونده علاوه بر جزای نقدی از یکمیلیون ریال تا پنجمیلیون ریال به ضبط حیوان مذکور محکوم میشود. در این ماده آمده بود که نگهداری حیوانات در آپارتمانها و در منازل مسکونی اگر موجب نارضایتی هر یک از ساکنان شود، ممنوع است. این طرح به وزارت بهداشت ماموریت میداد تا فهرست حیوانات خطرناک و نجسالعین (علاوه بر سگ) را تهیه کند. طرحی که البته به تصویب نهایی نرسید و پلیس در قالب طرح دیگری آن را دنبال میکند.
2004- 2024 IranPressNews.com -