معاون زمین شناسی سازمان زمین شناسى و اکتشافات معدنى کشور احتمال فعال شدن آتشفشانها را با رخداد زلزلههای بزرگ کم دانست و گفت: آتشفشان تفتان به دلیل نیمه خاموش بودن همواره از دهانه آن گاز خارج میشود و زلزله موجب فعال شدن آن نشده است.
دکتر جلیل قلمقاش در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر اینکه فعال شدن آتشفشان تفتان پس ار زلزله سراوان صحت ندارد، افزود: خروج گاز از این آتشفشان همانند روزهای قبل است و تغییری در آن حاصل نشده است.
معاون زمین شناسی سازمان زمین شناسى و اکتشافات معدنى کشور افزایش گاز قابل توجه از دهانه آتشفشان را از جمله عوارض فعال شدن این آتشفشان ذکر کرد و اظهار داشت: علاوه بر این از چند ماه قبل باید خرده لرزههایی در اثر حرکت ماگماها در زیر آتشفشان گزارش میشد ولی تاکنون این خرده لرزهها که نشان دهنده حرکت ماگما در زیر آتشفشان است، ثبت نشده است.
وی با اشاره به عمق و کانون زلزله منطقه سراوان، خاطرنشان کرد: با توجه به عمق کانون زلزله که بیش از 100 کیلومتر بوده و فاصله 100 کیلومتری کانون زلزله با آتشفشان تفتان احتمال اینکه این آتشفشان فعال بر اثر حرکت گسل فعال شود، ضعیف است.
اثرات زلزله بر روی آتشفشان
قلمقاش، با تاکید هر دو پدیده آتشفشان و زلزله بر اثر یک عامل اصلی مشترک رخ میدهد، ادامه داد: عامل اصلی ایجاد آتشفشان و زلزله رانده شدن پوسته اقیانوسی عمان به زیر صفحه قارهای سیستان است.
وی با بیان اینکه در این حالت یکسری برخورد صفحهای ایجاد میشود، اضافه کرد: از این رو این منطقه تکنونیک فعالی دارد به گونهای که هم گسلها و هم آتشفشان تفتان به دلیل این تکنونیک فعال تشکیل شدهاند.
معاون زمین شناسی سازمان زمین شناسى و اکتشافات معدنى کشور در عین حال با تاکید بر اینکه احتمال فعال شدن این آتشفشان به دلیل زلزله اخیر سراوان کم است، یادآور شد: علاوه بر این بررسیها نشان میدهد که آتشفشانی وجود ندارد که به دلیل زلزله بزرگ فعال شده باشد.
قلمقاش به وضعیت جزیره آتشفشانی ژاپن اشاره کرد و گفت: در کشور ژاپن آتشفشانهای زیادی وجود دارد ولی این آتشقشان به دنبال زلزله 9 در مقیاس ریشتر این کشور فعال نشده است.
وضعیت آتشفشان تفتان بعد از زلزله
قلمقاش آتشفشان تفتان را یک آتشفشان نیمه خاموش توصیف کرد و اظهار داشت: این آتشفشان همچنان نیمه خاموش است و حیات و فعالیت آن همانند 6 ماه قبل است.
وی همچنین تاکید کرد: فعالیت گسلهای این منطقه نیز همانند قبل است.
ضرورت مونیتورینگ آتشفشانهای نیمه خاموش
معاون زمین شناسی سازمان زمین شناسى و اکتشافات معدنى کشور با اشاره به ضرورت مونیتورینگ دایم آتشفشانهای نیمه خاموش، گفت: باید برای آتشفشانهای نیمه خاموش کشور پایگاههای مونیتورینگ پایش دایمی داشته باشیم و بر اساس دادهها و اطلاعات این پایگاهها وضعیت آتشفشانها ارزیابی شود.
وی با ابزار تاسف از نبود این پایگاهها در کشور، خاطر نشان کرد: در سالهای اخیر سازمان زمین شناسی اقداماتی را در این زمینه آغاز کرده است ولی به دلیل کمبود اعتبارات موفق به ایجاد این پایگاهها نشده است.
قلمقاش با تاکید بر اینکه سازمان زمین شناسی اقداماتی را برای ایجاد پایگاه مونیتورینگ آتشفشان دماوند در دستور کار دارد، افزود: ولی این طرح به دلیل کمبود بودجه و اعتبارات با سرعت خوبی پیش نرفت.
2004- 2024 IranPressNews.com -