بودجه سال 92 سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری براساس لایحه بودجه دولت با 10درصد کاهش مواجه شد؛ با وجود این، به گفته محمد بهشتی، رییس سازمان میراث فرهنگی، در دولت اصلاحات، در حال حاضر حتی با افزایش بودجه این سازمان، تفاوت چندانی در روند فعالیتهای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به وجود نمیآید، چون مشکل اساسی سازمان نبود متخصص است.
به گزارش خبر آنلاین، با توجه به این لایحه و بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، تمامی برنامههای سازمان میراث فرهنگی به جز برنامه تامین، حفاظت و مرمت میراث غیرمنقول با ارزش فرهنگی و تاریخی، در بودجه سالجاری رشد منفی داشته است؛ البته این بررسیها نشان از افت 75درصدی بودجه مربوط به برنامه اکتشاف باستانشناسی و تاریخی دارد که بیشترین کاهش را در بودجه امسال شامل میشود. کمترین کاهش هم مربوط به برنامههای آموزش غیررسمی فنیوحرفهای و برنامه شناسایی و حفظ میراث فرهنگی ملموس است البته هزینههای عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هم با کاهش 32درصدی مواجه بوده است. در لایحه بودجه سال 1392 مجموع اعتبارات سازمان 3045میلیارد و 463میلیون ریال در نظر گرفته شده که نسبت به قانون بودجه سال 1391، 10درصد کاهش داشته است.
با اینکه بررسیها نشان از کاهش بودجه در این سازمان دارد ولی مسعود علویانصدر، معاون حوزه میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، میگوید: «تنها سازمانی که در کل کشور با افزایش بودجه مواجه بوده، سازمان میراث فرهنگی بوده است.» به گفته او، در لایحه پیشنهادی بودجه سال 92، در کل کشور شاهد کاهش بودجه در سازمانها و بخشهای مختلف بودهایم ولی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و بهخصوص حوزه میراث فرهنگی با رشد 30درصدی مواجه بوده است. همچنین علویانصدر ادامه میدهد: «اگر مجلس این لایحه را تصویب کند، مسلما اتفاقات خوبی در سازمان میافتد.» از سوی دیگر، با همان بودجه سال گذشته هم وعده جذب 5/7میلیون گردشگر خارجی محقق نشد. زیرا با اعلام مسئولان، تنها سهمیلیون و 729هزار گردشگر در سال گذشته به ایران آمدند. با این حال، برنامه جذب گردشگران ورودی به کشور هم با کاهش 26درصدی مواجه بوده است. براساس آخرین بررسیهای انجام شده، بیشترین کاهش مربوط به برنامه جذب گردشگران ورودی به کشور با نرخ 26درصد و سپس برنامه گسترش خدمات موزهای با 21درصد بوده است. با اینکه بیشتر کشورها، با توجه با درآمدهایی که از صنعت گردشگری خود دارند هرساله تلاش میکنند که بودجه مجلس گردشگری خود را افزایش دهند. بهطوری که مدتی قبل یکی از مقامات صنعت گردشگری قطر از جذب سرمایهگذاری 25میلیارد دلاری در صنعت گردشگری این کشور تا سال 2022 خبر داد. به این ترتیب قطر پیشبینی کرده که به قطب نخست جذب گردشگر در منطقه خلیجفارس تبدیل شود. کاهش بودجه گردشگری در تجارب کشورهای دیگر نشان از خسارتهای ناشی از این اقدام بوده است.
بهشتی درباره کاهش بودجه سال 92 برای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میگوید: «مشکل اصلی سازمان نبود متخصص است. حتی اگر هم این بودجه افزایش پیدا کند، وقتی متخصص فعال برای بهکارگیری و برنامهریزی وجود ندارد، تغییری در سازمان ایجاد نمیشود.» به گفته او، در حال حاضر ضعف اصلی سازمان بنیه ضعیف کارشناسی است نه کمبود بودجه. از سوی دیگر، ایرج ندیمی، عضو فراکسیون گردشگری مجلس، میگوید: «طبیعتا کاهش بودجه میراث فرهنگی و گردشگری در صحن علنی مجلس بررسی میشود و باید توجه داشته باشیم که مورد غفلت واقع نشود. البته پیشنهاد دولت در مورد بودجه تا حدودی قابل درک است.» به گفته او گردشگری باید به عنوان پتانسیل اشتغال و درآمد لحاظ شود. ندیمی همچنین ادامه میدهد: «لایحه دولت قطعا در کمیسیون تلفیق بررسی میشود. ولی چون منابع درآمدی هنوز مشخص نیست نمیتواند تصمیمگیری درستی انجام شود.» به عقیده این عضو هیاترییسه کمسیون تلفیق، موضوع گردشگری داخلی و خارجی مسئله مهمی است که قطعا در مورد آن تصمیمهای درستی باید انجام شود.
2004- 2024 IranPressNews.com -