سایت راه دیگر: در حالی سال ٩٢ آغاز شد، که رهبر جمهوری اسلامی، در پیام نوروزی خود، سال جدید را سال حماسه سیاسی و اقتصادی نامید و با توجه به شرایط موجود در کشور و مشکلات پیش رو، خواستار گذشتن از این شرایط با اتخاذ سیاست های حماسی و سخت شد. اما در پی این سخنان گویی خبرهای تازه در حوزه اقتصاد کشور با توجه به مشکلات سال گذشته بیانگر گذاری سخت از ورطه مشکلات اقتصادی خواهد بود.
به نوشته سایت اصولگراى تابناک نام گذاری سال ٩٢ به عنوان سال «حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی» از سوی رهبر جمهوری اسلامی، نشان دهنده سختی های اقتصادی است که در سال ۹۱ بر ملت ایران بار شد، با این نام گذاری درجه اهمیت اقتصاد را در برهه حساس کنونی یاد آور شده است.
بنابر این تحلیل دلیل حماسه سازی در سال ٩٢، به سال ٩١ برمی گردد که شروعش با آثار تورمی هدفمندی یارانه ها و به دنبال آن افزایش نرخ ارز و در نهایت تحریم های همه جانبه ایران شد و تا پایان سال هم شاهد انواع و اقسام موجها و شوک های اقتصادی به خصوص برای قشر متوسط و ضعیف جامعه ایران بود. شوک های اقتصادی که هر کدام از آنها یک به یک بر بدنه اقتصاد کشور فرود آمد و همراه شد با دستپاچگی و بی برنامگی مسئولان دولت و مجلس در برخورد با این شوک ها.
این سایت اصولگرا می افزاید “اما شعار امسال تا حد زیادی متفاوت با شعارهای اقتصادی سال گذشته است. این سال، سال «حماسه» است و دلیل آن تا حد زیادی واضح است. شوک ها و سختی های اقتصادی که در سال ۹۱ بر کشور بار شده است به راستی نیازمند یک حماسه سازی برای عبور دادن کشور از گردنه بحران اقتصادی است. در جایی که تولید ملی ضربات بزرگی به دلیل اشتباه در اجرای هدفمند سازی یارانه ها خورده است، در جایی که افزایش نرخ تورم به شکل بی سابقه ای طی یک دهه گذشته تداوم یافته و از مرز ۳۰ درصد عبور کرده است و همچنین همزمان با آن افزایش نرخ ارز منجر به افت ارزش پول ملی و کاهش دسترسی به کالاهای خارجی و وارداتی شده است، حماسه سازی اقتصادی لازمه بازگرداندن کشور و اقتصاد آن به حالت عادی است.”
این سایت وابسته به محسن رضایی فرمانده سابق سپاه پاسداران، در مطلبی دیگر با عنوان “اگر قرار بود ارزان شود، گران نمیشد!” می نویسد: “در باور افکار عمومی در ایران مدتها است که اینگونه تصور میشود که زمانی که قیمت کالا یا خدمات افزایش میابد، دیگر کاهش نخواهد یافت. این باوری جا افتاده در بین افکار عمومی است و مرور تاریخ نیز حکایت از همین امر دارد که افزایش قیمت در اقتصاد ایران، کاهش بعدی در پی ندارد.این اتفاق، یعنی افزایش قیمتها به شکل مداوم و عدم کاهش قیمت حتی بعد از تغییر شرایط، نمونه بارز مفهوم چسبندگی قیمتها است. مفهومی در اقتصادی که بر اساس تعریف عبارت است از؛ عدم تمایل قیمت کالا و خدمات برای اصلاح بعد از تغییر شرایط اقتصادی.
همچنین در تازه ترین خبرهای اقتصادی امسال نیز خبرگزاری مجلس شورای اسلامی، به نقل از عباس پاپیزادهبالنگان با اشاره به بالا بودن نرخ بیکاری در بخش کشاورزی در سال ۹۱ نوشت: “وزیر جهادکشاورزی با سوءمدیریت خودبیکاری درو کرد.”
به نوشته این خبرگزاری سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با اشاره به آمار بالای بیکاری در جامعه و سوءمدیریت مسئولان در بیشتر شدن این آمار گفت: “اقدامات اخیر وزیر جهاد کشاورزی از طرفی باعث تعطیلی کارخانجات صنایع غذایی و از طرفی دیگر موجب افزایش واردات و بیکاری جوانان شده است. بخش کشاورزی کشور با بیتوجهی مسئولان به بخشی آسیبدیده بدل شده است. تعطیلی کارخانجات و کاهش ظرفیتهای آنان در نتیجه اهمال در وظایف مسئولان به طور مستقیم بیکاری افراد را رقم میزند.”
بنابراین گزارش نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی با بیان این مطلب که مجموع دانههای روغنی تولید داخل به کمتر از ۱۰ درصد کل ظرفیت کارخانجات روغن کشی داخلی کشور میرسد تصریح کرد: “کاهش ظرفیت تولیدی کارخانجات وابسته به محصولات کشاورزی از یک سو بساط واردات را برای کشور فراهم کرده و از سوی دیگر بیکاری را برای افراد به ارمغان آورده است. متأسفانه سؤمدیریت، بیکاری و وابستگی به کشورهای بیگانه را برای مردم و کشور رقم زده است.
این در حالیست که پیش از این در روزهای پایانی سال ٩١ خبرگزاری ایسنا در خصوص سیاست های غلط کشاورزی و همچنین خسارات وارده به بخشی از این صنعت نوشته بود: “چای تولیدی که اکنون انبار شده، حاصل تلاش کشاورزان در ۱۵ سال پیش بوده که به دلیل نداشتن بازار مصرف داخلی و نبود صادرات، دیگر مصرف انسانی ندارد اما برای تبدیل به کمپوست (دفن به شیوه بیولوژیکی) بودجه نداشته و در انتظار اعتبار است. گرچه اختلاف نظرهایی بین بخش خصوصی و دولتی درباره میزان چای سنواتی انبار شده وجود دارد و هنوز مشخص نیست که چای سنواتی به گفته دستاندرکاران این صنعت ۱۸۰ هزار تن است یا به گفته رییس سازمان چای ۶۰۰۰ تن! اما با توجه هزینههای حمل و نقل و کارگری برای تبدیل به کمپوست شدن نیز اعتبار لازم دارد و علیرغم مصوبه دولت برای معدومشدن این میزان چای غیر قابل مصرف، بودجهای برای آن در نظر گرفته نشده است.”
این خبرگزاری همچنین در اسفند ماه سال گذشته از برنامه ریزی هندی ها برای بازار چای ایران خبر داده و نوشته بود:” برنامهریزی هند برای صادرات ۲۵ هزار تن چای به ایران، با این امیدواری به وجود آمد که در سفر هیات فعالان صنعت چای هند به ایران اخبار از طرفین به گوش رسید که ایران را یکی از بازارهای مهم چای هند محسوب کرده است.”
اما ناظران اقتصادی کشور با توجه به موج خبرهای منتشر شده در پایان سال ۹۱ و آغاز سال جاری در خصوص وضعیت اسفبار اقتصادی و اعتراف مقامات و نمایندگان جمهوری اسلامی بر وجود مشکلات عدیده اقتصادی، در این نکته هم عقیده اند که آغاز سال جدید آنهم با شعار حماسه اقتصادی و سیاسی، با توجه به واقعیت های موجود در کشور نشان از سالی بسیار سخت و طاقت فرسا دارد که نشانه هایش از همین روزهاى نخست سال پیداست.
2004- 2024 IranPressNews.com -