روزنامه مردمسالاری: نويسنده «شاه بيشين» گفت: آسيب بسيار جدي در ادبيات امروز ايران عنوان زياد و كيفيت پايين است و اميدوارم به كمك بحران اقتصادي پيش آمده، گراني كاغذ و وضعيت نامناسب بودجهها، حجم اين نوع كارهاي سفارشي محدودتر شود.به گزارش خبرگزاري مهر، محمدكاظم مزيناني داور بخش رمان آزاد در دوازدهمين دوره جشنواره شهيد غنيپور، اذعان داشت كه فضاي رمان آزاد بسيار خفقانآور است و انبوهي از كتابهاي بيارزش و غيراستاندارد اين عرصه را براي كتابهاي خوب تنگ كردهاند. وي سفارشينويسي را از دلايل اصلي اين موضوع دانست و افزود: متاسفانه در اين سالها تعدد آثار سفارشي با محتواي ضعيف در حوزههايي مانند رمان انقلاب و دفاع مقدس، اين بخش يعني رمان آزاد را تحت شعاع قرار داده است. همچنين سفارشينويسي در هريك از اين حوزهها باعث آسيب رساندن به ادبيات، مخصوصا در حوزه رمان آزاد ميشود؛ چرا كه كارها در اين بخش جوششي است و آنچه كه اصل است، اين است كه فقط نويسنده است و خودش و در واقع نويسنده محدود به چيزي نيست. خالق كتاب «شاه بيشين» با ابراز نارضايتي از وضعيت فعلي ادبيات در حوزه رمان آزاد گفت: آسيب بسيار جدي در ادبيات امروز ايران عنوان زياد و كيفيت پايين است و اميدوارم به كمك بحران اقتصادي پيش آمد، گراني كاغذ و وضعيت نامناسب بودجهها، حجم اين نوع كارهاي سفارشي محدود تر شود. همچنين سيستم عرضه و تقاضايي به وجود بيايد كه اگر كتابي واقعا فروش ندارد نتواند به مدد رانتها و حمايتهاي فرا دستانه بارها به چاپ برسد.
او با اشاره به اين نكته كه تعدد كتابهاي غير استاندارد خواه و ناخواه سليقه عمومي را تحت تاثير قرار ميدهند، راه جلوگيري از اين امر را كاهش سرانه ساليانه براي چاپ اين كتابها دانست و اضافه كرد: اگر به رمانهاي تازه و جديد مجال بروز و ظهور داده شود و دخالتهاي فرادستانه اجازه بدهند كه داستان، رمان، شعر و هنر در اين مملكت نفس بكشد، آن وقت ميشود به كيفيت خروجي ادبيات بيشتر اميدوار بود.
مزيناني درباره سهم جشنوارهها در ارتقاي سليقه فرهنگي مردم افزود: با اين اوضاع كتاب و كتابخواني در كشور، هر چقدر جشنواره هم كه داشته باشيم كم است. جشنوارههاي مختلف، چه دولتي و چه خصوصي (مانند جشنواره شهيد غنيپور) بايد پا بگيرند و بتوانند به حيات خودشان ادامه دهند. شايد بهتر باشد دولت يارانهاي را به اصناف و NGOها اختصاص بدهد تا جشنوارههاي تازه، با نگاههايي متفاوت و با گفتمانهايي تازه پا بگيرند. مطمئنا هر چقدر كه جشنوارهها بيشتر شوند، ارتقاء فرهنگ و آشنايي با كتاب خواني در كشور تضمين ميشود.
شاعر كتاب «آب يعني ماهي» در پايان، معيار انتخاب يك متن ادبي را در درجه اول ميزان خلاقيت، بداعت و ابتكار دانست و در همين رابطه گفت: اگر ادبيات نوآوري و خلاقيت را نداشته باشد، ديگر چيزي از آن باقي نميماند.
2004- 2024 IranPressNews.com -