سالانه 4 تا 5 هزار نفر در تهران بابت آلودگی هوای ناشی از ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون کشته می شوند. این در حالی است که اعلام وضعیت هوای تهران که به سالم، ناسالم، اضطرار و بحران طبقه بندی می شود بر اساس استاندارهای قدیمی است و بر اساس استانداردهای جدید جهانی، وضع آلودگی هوای تهران از آن چه گزارش می شود به مراتب بدتر است.
خبرگزاری میراث فرهنگی- گروه محیط زیست- در حالی که اعلام وضعیت آلودگی هوای تهران بر اساس مقایسه با استانداردهای قدیمی است، گفته می شود که بر اساس استانداردهای جدید، آلودگی هوا به مراتب وضع بدتری دارد و مشخص نیست که چرا وزارت بهداشت استانداردهای جدید مقایسه ای را ابلاغ نمی کند. «یوسف رشیدی»، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در نشست خبری صبح امروز در فرهنگسرای رسانه با اشاره به این موضوع گفت که به نظر می رسد تعداد کشته شدگان ناشی از ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون در هوای تهران سالانه بین 4 تا 5 هزار نفر باشند.
رشیدی، در این نشست که در آن از کتاب گزارش آلودگی هوای سال 90 تهران نیز رونمایی شد، در پاسخ به پرسش CHN مبنی بر این که چرا گزارش ها کماکان بر اساس داده های ناشی از پایش آلودگی هوا در مقایسه با استانداردهای قدیمی هستند در حالی که این موجب می شود اطلاعات داده شده به شهروندان اطلاعات درستی نباشد، گفت: «خط کش مصوب برای مقایسه اطلاعات پایش شده و اعلام وضعیت آلودگی هوا، خط کش دولت و دستورالعمل وزارت بهداشت است.»
رشیدی پیش از این به CHN گفته بود که مقایسه های کنونی برای اعلام وضعیت آلودگی هوای تهران با استانداردهای ابلاغ شده از سوی وزارت بهداشت انجام می شود که این استانداردها با استانداردهای روز جهانی فاصله بسیار دارد. بر همین اساس، اگر قرار بر این باشد که بر اساس استانداردهای جدید وضع آلودگی هوا گزارش شود، بیشتر روزهای سال ناسالم خواهد بود.
به نظر می رسد کوتاهی وزارت بهداشت و دولت در تدوین و ابلاغ استانداردهای جدید مقایسه ای آلودگی هوا بابت آن باشد که در صورت گزارش واقعی که مبتنی بر استانداردهای جدید است، عملکرد دولت در این حوزه در سال های اخیر زیر سوال برود، هزینه این عدم اطلاع رسانی اما از سوی شهروندان پرداخت می شود.
رشیدی در حالی به بروز نبودن استانداردهای وزارت بهداشت در مورد آلودگی هوای تهران اشاره می کند که نماینده وزارت بهداشت در جلسه غیر علنی روز یکشنبه شورای شهر تهران، آمار روزهای ناسالم در سال 90 را 321 روز اعلام کرد. این تعداد روزهای ناسالم با تعداد روزهای ناسالم گزارش شده از سوی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران مغایرت داشت. ندافی در توضیح این مغایرت گفت که وضعیت آلودگی هوای تهران در وزارت بهداشت بر اساس استانداردهای جدید انجام می شود.
گوگرد موجود در سوخت بسیار بالاست
«وحید حسینی»، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف که در این نشست خبری حضور داشت، در توضیح وضعیت کنونی سوخت در شهر تهران گفت: «از ابتدای سال جاری نمونه هایی از سوخت دیزل، دیزل مورد استفاده در اتوبوس های شرکت واحد اتوبوسرانی و نیز بنزین و بنزین سوپر در شهر تهران انجام شده است که نشان می داد میزان گوگرد در سوخت مورد استفاده خودروهای سطح شهر تهران بسیار بالاتر از حد استاندارد است.»
به گفته او، میزان گوگرد در بنزین، 1780 PPM، دیزل معمولی مورد استفاده در خودروهای سنگین و مینی بوس های شهر تهران، 8000 PPM و دیزل مورد استفاده در اتوبوس های شرکت واحد زیر 500 PPM گزارش شده است. این در حالی است که میزان استاندارد گوگرد در سوخت پاک، 500 PPM است. به گفته حسینی، با سوختی که 8000 PPM گوگرد در هوای تهران منتشر می کند، هیچ راهکاری برای حل مشکل آلودگی هوا نمی توان داشت.
میزان بالای گوگرد در سوخت خودروها از آن جهت اهمیت دارد که گوگرد تجهیزاتی مانند کاتالیست را در خودروها از کار می اندازد.
جدا از گوگرد، میزان بنزن نیز در هوای تهران دو برابر استاندارد است. حجم بنزن موجود در هوای تهران 2 درصد و میزان استاندارد این ماده در هوا، یک درصد است.
معاینه فنی خودروها هنوز 5 ساله است
هنوز قانون معاینه فنی خودروها پس از 5 سال استفاده تصحیح نشده و به حالت سابق که 2 سال بود، باز نگشته است. رشیدی با اشاره به این مورد به عنوان یکی از مهم ترین تصمیمات نامعقول که تاثیر مستقیمی بر آلودگی هوای شهر تهران دارد، گفت: «این تصمیم به اندازه تصمیم بارور کردن ابرها غیر منطقی بوده است.»
زوج و فرد کردن مناطق به آلودگی دامن می زند
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در مورد تاثیری که طرح زوج و فرد بر آلودگی هوای تهران دارد، گفت: «هنگامی که این طرح برای نخستین بار مطرح شد من یکی از مخالفان آن بودم چرا که معتقدم این اقدام سرانه خودرو و نیز تقاضا برای موتورسیکلت را در سطح شهر بالا می برد.»
به گفته او، در جایی که هر موتورسیکلت چهار برابر یک خودروی نو آلودگی تولید می کند، این اقدام تنها آلودگی بیشتر شهر تهران را در پی داشته است.
رونمایی از گزارش کیفیت هوای سال 90
برای نخستین بار در سال 90 شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با بهره مندی از پردازش داده های آلودگی هوا اقدام به تهیه و چاپ گزارش کیفیت هوای سالانه شهر تهران کرده است. این گزارش مشتمل بر تحلیل های کارشناسی و کاربردی در مورد و ضعیت آلودگی هوا به تفکیک ایستگاه های آلودگی هوا طی سال 90 است، روند تغییرات آلودگی هوای تهران را طی سال های 78 تا پایان 90 بررسی کرده و گزارش جامعی در این خصوص ارائه داده است. در پایان نشست خبری از این کتاب رونمایی شد.
2004- 2024 IranPressNews.com -