روزنامه مردمسالاری: هنگامي که مديريت در کشور احساسي باشد تاکيد کنند که نيازي به برنامههاي زمانبر نيست و بايد به سرعت وارد عرصه کار شد، عاقبت کار همين ميشود که امروز در آن نقطه ايستاده ايم. برخوردهاي احساسي با کشورهاي جهان به مشکلات داخلي کشور دامن زد و از سوي ديگر هدفمندي يارانهها را بدون مطالعه و غيرکارشناسي اجرا کرديم. نتيجه آن شد که از يک سو کالا و قطعات مورد نياز کشورمان را تامين نکردند و از سوي ديگر دولت احمدي نژاد با اجراي عجولانه و غير منطقي هدفمندي يارانهها باعث شد که قيمتها يک باره چندين برابر شود در حالي که دستمزد و توان مالي قشر حقوق بگير که اکثريت جامعه را تشکيل ميداد بالا نرفت. در اثر تمامي اين سوء مديريتها کار به جايي رسيد که به بازار آزاد و تفکر دلالي اين اجازه داده شد تا قيمتها را تعيين کند و خود دولت نيز در اين راستا ناچار شد که خواسته يا ناخواسته به گراني دامن بزند. يکي از اين موارد گران کردن قيمت بليت هواپيما بود. گراني بليت هواپيما در چندين مرحله اتفاق افتاد اما اين بار با هميشه فرق داشت و نه تنها صنعت هواپيمايي کشور را به تعطيلي کشيد بلکه باعث شد تا سوار شدن به هواپيما براي بسياري از اقشار جامعه به يک رويا تبديل شود. کارگري که تا امروز ماهيانه 390 هزار تومان دستمزد ميگيرد و اگر يک خانواده 5 نفري باشد 225 هزار تومان نيز يارانه ماهيانه دريافت ميکند، اگر بخواهد يک بار سوار هواپيما شود و اين سفر خود را به شهر مقدس مشهد و با هدف زيارت امام هشتم شيعيان انجام دهد بايد بابت بليت هواپيما 600 هزار تومان بپردازد!
اولين زمزمههاي افزايش قيمت بليت
مجلس شوراي اسلامي قانوني را تصويب کرد که براساس آن، شرکت فرودگاههاي کشور اجازه يافتند مبلغ 50 هزار ريال به قيمت بليت هر مسافر در پروازهاي داخلي و مبلغ 250 هزار ريال به قيمت بليت هر مسافر که با هواپيما عازم خارج از کشور است، اضافه کند. انتشار اين مصوبه منجر به اين شد که برخي از منابع از افزايش قيمت بليت هواپيما خبر دهند، اين در حالي است که نمايندگان ماده 87 قانون وصول برخي از درآمدهاي دولت را اصلاح کردند و شرکت فرودگاههاي کشور از مدتها پيش اين مبلغ را از قيمت بليت هواپيما دريافت ميکرد. در واقع با اصلاح اين ماده قانوني شرکت فرودگاههاي کشور يک در آمد پايدار را داشت و اين مصوبه تاثيري هم بر قيمت بليت هواپيما نداشت. در اين رابطه محسن اسماعيلي مديرعامل شرکت فرودگاههاي کشور اعلام کرد: هيچ افزايش قيمت بليتي نداريم و در گذشته هم اين مبالغ از بليتها کسر ميشد و مجلس تنها ماده قانوني را اصلاح کرد. وي مصوبه مذکور را فقط اصلاح ماده 48 و 88 قانون دانسته و گفت: براساس اين قانون، شرکت فرودگاههاي کشور ميتواند يک منبع مالي دايمي داشته باشد در غير اينصورت مورد جديدي نيست. مديرعامل شرکت فرودگاههاي کشور بابيان اينکه در گذشته هم مبالغي از قيمت هر بليت به اين شرکت اختصاص مييافت، بيان کرد: دريافت اين مبلغ در فرودگاههاي مختلف متفاومت بود بهطوريکه يک فرودگاه 5 هزار تومان و فرودگاه ديگر 6 هزار تومان از مبلغ بليت را دريافت ميکرد. وي افزود: براي ساماندهي پرداخت و يکسان سازي دريافت اين مبالغ از سوي فرودگاههاي کشور، مجلس بهطور رسمي مبلغ 5 هزار تومان براي پروازهاي داخلي و 25 هزار تومان براي پروازهاي خارجي را تصويب کرد. اسماعيلي گفت: اين قانون کمک ميکند که براي سالهاي آينده برنامه ريزي براي منابع مالي داشته باشيم و در برنامه خريد تجهيزات و توسعه و تکميل فرودگاههاي کشور اين رقم را محسوب کنيم.
چارهاي به غير از گران کردن نيست
احمد خرم که به مدت 3 سال وزير راه دولت خاتمي بود با اشاره به اينکه تحريمهايي که عليه ايران اعمال شده، خريد هواپيماي نو را با مانع مواجه کرد گفت: امروز بهکارگيري هواپيماي بيش از 15 سال توجيه اقتصادي ندارد و پس از اين مدت بايد آن را فروخت. البته تا 50 سال نيز ميتوان از يک هواپيما استفاده کرد اما اقتصادي نيست. آن گونه که براي جبران هزينههاي ناشي از فرسودگي هواپيما بايد سالانه 20 تا 30 درصد به نرخ بليت هواپيماها افزود. وي با تاکيد بر اينکه يکي از مشکلات جدي هوايي کشور، موضوع تحريمهاست گفت: پيش از ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل، تحريمها شامل کالاهايي بود که بيش از 10 درصد ساخت آن توسط آمريکا بود. البته دست کم 34 درصد سرمايهگذاري و سهام شرکتهاي توليدکننده موتور هواپيما در دنيا متعلق به آمريکاست، بنابراين هيچ موتوري را در دنيا نميتوانستيم بخريم. احمد خرم با تاکيد بر اينکه به موجب همين قانون از ابتداي انقلاب تا امروز حتي نميتوانستيم هواپيماي نو خريداري کنيم گفت: يکي از راههاي موجود اين بود که هواپيماي دست دوم کمسن يعني هواپيماي زير پنج سال خريداري کنيم. راهکار دوم اين بود که قانون تحريم را دور بزنيم. يعني يک شرکت خارجي هواپيما را بخرد و به ايران اجاره به شرط تمليک بدهد. در اين صورت هواپيماي مورد نياز ما هم تامين ميشد.
وي گفت: مشکل پس از تحريم شوراي امنيت اين است که علاوه بر امتناع از فروش هواپيما، از ارائه قطعات نيز پرهيز ميکنند. در چنين شرايطي موتور هواپيما را از اين کشور به کشور ديگر ميبريم که بتوانيم آن را تعمير کنيم. پس از خريد، حمل قطعات و موتور هم به ايران مصيبت است. با اين مشکلاتي که پيش آمده، قطعات را چند برابر قيمت واقعي بايد تامين کنيم و البته موتور هواپيما هم به سادگي قابل تعمير نيست. وزير راه دولت خاتمي با اعلام اينکه گفته ميشود در مدت 6 ماه در بخش پروازهاي خارجي مجبور شديم 2700 پرواز اضافي داشته باشيم گفت: به اين دليل که برخي کشورهاي مقصد به هواپيماهاي ايراني سوخت نميدهند و ما ناچار به طي مسير اضافي و نشست و برخاست بيشتر بوديم. اما اين نشست و برخاستهاي غيرضروري 20 تا 25 درصد به هزينهها اضافه ميکند. وي با تاکيد بر اينکه معتقدم صنعت هواپيمايي نبايد از دولت يارانه دريافت کند گفت: من در زمان مديريتم در وزارت راه به دنبال آزادسازي نرخ بليت هواپيما بودم. آزادسازي به معناي رها کردن صنعت نيست. اينکه با وجود سطح نازل خدمات، قيمتها را بالا ببريم، قابل قبول نيست و چشمهاي ناظري بايد اين موضوع را مورد پايش قرار دهد.
وي با تاکيد بر اينکه من معتقدم، يارانه صنعت هوايي را بايد در درون آن جستوجو کرد گفت: بر اساس اين مدل ميتوان از سود پروازهاي خارجي به پروازهاي داخلي اختصاص داد. شرکتهاي هواپيمايي بايد در زمينه پروازهاي خارجي بتوانند با ايرلاينهاي خارجي رقابت کرده و کسب سود کنند. به اين ترتيب که بخشي از سود اين پروازها به پروازهاي داخلي نيز اختصاص يابد. خرم با اعلام اينکه صنعت هواپيمايي سود بالايي در دنيا ندارد گفت: سود صنعت فولاد 10 يا 12 درصد و سود صنايع غذايي 15 تا 16 درصد است، اما سود صنعت حمل و نقل هوايي به پنج درصد هم نميرسد. وي پيشنهاد کرد يک درصد سود پروازهاي خارجي به پروازهاي داخلي اختصاص يابد و گفت: از سود برخي خطوط هوايي داخلي نيز ميتوان به برخي ديگر از خطوط پروازي اختصاص داد. براي مثال ميتوان قيمت بليتهاي شيراز، اصفهان، مشهد و تبريز را افزايش داد و از بهاي بليت مسيرهاي دور و کمتر توسعهيافته مانند ايلام، سنندج و سيستان و بلوچستان کم کرد. وزير راه دولت خاتمي با تاکيد بر اينکه اکنون صنعت هواپيمايي چنان دچار آسيب شده که از پروازهاي داخلي به پروازهاي خارجي يارانه داده ميشود گفت: در سال 91 با تحريم بانک مرکزي، اين نهاد حتي قادر نيست يک دلار براي ايرلاينها، شرکت فرودگاهها و خريد تجهيزات جابهجا کند. بنابراين مشکلات اين صنعت چگونه ميخواهد برطرف شود؟ وي با تاکيد بر اينکه صنعت هواپيمايي بيشترين آسيب را از تحريم ديده و از سوءمديريت رنج ميبرد گفت: اين دو فاکتور آنچنان صنعت را دچار بحران کرده که هر روز تعداد پروازهاي داخلي به دليل کمبود قطعه کاهش مييابد و هنگامي که قطعه نيست، هواپيما زمينگير ميشود.
افزايش قيمت بليت جدي ميشود
زمزمه افزايش قيمت بليت هواپيما در حالي مطرح ميشود كه دولت زمزمههاي قطع ارز مرجع را براي شركتهاي هواپيمايي اعلام كرده و اين امر در كنار افزايش قيمت سوخت و هزينههاي شركتهاي هواپيمايي موجب شد تا ايرلاينهاي داخلي دوباره به فكر افزايش قيمت بليت هواپيما بيفتند.
البته شرکتهاي هواپيمايي معتقدند قيمت بليت هواپيما در ايران بر اساس نرم بينالمللي افزايش نيافته و اين شركتها به دليل ثبات قيمت بليت مجبور به تحمل زيانهاي ناخواسته بودهاند. از سوي ديگر شركتهاي هواپيمايي خارجي با افزايش يكباره قيمت بليت، منتظر اجازه سازمان هواپيمايي و مجلس نشدند. اگرچه نمايندگان مجلس و مسوولان هوايي اين اقدام را غيرقانوني خوانده و خواهان رعايت قانون از سوي ايرلاينها شدند اما تفاوتي در نتيجه نداشت و تقاضاي افزايش قيمت بليت هواپيما كه ايرلاينها داده بودند با چراغ سبز مجلسيها براي افزايش قيمت بليت 20 درصدي به يكباره تبديل به 50 درصد شد.
سقوط متعدد هواپيماها براي افزايش قيمت بليت
سقوط هواپيما و جان باختن صدها نفر ، موضوعي است که باعث ايجاد بحران براي هر کشوري ميشود و آن کشور را در سرخط خبرها ميآورد. در کشوري مانند ايران که سالانه 27 هزار نفر در تصادفات جاده اي جان ميبازند، آنقدر افکار عمومي جهان را متوجه ايران نميکند که در يک سال دو هواپيما سقوط کنند و در مجموع 250 نفر جان ببازند. با اين حال با تاكيد سازمان هواپيمايي براي خروج و نوسازي هواپيماهاي توپولف از ناوگان هوايي، شركتهاي داخلي مجبور شدند به سمت افزايش كيفيت خدمات ارائه شده با توجه به نوسازي ناوگان خود پيش بروند و اين همان بهانه اي بود كه وزارت راه و شهرسازي براي اخذ مجوز افزايش قيمت بليت از ايرلاينها ميخواست. از سوي ديگر زمزمه حضور ايرلاينهاي عربي به ويژه هواپيماهاي قطري در خطوط پرواز داخلي به اين جهت صورت گرفت كه آنها از خدمات بهتري استفاده ميكردند. در اين شرايط اگر ايرلاينها ميخواستند افزايش قيمت بليت دهند، بايد حتما از كيفيت خدمات بهتري برخوردار باشند تا هم بقاي خود را تضمين كرده و هم جلوي ورود ايرلاينهاي عربي در خطوط داخلي كه سود اين شركتها را شامل ميشود بگيرند.
افزايش قيمت ارز معادلات را بر هم ريخت
لازم به ذکر است که ايرلاينهاي خارجي فعال در ايران، بعد از نوسانات قيمت ارز و بالا رفتن هزينههاي سوخت، به يكباره قيمت بليت خود را بدون اخذ مجوز خاصي تغيير دادند و اين امر موجب شده تا بار ديگر ايرلاينهاي داخلي نيز به دنبال افزايش قيمت بليتهاي پروازي بروند وبا دستاويز قرار دادن قانون برنامه پنجم توسعه براي افزايش قيمت بليت تيري را در تاريكي قوانين موجود بزنند تا شايد نمايندگان معتقد به اين مصوبه قانوني بتوانند مجوز افزايش قيمت را به دست ايرلاينيها بدهند.
افزايش قيمت بليت ربطي به سوخت ندارد
پهلواني رييس سازمان هواپيمايي كشوري از افزايش 50 درصدي قيمت بليت هواپيما خبر داد و گفت: پس از افزايش هزينههاي شركتهاي هواپيمايي به دنبال افزايش نرخ ارز، مذاكراتي براي تعيين قيمت بليت پروازهاي داخلي و خارجي داشتيم كه در نهايت مصوب شد تا شركتهاي هواپيمايي افزايش قيمت داشته باشند. وي با بيان اينكه با توجه به تغييرات نرخ ارز نرخگذاري مجدد اجتنابناپذير است، اظهار داشت: بنابراين تلاش داريم در يك ساختار مشخص اگر نرخ سوخت هواپيما با نرخ 200 تومان ثابت بماند قيمت بليت هواپيما حدود 50 درصد افزايش پيدا كند. رييس سازمان هواپيمايي كشوري با اشاره به اينكه جلسهاي براي كاهش قيمت سوخت نداشتهايم بيان كرد: براي تامين سوخت هواپيماها در پروازهاي خارجي بايد تدابيري انديشيده شود اما فعلا موضوع كاهش قيمت سوخت مطرح نيست. معاون وزير راه و شهرسازي مهمترين فاكتور براي تعيين قيمت بليت را نرخ ارز دانست و گفت: در صنعت هوايي شركتها نيازمند ارز هستند و ملاك اصلي براي تعيين قيمت بليت و هزينه شركتها، هزينههاي ارزي آنها است. بنابراين اگر ملاكهاي سال 90 ثابت ميماند نيازي به افزايش قيمت بليت نداشتيم.
گران شدن بليت هواپيما به نفع هيچ کس نيست
با گران شدن بليت هواپيما، اولين واکنشها را از نمايندگان مجلس شاهد بوديم. حسين گروسي عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس با اشاره به اين که گران شدن بليط هواپيماها به نفع هيچ کس نيست، تاکيد کرد: با افزايش قيمت بليط فشار مالي وارد بر خانوارها در جامعه افزايش مييابد و از طرف ديگر مشتري و متقاضي استفاده از ايرلاينهاي هوايي نيز کاهش پيدا ميکند در نتيجه در وهله نخست خود ايرلاينها هستند که مشتريانشان را از دست ميدهند. نماينده شهريار با تاکيد بر اينکه مجلس فشار و تنگنايي که ايرلاينها در نتيجه قطع ارز دولتي درگير آن شده را درک ميکند گفت: با افزايش قيمت بليت، فشار اين گراني به مردم وارد ميشود. وي با اعلام اينکه پس از افزايش قيمت بليط ايرلاينهاي هوايي، مردم راههاي نقل و انتقال ديگري را دنبال ميکنند گفت: اين به ضرر ايرلاينها خواهد بود. گروسي با اعلام اينکه با افزايش قيمت بليت شرکتهاي هواپيمايي داخلي، شرکتهاي خارجي ورود پيدا ميکنند و مسافران درمانده در برابر افزايش قيمت را جذب خود ميکنند گفت: ايرلاينها در شرايط حاضر براي اين که فشارهاي مالي وارده بر خود را جبران کنند، بايد در پي ارائه تسهيلاتي براي فروش بيشتر باشند نه افزايش قيمت. عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس تاکيد کرد: افزايش قيمت شايد در يک دوره کوتاه يک اقدام مسکن وار باشد اما براي تداوم فروش بيش تر بايد در پي سياستهايي به جز افزايش قيمت بود.
چالشهاي همه گير گراني بليت
بايد باور کنيم که گراني بليت هواپيما براي هيچ کس قابل تحمل نيست. در خبرها آمده بود در حالي که جام حذفي با حضور 32 تيم قرعه کشي شد، اما 4 تيم آلومينيوم هرمزگان، شهرداري تبريز، سنگ آهن بافق و نفت مسجد سليمان از حضور در مسابقات انصراف دادند. مسوولان اعلام کردند يکي از اصلي ترين دلايل انصراف تيمها از حضور در جام حذفي، گراني بليت هواپيماست به طوري که هزينه رفت وآمد تيمها افزايش چشمگيري داشته و به همين دليل اکثر تيمهاي ميهمان از حضور در جام حذفي انصراف دادند.
بليت هواپيما گران شد
بالاخره پس از بالا و پايين شدنهاي گوناگون، قيمت بليط پروازهاي داخلي بين65 تا 70 درصد افزايش يافت اين در حالي است که قيمت بليط پروازهاي خارجي 100 درصد گران شد و تمامي اظهار نظرهايي که از سوي منتقدان و نمايندگان مجلس اعلام شده بود، بي نتيجه ماند و سيستم هواپيمايي کشور يک بار ديگر افزايش قيمت نجومي را تجربه کرد.
قربانيان افزايش قيمت بليت هواپيما
بار ديگر يک تصميم احساسي و بدون آينده نگري ديگر تبعات خود را به مرور زمان نشان داد. به نوعي که خبرگزاريها اعلام کردند افزايش يکباره 105 درصدي قيمت بليت هواپيما، موجب شده تا ميزان مسافرتهاي هوايي به شدت کاهش يابد، اين در حالي است که رييس انجمن شرکتهاي هواپيمايي اعلام کرد: ميزان تقاضا براي مسافرت به کيش به شدت کاهش داشته است. از سوي ديگر يکي از مسولان پيمانکار پارکينگ فرودگاه مهرآباد نيز با اشاره به تعطيلات اخير ناشي از آلودگي هوا گفت: تصور ما اين بود که در ايام تعطيلات چهار روزه تهران، ميزان مسافرتها افزايش پيدا ميکند و مانند سابق پارکينگهاي فرودگاه پر ميشود، ولي برخلاف تصور ما، پارکينگها خالي ماند و به طور متوسط در قياس با تعطيلات مشابه حداقل 30 درصد مراجعه کمتري داشتيم. وي اعلام کرد: پارکينگ فرودگاه مهرآباد تهران ماهيانه 200 ميليون تومان به پيمانکار بخش خصوصي اجاره داده شده و در صورت کاهش ميزان مخاطبان پروازهاي داخلي، پيمانکاران به شدت زيان ميبينند. از سوي ديگر تاکسيهاي مستقر در فرودگاه هم اعلام ميکنند طي هفتههاي گذشته به شدت با بحران مسافر مواجه شدهاند. از سوي ديگر يک راننده تاکسي در فرودگاه امام خميني نيز با اعلام اينکه تاکسيهاي فرودگاه بايد روزانه سه بار از فرودگاه به شهر مسافر بياورند گفت: پس از افزايش قيمت بليت، اين تعداد به روزي يک بار کاهش داشته است. مسيح الله صفا، رييس انجمن هتل داران کيش هم از خالي ماندن کيش پس از افزايش قيمت بليت هواپيما خبر داد و گفت: با توجه به اينکه در حال حاضر شرايط آب و هوايي مناسب در جزيره کيش براي گردشگران وجود دارد، اما در مقايسه با سال گذشته در اين فصل از سال، تعداد گردشگران ورودي به اين جزيره بسيار کاهش يافته است. وي گران شدن بليط هواپيما را يکي از مهمترين دلايل کاهش مسافر اعلام کرد و گفت: نرخ بليط هواپيما براي سفر به کيش در ماه گذشته 204 هزار تومان بود که به يکباره به 340 هزار تومان افزايش يافت و همين موضوع قدرت گردشگران را براي سفر به جزيره کاهش داد. وي به افتتاح حداقل سه هتل جديد تا پايان سال جاري در جزيره کيش اشاره کرد و گفت: مالکان اين هتلها به دليل نوسات بازار ارز با مشکلات بسياري براي وارد کردن تجهيزات هتلهاي خود مواجه شده اند. صفا تاکيد کرد: مشکلات اقتصادي پيش آمده باعث شده تا مالکان هتلهاي خود را با تاخير زماني مورد بهره برداري قرار دهند. وي تاکيد کرد: در صورتي که روند ادامه ورود گردشگران به جزيره کيش کاهش داشته باشد، بسياري از صنوف فعال در عرصه گردشگري جزيره با مشکلات اقتصادي غيرقابل جبراني روبرو خواهند شد.
افزايش قيمت، واقعيت انکار ناپذير
از سوي ديگر عدهاي از كارشناسان افزايش قيمت بليت هواپيما را در چنين شرايطي امري حقيقي ميدانند كه نميتوان از آن گريخت. سيد مهدي صادقي، مدير عامل سابق ايران ايرتور و عضو انجمن شركتهاي هوايي گفت: افزايش قيمت در تمام كالاها، واقعيتياست كه از مسوولان دولتي تا مردم بايد آنرا بپذيرند. وي با يادآوري اينکه نرخ ارز در مدت کوتاهي 3 برابر رشد پيدا كرد گفت: محال است تبعات اين گراني را در بازارهاي مختلف مشاهده نكنيم. صادقي با اعلام اينکه صنعت هواپيمايي كشوري ارتباط مستقيم با زندگي عموم مردم ندارد گفت: زماني كه افزايش قيمت در بليت هواپيما رخ ميدهد، عدهاي فكر ميكنند كه اين افزايش به حق نيست يا نبايد اعمال شود. وي با تاکيد بر اينکه حدود 70 درصد هزينههايي شركتهاي هوايي ارزي است گفت: گران شدن نرخ ارز ميتواند اين هزينهها را به شكل سرسامآوري افزايش دهد. مدير عامل سابق ايران ايرتور با انتقاد از بي توجهي دولت و بانك مركزي به صنعت حملونقل هوايي افزود: دولت و بانك مركزي بايد به شركتهاي هوايي ارز با نرخ مرجع بدهند، اما نميدهند و شركتهاي هوايي مدتهاست مجبورند با نرخ ارز آزاد به سر و سامان دادن هزينههاي خود بپردازند. صادقي در نهايت خواستار توجه دولت به صنعت هوايي كشور شد و گفت: بايد دولت متوجه باشد كه صنعت حملونقل هوايي كشور را رها نكند. زيرا با اين اتفاق هم ايمني شركتهاي هوايي كاهش پيدا ميكند و حادثهساز ميشود و هم يكي از استراتژيكترين حوزههاي اقتصادي كشور از دست ميرود و اين براي كشور تبعات به همراه دارد.
ورشكستگي شركتهاي هوايي
البته بايد نگاه همه جانبه داشت به نوعي که معاون سابق استاندارد پرواز سازمان هواپيمايي كشوري معتقد است افزايش ندادن قيمت بليت هواپيما مساوي با ورشكست شدن شركتهاي هوايي است. فرجالله كريمي مجد با تاکيد بر اينکه يا بايد به افزايش قيمتها تن داد، يا با شركتهاي هوايي خداحافظي كرد گفت: اين روزها صنعت هوايي كشور كاملا دلاري شده و براي عوض كردن حتي روغن موتور هواپيما نيز هزينههاي سنگين، آن هم به دلار پرداخت شود.
وي با تاکيد بر اينکه ما كارشناسان هواپيمايي به عنوان يك شهروند و يا مصرفكننده خدمات هواپيمايي، به هيچ عنوان از افزايش قيمت بليت و خدمات خوشنود نيستيم گفت: شرايط به گونهاي است كه بايد به افزايش قيمت بليت تن دارد. زيرا اگر اين افزايش اعمال نشود و قيمت بليت هواپيما به تعادل نرسد شركتهاي هوايي ورشكست ميشوند و آنگاه شهروندان به كلي صنعت هوايي را از دست ميدهند و اين درد آورتر از افزايش قيمت بليت هواپيما به نظر ميآيد.
2004- 2024 IranPressNews.com -