عبرت نیوز: امروز هم یارانه نقدی به حساب خانوارهای ایرانی واریز شد و از فردا مردم میتوانند این پول را از حساب خود خارج کنند , 45500 تومانی که اگر در روزهای اول اجرای قانون هدفمندی قابل قبولی برای پوشش هزینه های خانوار بود , اما امروز دیگر هیچ محلی در خرجکرد خانواده ندارد و همین مساله باعث شده تداوم اجرای این قانون توجیه خاصی ندارد.
در مقابل دولت براین باور است که در سال جاری باید مرحله دوم هدفمندی اجرا میشد و میزان یارانه نقدی افزایش می یافت ,اما مجلس که نگران از مهار گرانی های افسارگسیخته ناشی از ان بود , عملا با تصویب قانونی که دیروز از سوی رییس مجلس ابلاغ شد جلوی انرا گرفت , اما دولت برای سال اینده این امکان را خواهد داشت که مرحله دوم هدفمندی را اجرا کند .
هنوز بودجه 92 نیامده تا مشخص شود که دولت برای هدفمندی چه در اندیشه دارد ودر سال پایانی خدمتش میخواهد چگونه با مردم حساب وکتاب کند , اما چیزی که از گمانه زنی ها و اظهارات مقامات مسوول دولتی برمیاید این است که دولت با افزایش قیمت سوخت تا قیمت واقعی ان و افزایش 20 تا 50 درصدی در قیمت برق وگاز و حتی اب , تلاش دارد , قدم نهایی را در هدفمندی یارانه ها بردارد و رقم یارانه ها را یکباره به 2 تا 3 برابر فعلی افزایش دهد , این درحالی است که بعید به نظر میرسد که مجلس با افزایش بیش از 20 درصدی قیمتها موافقت کند وحتی با پرداخت همین مقدار یارانه نقدی نیز مخالف است و بر این باور است که باید این پول را که به نقدینگی در جامعه دامن میزند به سمت خدمات اجتماعی و بیمه ها سوق داد.
بر اساس این گزارش کارشناسان پیش بینی میکنند که یکی از مهمترین چالشهای اخرین بودجه دولت احمدی نژاد با مجلس همین مساله یارانه ها باشد که قطعا دولت برای سال اخر به دنبال راهی برای اجرای برنامه خود است , برنامه ای که مجلس در سال 91 مانع ان شد.
***دولت :هدفمندی ادامه مییابد
هدفمندی یارانهها یک برنامه اصلاحی میان مدت و پایدار است و به طور طبیعی در همین مسیر اجرای قانون هدفمندی یارانهها تداوم مییابد.
این اظهارات سیدشمسالدین حسینی - وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به این سوال است که آیا وقفههای چند روزه در پرداخت یارانه نقدی به معنای قطع پرداخت این یارانه است و یا برنامه دیگری دارید؟ اظهار کرد: یکی از نکاتی که برخی از ابتدای اجرای قانون هدفمندی یارانهها به آن دامن میزدند این بود که سیاست قانون هدفمندی یارانهها ماندگار نیست.
حسینی افزود:در گذشته برخی یارانهها مانند یارانه مرغ قرار بود نقدی پرداخت شود این امر به هر دلیلی انجام نشد و این سابقه تاریخی نه چندان مناسب هنگام اجرای قانون هدفمندی یارانهها نیز وجودداشت اما اکنون با گذشت نزدیک به 24 ماه از اجرای این قانون مردم می توانند خودشان قضاوت کنند که پرداخت یارانه استمرار داشته است و ادامه مییابد.
وی درباره روند اجرای قانون هدفمندی یارانهها طی دو سال از اجرای این قانون اظهار کرد: سازمان هدفمندی یارانهها و دبیرخانه ستاد هدفمندی یارانهها با توجه به مجموع اطلاعات این بخش گزارشی منتشر میکند اما مسلم این است که به زبان آمار و ارقام در نظر گرفتن چند آیتم شفاف و ساده مانند صرفه جویی در مصارف نفت ، گاز و برق در حوزه انرژی نشان میدهد که منافع و صرفههای مادی و مالی قانون هدفمندی یارانهها بسیار و بیشتر از آن چیزی است که هنوز سازمان هدفمندی یارانهها نتوانسته با بانک مرکزی تسویه کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به سوال مبنی بر این که باتوجه به اظهارات برخی نمایندگان مجلس مبنی بر عدم اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها برنامه شما برای ادامه قانون هدفمندی یارانهها به چه صورت است؟ خاطرنشان کرد: هدفمندی یارانهها یک برنامه اصلاحی میان مدت و پایدار است و به طور طبیعی در همین مسیر اجرای قانون هدفمندی یارانهها تداوم مییابد.
سخنگوی اقتصادی دولت افزود:تدوین قانون برنامه (بودجه) فرصتی است که دولت ومجلس گفتوگوهای بیشتری انجام دهند و از مزایای این قانون و صرفه جوییهایی که در پی داشته است اقتصاد ایران همچنان بهره مند شود.
سخنگوی طرح تحول اقتصادی دولت هم در مورد اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها گفت: در لایحه بودجه سال 92 بحث مربوط به اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها طرح می شود .
محمدرضا فرزین در خصوص سرنوشت اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها گفت: براساس لایحه بودجه سال 92، اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها را پیشنهاد می کنیم و در این زمینه دولت قصد دارد با مجلس وارد مذاکره شود.
همچنین , جمشید پژویان که از وی به عنوان تئوریسین قانون هدفمندسازی نام برده می شود در گروه موافقان اجرای قانون قرار دارد. وی معتقد است اشتباه فاحش و بزرگ مربوط به کسانی است که مسائل و مشکلات اقتصادی اخیر را به قانون هدفمندسازی یارانهها ربط میدهند که از نظر علمی هیچ توجیه و پشتوانه علمی ندارد.
این اقتصاد دادن بر این باور است که شرایط اقتصاد ما مانند بیماری است که باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد تا از مرگ نجات پیدا کند اما اگر فقط با دادن مقداری مسکن بخواهیم وضعیت بیمار را کنترل کنیم، بیماری پیشرفت میکند و بیمار از بین میرود.
پژویان همچنین تاکید کرد: حتی در این شرایط هم باید گام دوم را اجرا می کردیم اما از ترس اینکه مبادا قیمتها مقداری بالا برود، به جای اینکه به مردم توضیح بدهیم، ادامه قانون را متوقف کردیم و اگر چه ممکن است موقتا کمی از افزایش قیمت جلوگیری کنیم اما در آینده نزدیک دیگر راهی نخواهیم داشت.
***مجلس : هدفمندی متوقف میشود
اما مجلس نظری درست برخلاف دولت دارد , رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بعید می دانم سال آینده زمان مناسبی برای اجرای فاز دوم باشد، گفت: با توجه به اینکه انتخابات ریاست جمهوری در ابتدای سال آینده انجام می شود 6 ماه برای تشکیل کابینه و ساماندهی شرایط مدیریتی دولت جدید زمان می برد بنابراین زمان مناسبی برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها نیست.
عزتالله یوسفیان ملا عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم در خصوص گفتههای معاون برنامهریزی رئیس جمهور در خصوص اینکه در بودجه سال ۹۲ اجرای مرحله دوم هدفمندی را خواهیم آورد و در پاسخ به این سؤال که با توجه به تورم شدیدی که امسال نرخ ارز در جامعه ایجاد کرده آیا مجلس با افزایش قیمت حاملهای انرژی مرحله دوم موافقت میکند،گفت: به عنوان عضو کمیسیون برنامه و بودجه و رئیس کمیسیون آییننامه داخلی مجلس با قاطعیت میگویم که مجلس حداقل تا پایان سال ۹۲ به هیچ عنوان با اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها موافقت نخواهد کرد.
یوسفیان ملا در ادامه بیان داشت: مجلس تنها با یک شرط اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها را میپذیرد که دولت حاملهای انرژی را گران نکند و یارانه را بدهد.
وی گفت: اوضاع اقتصادی کشور تحمل یک ریال گران شدن حاملهای انرژی را ندارد و دیگر ظرفیتی برای گرانی نمانده است.
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم درواکنش به سخنان سخنگوی طرح تحول اقتصادی دولت مبنی بر این که فاز دوم هدفمند سازی یارانه ها دربودجه ۹۲ لحاظ خواهد شد، گفت: اگر شرایط اقتصادی سال آینده هم مانند امسال باشد و درآمد مردم تکاپوی هزینه های اضافی را نداشته باشد و همچنان تولید با مشکل همراه باشد، اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانه ها به صلاح نیست.
سیدمحمدحسین میرمحمدی ، افزود: کلیت هدفمندسازی یارانه ها مورد تایید نمایندگان و عقلای اقتصادی است اما برای اجرای آن باید شرایط زمان و مکان را درنظر گرفت.
وی دراین باره که اگر دولت بدون درنظر گرفتن شرایط بر اجرای فاز دوم اصرارکرد چه می شود ؟ گفت: مجلس با درنظر گرفتن شرایط زمان و مکان و صلاح مردم و دولت راه را تعیین می کند واگر دولت بخواهد تمکین نکند ما هر تصمیمی بگیریم کار خودش را می کند.
میرمحمدی افزود: هدفمند سازی یارانه ها باید بر اساس معیار و شاخصه های خاص خود اجرا شود و متاسفانه دولت فاز اول هدفمندسازی یارانه ها را کامل اجرا نکرد و همین نتیجه نقص دراجرا امروز گریبان همه را گرفته است.
درهمین حال یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درواکنش به سخنان سخنگوی طرح تحول اقتصادی دولت مبنی بر این که بر اساس لایحه بودجه سال ۹۲ اجرای فاز دوم هدفمند سازی یارانه ها پیشنهاد کرده و با مجلس وارد مذاکره می شویم، گفت: گرانی و تورم به حدی بوده که قانون هدفمند سازی یارانه ها ماهیت خودش را از دست داده است.
موید حسینی صدر اظهارداشت: من تنها با افزایش قیمت بنزین موافقم و افزایش مابقی کالاهای یارانه ای الان به مصلحت نیست چرا که گرانی ها بیش از حد است و نباید هزینه دیگری تحمیل شود.
نماینده مردم خوی و چایپاره درمجلس شورای اسلامی، گفت: هدفمندسازی یارانه ها از هدف اولیه اش دور شده است واین قانون نیازمندبازنگری است.
***طرح مجلس برای قطع یارانه
درهمین راستا, سخنگوی کمیسیون ویژه نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و حمایت از تولید ملی مجلس اعلام کرد: برخی از نمایندگان طرح افزایش حمایتهای بیمه ای به جای پرداخت یارانه های نقدی به مردم به صورت اختیاری را تهیه کردهاند که قرار است در جلسات این کمیسیون مطرح شود.
جعفر قادری درخصوص ارائه طرح افزایش حمایتهای بیمه ای به جای پرداخت یارانه های نقدی به مردم،به مهر گفت:موضوع افزایش حمایتهای بیمه ای در قانون هدفمند کردن یارانه ها به صورت تدریجی در نظر گرفته شده است.
وی در عین حال تصریح کرد: البته بعید به نظر می رسد دولت این بخش قانون هدفمندی را اجرا کند، چون بیشتر علاقه به پرداخت یارانه نقدی به مردم دارد.
به گفته این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، به هر میزان که پرداخت یارانه نقدی به مردم کاهش یابد و حمایتهای بیمه ای افزایش یابد، میزان اشتغال و تولید درکشور افزایش خواهد یافت.
یکشنبه، 19 آذر ماه 1391 برابر با 2012-12-09 ساعت 12:122004- 2024 IranPressNews.com -