زنگ تعطيلی سينما ها نواخته شد

روزنامه خراسان

نگاهي به بحران تعطيلي سينماهاي کشور
۲۸آبان ۹۱ نامه اي به وزارت ارشاد و شوراي صنفي نمايش رسيد که حکايت تلخي از حال و هواي سرد اين روزهاي سينماي ايران داشت. نامه اي از طرف انجمن سينماداران ايران و با امضاي برخي صاحبان سينماهاي تهران و شهرستان ها که هشداري بود درباره وضعيت نامطلوب اقتصادي سينماهاي ايران.شرايط سينماي ايران بحراني است. از يک سو مردم با سينما قهر کرده اند و از سويي ديگر فيلم ها فروش بسيار بدي دارند؛ همين موضوع چه بازيگر و کارگردان، چه سينماگر و چه تهيه کننده را نگران کرده است.انجمن سينماداران ايران نيز در اين ميان با انتشار نامه اي اعلام کرده است در صورت تداوم چنين وضعيتي سينماها تعطيل مي شوند.

در اين نامه مواردي هم چون کاهش و بحران شديد ريزش مخاطب، اکران نشدن فيلم هاي مناسب و هزينه هاي جاري سرسام آور، مهم ترين دلايل تصميم براي تعطيلي سينماها عنوان و البته در مهلتي ۲هفته اي، خواستار برطرف کردن مشکلات زيادي شده که گريبان سينماداران را گرفته است،«در مورخ ۲۳آبان ۹۱ با حضور در جلسه انجمن سينماداران ايران، همگي ما سينماداران تهران و شهرستان اعلام مي داريم با توجه به کاهش و بحران شديد ريزش مخاطب و اکران نشدن فيلم هاي مناسب و هزينه هاي جاري سرسام آور، نگهداري سالن هاي سينما و اکران فيلم از اوايل سال جاري با وضعيت بحراني و شرايط بد اقتصادي مواجه شده ايم که متعاقب آن، ديگر توان ادامه اين شرايط را نداريم.

از اين تاريخ به بعد ازانعقاد قرارداد با کليه دفاتر پخش براي اکران فيلم و پرداخت عوارض و ماليات هاي غيرمنصفانه که به سينماها تحميل شده است معذوريم. چنان چه تا مدت ۱۵روز تدابير و تصميماتي براي رفع مشکلات عديده که گريبان گير سينماداران شده؛ اتخاذ نشود، به ناچار کل سينماهاي کشور به خصوص سينماهاي بخش خصوصي يک جا تعطيل خواهند شد.»

سينماداران حق دارند
واکنش ها به اين نامه انجمن سينماداران متفاوت بود که مهم ترين آن از سوي سخنگوي انجمن صنفي نمايش اعلام شد، حبيب کاوش ضمن تاييد بحراني بودن شرايط براي سينماداران اعلام که حواله جديدي براي سينماها صادر نمي شود، تا فکري به حال وضعيت بد سينما شود.کاوش اين را هم گفت که شوراي صنفي نمايش تصميم گرفت بعد از پايان اکران فيلم هاي جديدي که نمايش شان آغاز شده است، حواله اکران فيلم جديدي را صادر نکند تا کميسيون فرهنگي مجلس يا دولت، فکري به حال مشکلات مزمن سينماها کنند.

«کاوش» به يکي از دلايل سينماداران براي تعطيلي سينماها يعني ريزش مخاطب اشاره و تاکيد کرد که متاسفانه به دليل اتفاقاتي که از ابتداي امسال افتاده است، تماشاگر رغبتي براي رفتن به سينما ندارد و سينما دچار آشفتگي شده است که بايد فکري به حال آن شود.بعد از شوراي صنفي نمايش، نوبت به سيد عليرضا سجادپور معاون امور فعاليت هاي سينمايي سازمان سينمايي کشور رسيد تا در واکنش به اين نامه، «مشکلات در تامين هزينه هاي سينما را امري انکارناپذير» بداند: «مشکلاتي در تامين هزينه هاي مربوط به سينماها وجود دارد که انکارناپذير است و از سال گذشته خودش را بيشتر نشان داده است؛ در پي آن، ما در تلاش هستيم راه حلي در اين زمينه پيدا کنيم.»او البته به ضرب الاجل ۲هفته اي سينماداران براي تعطيلي سينماهاي کشور اشاره کرد و گفت: تلاش خواهيم کرد اکنون که چرخ اکران روي روند خوبي افتاده است، وقفه اي ايجاد نشود.

ماليات و عوارض نگيريد
به هر روي ۲هفته از زمان ارسال نامه انجمن سينماداران کشور به وزارت ارشاد و شوراي صنفي نمايش گذشت.اما خبري از حل و فصل مشکلات سينماداران نشد که مهم ترين آن تامين هزينه هاي جاري سينماهاست.تعديل ماليات و عوارضي که هر ماه از سوي دولت و شهرداري ها از سينماداران گرفته مي شود، يکي از موضوعاتي است که اين روزها حرف و حديث ها درباره آن زياد است.در اين که سينماها کارکردي فرهنگي دارند و جنبه سوددهي آن چندان قابل توجه نيست ترديدي نيست اما اصرار بر اخذ ماليات و عوارض مختلف از سينماداران، آن هم در شرايط فعلي که سينماها با مشکلات مالي زيادي دست و پنجه نرم مي کنند، موضوعي است که واقعا جاي سوال دارد.

رئيس هيئت مديره انجمن سينماداران هم با طرح اين سوال که چرا شهرداري بايد از سينماها عوارض بگيرد؟ گفت: در اين شرايط رکود و وضعيت نامناسب سينماها، از دولت و شهرداري انتظار مي رود که از سالن هاي سينمايي در آستانه ورشکستگي، ماليات و عوارض نگيرند.محمدقاصد اشرفي به ايسنا گفت: ما اکنون با بحران مخاطب و طبيعتا فروش فيلم ها مواجه ايم. اما در همين شرايط دولت (سازمان مالياتي، شهرداري و...) از سينماداران ماليات و عوارض مي گيرد؛ آن هم با مدنظر قرار دادن فروش ناخالص، اين در حالي است که کل فروش يک فيلم سينمايي به ما نمي رسد.

وي ادامه داد: وزارت ارشاد، شهرداري، دولت، مجلس و... با وجود نامه نگاري هايي که با آن ها انجام شده است فقط پيگير هستند ببينند چه فيلمي ساخته مي شود يا چه فيلمي به نمايش درمي آيد. اما کسي به اين فکر نيست که اين فيلم هاي ساخته شده بايد کجا نمايش داده شود!

اشرفي تصريح کرد: ما سينماداران خواهان اين هستيم که به سالن هاي سينما حداقل در بخش نمايش کمک شود و بخشي از يارانه توليد فيلم ها به نمايش آن ها اختصاص يابد. اگر اين کار را نمي کنند، حداقل دولت از ما ماليات و شهرداري عوارض نگيرد تا بتوانيم روي پاي خود بايستيم.

واکنش ها هم چنان ادامه دارد
خطر تعطيلي سينماهاي کشور که اين روزها هر لحظه سينماهاي کشور را تهديد مي کند، صداي خيلي ها را درآورده است.در جديدترين واکنش ها به نامه انجمن سينماداران و ضرب الاجل تعطيلي سينماهاي کشور، «علي سرتيپي» تهيه کننده و پخش کننده سينما معتقد است که بحران سينماي ايران هم چنان ادامه دارد و اين بحران در سال آينده به دليل اقدامات حوزه هنري و ارشاد جدي تر هم خواهد شد.

علي سرتيپي در خصوص بيانيه انجمن سينماداران مبني بر بسته شدن سالن هاي سينما به خبر آنلاين گفته است: «اگر چه معتقدم بسته شدن سالن هاي سينما شوک عظيمي به سينما وارد مي کند؛ چون از اين طريق مسئولان و مردم متوجه وخامت اوضاع مي شوند اما نبايد به اين شرايط دچار شويم و صنعت سينماي ما فلج شود.»وي تعطيلي سينما را تهديدي جدي براي جامعه مي داند: «متاسفانه مسئولان ارشاد و حوزه هنري بدون توجه به اين شرايط، فضاي بدي را براي مجموعه سينماي ايران به وجود آورده اند.»سرتيپي که معتقد است شرايط کنوني سينماي ايران از اوايل سال ۹۱ به وجود آمد، ادامه مي دهد: «اميدوارم شرايط بدي که براي سينماي ما به وجود آمده است، به زودي برطرف شود و براي سال هاي بعد توليدات خوبي داشته باشيم.»وي مي گويد: «تمام اتفاقات بدي که طي ماه هاي گذشته، شاهد آن بوديم مثل تحريم فيلم ها از سوي حوزه هنري، دست به دست هم مي دهد تا سال آينده، شاهد بحراني به مراتب جدي تر در حوزه اکران فيلم ها باشيم. با وجود فضاي ناامني که براي سينما به وجود آمده است، اکنون کمتر تهيه کننده اي حاضر به سرمايه گذاري در اين شرايط است.»اين تهيه کننده سينما با اشاره به همراهي نکردن سينماهاي حوزه هنري با انجمن سينماداران براي جلوگيري از تعطيلي سينماها، گفت: «سينماهاي حوزه هنري، برخي فيلم ها را اکران نمي کنند و بيشتر فروش فيلم ها نيز به سبب فعاليت سينماهاي خصوصي است، اگر سينماها بسته شود ضرر جبران ناپذيري به اقتصاد سينما وارد مي شود.»

سرتيپي گفت: «من به عنوان يک تهيه کننده و پخش کننده فيلم هاي سينمايي، دوست ندارم سالن هاي سينما تعطيل شود، اما از طرف ديگر وقتي مشکلات فراوان سينماداران را مي بينم که متحمل چه ضررهايي مي شوند، عمل آن ها را تاييد مي کنم. متاسفانه در حال حاضر در سينما با شرايط سياست زده اي مواجه هستيم و تا زماني که اين صف بندي ها ادامه داشته باشد، نمي توان آينده خوبي براي سينماي ايران متصور بود.»البته رامبد جوان هم به اين موضوع که حالا کم کم به بحراني براي سينماي ايران تبديل مي شود، واکنش نشان داده و درباره احتمال تعطيلي سينماها به فرارو گفته است: «درباره اين موضوع بايد کارشناسي شود. از يک سو سينماداران حق دارند چون اوضاع اقتصادي وخيم است، اما از سوي ديگر افزايش قيمت بليت سينما نيز باعث تحت فشار قرار گرفتن تماشاگران مي شود. يعني اوضاع آن قدر خراب است که هزينه کردن براي رفتن به سينما، کم کم از سبد خانوار خارج شده است.»وي ادامه داد: «با توجه به وضعيتي که از چند وقت پيش شروع شده است، همين مسير (تعطيلي سينماها) را براي آن مي توان پيش بيني کرد.»جوان درباره هشدار سينماداران نسبت به تعطيلي سينماها گفت: «به نظر من بايد همين اتفاق رخ مي داد. يعني بايد سينماداران بگويند ما نمايش نمي دهيم، فيلم سازان بگويند ما فيلم نمي سازيم و... تا تکليف روشن شود؛ اکنون کار کردن خيلي سخت شده است. ما که کار ديگري بلد نيستيم. اگر من فيلم نسازم يا بازي نکنم چکار کنم؟ زندگي خودم را چطور بگذرانم؟ من اصلا کار ديگري بلد نيستم و هيچ وقت به فکر انجام کار ديگري نبوده ام. بروم رستوران يا کافي شاپ بزنم؟ که چه بشود؟ خيلي ها بلدند رستوران و کافي شاپ بزنند، ولي همه که بلد نيستند فيلم بسازند.»

هشدار جدي است!
رامبد جوان در پاسخ به اين سوال که آيا هشدار سينماداران مي تواند مسئولان را وادارد فکري براي برطرف کردن مشکلات سينما کنند؟ گفت: «به نظر من اين هشدار واقعا جدي است و بايد جدي هم گرفته شود.»

اين کارگردان سينما ادامه داد: «شما ببينيد هر سال تعداد فيلم هاي توليد شده کم مي شود و تعداد فيلم هايي که اکران مي شود نيز کاهش مي يابد. از طرفي حوزه هنري ساز خود را مي زند و ارشاد نيز کار خود را مي کند. اين وسط فقط تعدادي از فيلم ها در حال نابودي هستند.»

شنبه، 11 آذر ماه 1391 برابر با 2012-12-01 ساعت 12:12
خبر بعدی : پس از پریشان دومین تالاب کشور آتش گرفت
خبر قبلی : بهمنی: در برداشت از حساب بانک‌ها سربلندیم


برگ نخست
سرویس تازه: فيلم برای موبایل

2004- 2024 IranPressNews.com -