خبرآنلاین: با گرانی ارز و دشواری های دانشجویان در دیگر کشورها به نظر می رسد که دغدغه فرار مغزها حالا باید به دغدغه چگونگی بازگشت ایشان تبدیل شود. قطعا بازگشت دانشجویان و پایین بودن ظرفیت آموزش عالی نیز در آینده بسیار نزدیک مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
اما درحالی که وزیر علوم گفته است: "در کشور به دلیل تحریمها با مشکلات ارزی مواجه هستیم. نمیتوان گفت که دانشجویان نباید این بار را تحمل کنند؟" و البته گفته که دانشجویان خارجی برگردند در دانشگاه های داخل درس بخوانند (اینجا را بخوانید)، معاون امور دانشجویان داخل از تسهیل روند بازگشت دانشجویان ایرانی خارج از کشور به دانشگاه های داخل خبر داد و تاکید کرد: برای شرط معدل این دانشجویان تخفیفاتی در نظر گرفته شد.
مجتبی بذرافشان در حاشیه پنجاهودومین همایش معاونان دانشجویی دانشگاهها در نشست خبری با اشاره به فراهم کردن شرایط بازگشت دانشجویان ایرانی خارج از کشور به دانشگاه های داخل گفت: برای انتقال دانشجویان ایرانی به داخل کشور آئین نامه خاصی تدوین شده بود که دانشجویان با سه شرط مدت زمان اقامت، معدل و اعتبار دانشگاه امکان ورود به دانشگاه های داخل را داشتند، اما با توجه به مشکلاتی که دشمنان برای کشور ایجاد کرده اند، بسیاری از دانشجویان بورسیه و غیر بورسیه خواهان بازگشت به داخل کشور هستند و پیش بینی می کنیم 5 هزار دانشجو خواهان بازگشت باشند.
شرط معدل برای بازگشت
وی در ادامه با بیان اینکه این دانشجویان در تمام دانشگاه های کشور از جمله موسسات آموزش عالی غیردولتی، پیام نور، علمی کاربردی و آزاد اسلامی امکان تحصیل دارند، درباره ارائه تخفیفاتی در شرط معدل این دانشجویان گفت: در مقطع کاردانی در صورتیکه 12 واحد درسی گذرانده شده و معدل 12 باشد، امکان بازگشت وجود دارد، اما اگر معدل زیر 12 هم باشد این دانشجویان امکان بازگشت دارند.
بذرافشان درباره معدل مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته نیز گفت: دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته باید به جز دروس جبرانی 6 واحد درسی را گذرانده و دارای معدل حداقل 14 باشد که معدل زیر 14 نیز مورد پذیرش قرار می گیرد.
به گفته معاون دانشجویان داخل برای کارشناسی ارشد پیوسته، دکترای حرفه ای و دامپزشکی 30 واحد درسی باید گذرانده و معدل حداقل 13 باشد.
وی درباره دانشجویان مقطع دکترا تاکید کرد: در آئین نامه انتقال خارج و داخل به معدل دانشجویان دکترا اشاره نشده، اما مدت زمان اقامت که شامل دو نیمسال به صورت حضوری یا نیمه حضوری است از شرایط بازگشت به داخل این عده از دانشجویان به شمار می آید.
اجازه تحصیل دارندگان مدارک نامعتبر
بذرافشان در خصوص اعتبار دانشگاه هایی که دانشجویان ایرانی در آن تحصیل می کنند، اظهار داشت: تا پیش از این اگر مدرک دانشگاه هایی که دانشجویان در آن تحصیل می کردند، اعتبار داشت شرایط حضور دانشجویان را در دانشگاه های هم تراز داخل کشور فراهم می کردیم، اما در صورتیکه دانشجویان در دانشگاه های غیرمعتبر نیز تحصیل کرده باشند به آنها اجازه تحصیل در داخل کشور داده می شود.
این مقام مسئول در وزارت علوم در خصوص شهریه این دانشجویان برای تحصیل در داخل کشور افزود: فعلا در خصوص شهریه هیچ تصمیمی گرفته نشده، اما صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم برای دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی تخفیفاتی ارائه می دهد.
مشکلات ارزی و روند رو به رشد بازگشت
پیش از این حسن مسلمی نائینی، مدیر کل بورس و امور دانشجویان خارج از کشور با حضور در غرفه گروه رسانه ای خبر در نمایشگاه مطبوعات گفته بود: روند کنونی پرداخت ارز دانشجویی به احتمال زیادی باعث مهاجرت نخبگان و دانشجویان ایرانی و منصرف شدن آنها برای بازگشت به کشور می شود. اگر 20 درصد از دانشجویان غیر بورسیه ای که از کشور خارج می شود به کشور بازگردند به نظر من خیلی آمار خوبی است، ما باید بستر جذب را اماده کنیم. (اینجا را بخوانید)
همچنین هفته گذشته وزیر علوم درباره مشکلات ارز دانشجویی و بازگشت دانشجویان ایرانی دانشگاه های خارج، بازگشت دانشجویان خارج از کشور به دانشگاه های داخل را یکی از راه های کم شد ن مشکلات ارزی دانست و گفت: طی دو سال گذشته اعلام کردهایم که تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی و کاردانی که در دیگر کشورها تحصیل میکنند در دانشگاههای همطراز داخل تحصیل کنند. ادامه تحصیل دانشجویان خارج از کشور در دانشگاههای داخل بخشی از مشکلات ارزی را برطرف میکند.
او گفت: با توجه به راهاندازی واحدهای بینالملل و پردیسهای دانشگاهی دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا که در خارج از کشور تحصیل میکنند نیز میتوانند در واحدهای همطراز داخل پذیرش شوند. در مجموع به دنبال رفع مشکلات دانشجویان خارج از کشور هستیم.
آنهایی که برگشتند
اما در نیمه اول سال 91 مدیر کل امور دانشجویان داخل وزارت علوم از انتقال بیش از 350 دانشجوی ایرانی خارج از کشور به دانشگاههای داخل کشور خبر داد ه بود که انتظار می رود با این تسهیلات این تعداد افزوده شود.
محمدحسن یوسفی در این باره گفته بود از سال 89 تاکنون بر اساس گزارشهایی که دانشگاههای کشور اعلام کرده اند، حدود 117 دانشجوی ایرانی به صورت مستقیم به استناد تبصره 8 ماده 8 آیین نامه " انتقال دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور به دانشگاهها موسسات آموزش عالی و مراکز پژوهشی داخل کشور" در دانشگاههای کشور پذیرش شدند.
همچنین در سال 91 تا پایان شهریورماه، بیش از 120 پرونده را در شورای انتقال خارج به داخل بررسی شده است
این مقام مسئول در وزارت علوم با بیان اینکه در ماههای آینده با افزایش تعداد تقاضاها برای انتقال به داخل روبرو خواهیم بود از دانشگاهها درخواست کرد که به استناد آیین نامه " انتقال دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور به دانشگاهها موسسات آموزش عالی و مراکز پژوهشی داخل کشور" که در سال 89 ابلاغ شده، حتماً در پذیرش این دسته از دانشجویان مساعدت کنند و در این زمینه کارشناس مستقلی تعیین کنند تا به صورت خاص و ویژه این قبیل تقاضاها را بررسی کرده و به متقاضیان پاسخ دهند.
اسامی کشورها
مجتبی بذرافشان - معاون امور دانشجویان داخل به برخی کشورها اشاره کرد که دانشجویان ایرانی در این کشورها تحصیل می کنند و متقاضی انتقال به دانشگاههای داخل کشور هستند.
به گفته بذرافشان: کشورهای سوریه، مجارستان، انگلستان، ایتالیا، فرانسه، آمریکا، کانادا، هندوستان، مالزی، پاکستان، برخی کشورهای آسیای میانه، روسیه، بلاروس، اوکراین و غیره از جمله کشورهایی به شمار می آیند که دانشجویان ایرانی از دانشگاههایشان به داخل کشور منتقل شده اند.
2004- 2024 IranPressNews.com -