کارشناسان هواشناسی میگویند افزایش وخامت آب و هوایی به دلیل تغییرات اقلیمی است. شهردار شهر اوتیل در والنسیا اسپانیا در باره سیل ویرانگر اخیر گفت: روز سهشنبه بدترین روز زندگی من بود. ما مثل موش به دام افتاده بودیم. ماشینها و مخازن زباله در میان سیل در خیابانها سرگردان بودند و ارتفاع آب گاهی اوقات به ۳ متر میرسید.
در همین حال گزارش پژوهشی جدید یک گروه زیستمحیطی حاکی از مرگ بیش از نیم میلیون نفر در دنیا بر اثر تغییرات اقلیمی در دو دهه گذشته است. این گزارش بیش از همیشه بر لزوم رسیدن به سازوکاری بینالمللی برای کنترل گرمایش زمین تاکید میکند.
دو هفته قبل از اینکه رهبران دنیا در کنفرانس تغییرات اقیلمی سازمان ملل دور هم جمع شوند، گزارش گروه "تخصیص آبوهوای جهانی" (World Weather Attribution) از ۱۰ فاجعه آب وهوایی اخیر منتشر شده است. این گزارش نشان میدهد که در دو دهه گذشته تغییرات اقلیمی در نتیجه استفاده از سوختهای فسیلی فاجعهبارتر از قبل عمل کردهاند.
بر اساس این گزارش، از سال ۲۰۰۴ تا کنون بیش از ۵۷۰ هزار نفر در دنیا بر اثر ۱۰ حادثه مرگبار ناشی از تغییرات آب و هوایی جان خود را از دست دادهاند.
فردریک اوتو، استاد دانشگاه امپریال کالج لندن، و موسس گروه "تخصیص آبوهوای جهانی" که در تهیه این گزارش همکاری کرده به روزنامه نیویورک تایمز در این باره گفت: «اکنون بسیاری از مردم درک میکنند که تغییرات اقلیمی زندگی را بسیار خطرناکتر کرده است.»
او تاکید کرد، وقت آن رسیده که دانشی که تا کنون دانشمندان جمعآوری کردهاند در مقیاس وسیع به عمل تبدیل شود.
در حالی که مرتبا در مورد مخاطرات گرم شدن کره زمین صحبت میشود، همچنان استفاده از سوختهای فسیلی ادامه دارد تا جایی که سال ۲۰۲۳ میلادی با رکورد انتشار گازهای گلخانهای، گرمترین سال کره زمین رقم زده شد.
آمار قربانیان تغییرات اقیلمی
مطالعه جدید همچنان نشان داده که آمار تلفات ناشی از تغییرات اقلیمی در کشورهای فقیرتر بیشتر است. در این مطالعه اطلاعات ۱۰ فاجعه اقلیمی که شامل سه طوفان ، چهار موج گرمای شدید ، دو سیل و یک خشکسالی میشود با استفاده از "بانک اطلاعات فجایع بینالمللی" استخراج شده است.
این مطالعه خاطرنشان کرده، میتوان میلیونها انسانی که احتمالا بر اثر گرمای شدید جان باختهاند و مرگ آنها جایی ثبت نشده هم به طور بالقوه به فهرست قربانیان تغییرات اقلیمی اضافه کرد.
طبق بانک دادههای اتحادیه اروپا، موجهای گرما در سالهای ۲۰۱۵، ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ بیش از ۸۴هزار مورد مرگ را در میان مردم کشورهای این بلوک رقم زده است. این در حالی است که وضع در کشورهای توسعهنیافته وخیمتر است.
در خشکسالی سال ۲۰۱۱ در سومالی ۲۵۸هزار مورد مرگ ثبت شد. طوفان "نرگس" در میانمار در سال ۲۰۰۸ نیز ۱۳۸هزار قربانی طلب کرد.
تکرار سناریوی گرمترین سال کره زمین
به گزارش دویچه وله، گروه "تخصیص آبوهوای جهانی" پس از ۲۰ سال پژوهش و انتشار بیش از ۵۰۰ گزارش درباره تغییرات اقلیمی، پیشبینی کرده که احتمال تکرار تجربه گرمترین سال زمین با توجه به ادامه وضعیت فعلی دوبرابر خواهد شد.