روزنامه شرق با این سئوال که چه کسی لباسهای جنجالی را تن ورزشکاران ایران کرد؟ نوشت: مسئولان درحالیکه هرجا صحبت از غرور و افتخار است، فرهنگ چندهزارساله ایرانی را به رخ میکشند، با کجسلیقگی محض، اجازه ندادند هیچ نشانی از این فرهنگ غنی در لباسهای کاروان ایران متبلور شود. البته نگاه موجود در این زمینه ظاهرا برگرفته از نگاه اقلیتِ تصمیمگیر برای اکثریت است که خودشان را توانا در هر حوزهای و بینیاز از پاسخگویی به مخاطبان میدانند.
این روزنامه نوشت: کاروان ایران در شرایطی سوار بر قایق از رود سن در مراسم افتتاحیه عبور کرد که بهوضوح لباسهای آنها به لحاظ نداشتن حداقل استانداردهای لازم برای رژه در چنین مراسمی، جنجالی شد. کار به جایی رسید که دیگر در فضای مجازی و حقیقی ابایی از اینکه کاروان ورزش ایران، کاروان کادر پزشکی یا تزریقات معرفی شود، وجود نداشت. ورزشکاران مرد ایرانی با کت سفید و تیشرت و شلوارهای سرمهایرنگ در کنار زنان این کاروان که مانتوی سفید با مقنعه و شلوار مشکی به تن داشتند، در این مراسم حاضر شدند تا طراحی چنین البسهای حسابی مورد نقد قرار بگیرد. بدون در نظر گرفتن این موضوع که برش و استایل لباسهای در نظر گرفتهشده برای کاروان ایران در سطح این رقابتها و در شأن ورزشکاران ایران نبود، نبود طراحی مناسب و درخور که بازتابدهنده فرهنگ ایرانی در این لباسها باشد، بیشترین نقد را متوجه خود کرده است.
آنطور که از شواهد امر برمیآید، برای این دوره فراخوانی به بخش خصوصی برای طراحی لباس کاروان ایران در المپیک داده نشده است. دستکم این ادعایی است که مدیران عامل چند شرکت طراح البسه دارند. این رویه برخلاف اتفاقات مصوب است که قرار شد در چنین رویدادهایی طرحهای مختلف بررسی شود و سپس کارگروهی متشکل از افراد خبره، طرح اصلی را که بیانگر فرهنگ اصیل ایرانی است، انتخاب کند. پس تابهاینجا مشخصا این بخش رعایت نشده یا اگر شده، به صورت ناقص اجرا شده است. از سوی دیگر، بدسلیقگی در انتخاب شرکت و طرح اصلی هم از آن دست موضوعاتی است که نباید از کنارش بهسادگی گذشت؛ چه اتفاقی افتاده که به طراح لباس اعتماد شده و چطور شده که چنین طرحِ عاری از هر المان فرهنگی رأی آورده است؟ سؤال اصلیتر اینکه چه کسی شرکتهای پوشاکی را که در این ماجرا دست داشتهاند، به کمیته مرتبط کرده و دراینبین چطور توانسته با این شرکتها ارتباط بگیرد؟
حالا دراینبین باید به پرسشهای کلیدی در این زمینه پاسخ داد و نهادهای بازرسی هم باید وارد میدان شوند تا مشخص شود چه مسیری طی شده که تهیه این لباسها که ارتباط مستقیمی با اعتبار ایرانیها در این مراسم داشت، به دست این افراد سپرده شده؟ چه افرادی در این زمینه نقش داشتهاند و چه افرادی چنین طرح بحثبرانگیزی را انتخاب و آن را به تن ورزشکاران ایران در پاریس کرده است؟ حداقلش این است که رسیدگی به این موضوع میتواند خط بطلانی بر ترویج این تفکر باشد که اقلیت هنوز هم خود را مبرا از پاسخگویی بداند.