وضعیت آثار تاریخی ایران در حوزه فرسودگی زیستی بسیار ناپایدار است. به گزارش بهارنیوز، خطرناکترین و شدیدترین فرسودگی زیستی ناشی از رشد گلسنگها در محوطه باستانی بیستون و پس از آن در تخت جمشید و پاسارگاد ، میراث جهانی محور ساسانی است. (عکس زیر)
نزدیک به ۵۰۰ گونه گلسنگ در حال رویش روی بناهای تاریخی ایران مشاهده شده است که تأثیر فرسایشی زیادی بر سطح بناهای باستانی دارند. گلسنگها نوعی قارچ است که روی سنگها، صخرهها، تنه و ساقه درختان میرویند و میتوانند تا ۴ هزار سال هم عمر کنند.
مقایسهٔ سیاست نابودی پاسارگاد با بُتگاه وارث فرعون
نخستین دورخیز برای نابودی نمادهای تاریخی و ملی ایران را سال ۱۳۵۸ آخوند منفور و جلاد صادق خلخالی در معیت خمینی برداشت تا آثار تخت جمشید را تخریب کند. مقاومت سنگین اجتماعی و مطبوعاتی ایرانیان و هشدار یونسکو، خمینی را به عقبنشینی واداشت و آن پروژهٔ ضدایرانی مسکوت ماند.
رها کردن مقبرهٔ کوروش در تطاول باد و باران و گرما و سرما و جلوگیری از رسیدگی و مرمت آن، سیاست جاری حکومت تحتامر ولیفقیه از خمینی تا خامنهای برای نابودی پاسارگارد بوده است. مقایسه کنید هزینهٔ این دو مقبره را. مقبرهٔ کوروش، نه تنها هیچ هزینه ای برای حکومت اسلامی ندارد که بیش از چهار دهه است به آفتاب و باران و باد سپرده شده است!
هزینهٔ نگهداری مقبرهٔ فرعونی خمینی بهاعتراف رسانههای حکومتی، سالانه بیش از یکصد میلیارد تومان میشود! این مقبرهٔ منفور اکثریت مردم ایران، یکی از مکان های چاپیدن و بالا کشیدن پول از بازدیدکنندگان نیز هست!
فیلم زیر را ببینید که چگونه از تخت جمشید نگهداری می کنند